Slik klager du på naboens amerikanske julehus

Nei, han kan ikke kreve å lysforurense hele nabolaget i to måneder.

<b>Morsomt, men ...</b> Du kan klage, om naboens blinkende julelysorama holder deg våken om natten. Dette ser du om du kjører langs E18 i Ås, sør for Oslo. Foto: Newswire
Morsomt, men ... Du kan klage, om naboens blinkende julelysorama holder deg våken om natten. Dette ser du om du kjører langs E18 i Ås, sør for Oslo. Foto: NewswireVis mer

Amerikanskinspirerte julelyspyntete hus, også utenpå, er et stadig vanligere syn i Norge i juletiden. Noen nøyer seg med litt juletrelys på et grantre eller en busk, mens andre går bananas og dekker vegger, tak og hele hagen med fargerike, blinkende lys.

– Folk vil jo at det skal se pent ut til jul. Vi merker godt at flere setter opp lys og lysslynger på balkongene sine. Det øker på år for år, sier Jack Martinsen, fagansvarlig i vaktmesteravdelingen til boligbyggelaget Bori på Romerike i en pressemelding.

Han og vaktmesterkollegene har god oversikt over julepyntingen i de om lag 16 000 boligene som hører inn under boligbyggelaget.

– De fleste har moderate mengder lysslynger med hvite lys langs rekkverket eller vinduskanten. Men vi ser også flere som har blinkende lys eller lys i mange farger.
Slike lys kan være problematiske når folk bor tett innpå hverandre, mener han.

– Her handler det jo om smak og behag. Det noen synes er julekoselig, synes andre er litt glorete. Det som skaper julestemning for noen, oppfattes som sjenerende av andre. I alle fall hvis du bor slik at naboens julelys blinker inn i stua eller soverommet ditt i hele desember, sier Martinsen.

Fastlåst i konflikt med naboen? Her får dere hjelp til å ordne opp

Blinkende julelys

Men hva gjør du hvis julestemningen hos naboen tar overhånd? Går det an å klage på overdreven lysbruk?

– Det finnes ingen lover og ordensregler som handler konkret om dette med julelys. Men borettslagsloven har generelle regler som sier at boligen ikke må brukes på en slik måte at det er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat Finn Stormfelt i Norske Boligbyggelag, NBBL.

Og blinkende lys dag og natt i fem-seks uker kan være urimelig hvis man bor tett på hverandre, mener han.

– Vanlig vei er å gå til styrerleder og klage sin nød. Det beste er likevel å snakke med naboen direkte. Da kan du for eksempel få til en ordning der lysene slokkes ved 10-11-tiden om kvelden, når folk skal legge seg, sier advokaten.

Fungerer ikke det, bør du gå til styreleder og legge fram saken. Borettslaget må kunne påpeke pynting som er til ulempe for naboer og finne en ordning.

Bor du i privat enebolig, er det mye vanskeligere å få medhold i klager på naboens julelys. Nabolovens paragraf 2 slår fast at ingen må ha noe eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

– Men det skal mye til før den paragrafen kan anvendes på julelys. Det er tettheten til naboene som teller. Med god plass mellom husene skal det godt gjøres å få medhold i en klage på at julelysene på naboeiendommen er sjenerende, sier Finn Stormfelt i NBBL.

Dette krangler vi om

Konfliktrådet har ingen ti på topp-liste over hva vi krangler mest om, men Gro Jørgensen, informasjonssjef for konfliktrådene, har tidligere gitt oss følgende liste over de vanligste nabokonfliktene:

 • Skog/trær/hekk: De sperrer for utsikt, skygger på tomt, grener henger over på naboens tomt, blader som faller ned, et cetera.
  Les mer: Hvor høyt kan treet bli? og hva du bør gjøre når naboens blader faller på din tomt?
 • Støy
 • Hunde/ Dyrehold: Her går det både på luktplager, støy og at unger er redd for hunden som går løs på naboeiendommen.
 • Verbale trusler/beskyldninger/ryktespredning
 • Konflikter i forbindelse med fellesarealer: Dette kan gå på snømåking, holde ting i orden, steinkasting på biler fra unger som leker, parkering.
 • Bruksrett av areal til utvidelse og oppretting av adkomstvei – og hvem som skal betale.
 • Snømåking: Hvem skal måke og hvor skal snøen legges…
 • Parkering: Biler som står i veien osv
 • Brenning av bål: uten at naboen har gitt samtykke til det
 • Hærverk
 • Oppsetting av gjerder: både høyde, kostnader og farge
 • Campingvogner/båter: Oppbevares på tomta og sperrer utsikten for naboen