Slik kjøler du deg ned i sommer

Godværet kan komme før du aner.

<B>OGSÅ TIL KJØLING:</B> Varmepumper kan mer enn å holde deg varm om vinteren. Foto: BRYNJULF BLIX
OGSÅ TIL KJØLING: Varmepumper kan mer enn å holde deg varm om vinteren. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer var det lange varmeperioder over hele landet. Om dette skjer i år igjen, vet vi jo ikke. Foreløpig ser det ikke så bra ut.

Men før du aner, kan sommervarmen komme. Og da er det best å være rustet. For av og til vil du være inne, og da er det greit at det er utholdelig i rommet der du oppholder deg.

I land lenger sør i Europa er de fleste hus i betong, som i seg selv har en kjølende effekt. I Norge bygges det ofte i tre, noe som fører til rask oppvarming av huset i varmeperioder.

Dermed trenger de fleste av oss en eller annen form for nedkjøling de relativt få dagene varmen er uutholdelig. Her er noe å velge mellom.

LES OGSÅ: Slik får du sove i sommervarmen

VIRKER BEGGE VEIER: De fleste varmepumper kan også brukes til kjøling. Foto: MITSUBISHI ELECTRIC
VIRKER BEGGE VEIER: De fleste varmepumper kan også brukes til kjøling. Foto: MITSUBISHI ELECTRIC Vis mer


Bruk varmepumpa

Heldigvis finnes det etterhvert gode løsninger på dette. Noen av dem er gamle og utprøvde, andre er av mer ny dato.

Har du en varmepumpe, vil denne som oftest også fungere som kjøleenhet om sommeren. Det finnes modeller som utelukkende er bygget for å gi varme, men disse er i mindretall.

Det er ulike måter å sette varmepumpe i kjølemodus. Sjekk bruksanvisningen, så ser du hvordan.

Varmepumpe til kjøling: Dette koster det

Billige vifter

En vifte kan ofte gjøre jobben med å gjøre tilværelsen svalere. De senker ikke temperaturen, men det kan være behagelig å få en sval vind der du sitter. Kombiner helst med åpent vindu, slik at lufta som blåses mot deg er frisk.

BILLIG: Denne vifta fra Matsui koster under 250 kroner. Foto: MATSUI
BILLIG: Denne vifta fra Matsui koster under 250 kroner. Foto: MATSUI Vis mer


Vifter finnes i alle fasonger, styrker og størrelser. Som oftest koster de ikke stort. Det skal nesten godt gjøres å finne en tradisjonell bordvifte til over 500 kroner, og de billigste ligger faktisk under hundrelappen.

Om du vil legge litt mer penger i det, kan du kjøpe en tårnvifte. Disse ligger typisk på mellom 600 og 800 kroner, og tar mindre plass en tradisjonelle vifter.

I tillegg har de den fordelen at de kan retningsstyres mer presist, slik at luftstrømmen treffer akkurat der du vil ha den. Det er jo ikke sikkert du ønsker å endre frisyren mens du sitter foran PC-en på hjemmekontoret i sommer. Tårnviftene er også gjerne utstyrt med fjernkontroll, slik at du kan regulere den fra der du sitter.

Kaldt i en fart: Slik kjøler du drikke raskt

Gjør som amerikanerne

I USA er nesten hvert eneste hus utstyrt med svære bokser som sitter i vinduene. Vi snakker om luftkondisjonering eller på amerikansk «air conditioning».

I Europa er markedet for slikt svært begrenset. Dels fordi vi ikke har ørkenklima, slik deler av USA har. Og dels fordi få nordeuropeere er villige til å nærmest bygge om fasaden sin for å få det litt mer behagelig noen korte sommeruker.

I USA står air conditioning for hele 19 prosent av det totale strømforbruket i løpet av ett år, så miljømessig er det kanskje like greit at vi ikke følger etter.

Sommer på soverommet: Slik får behagelig temperatur

Folkekjøling med ulemper

Det optimale er nok komplette klimaanlegg til mellom 70.000 og 190.000 kroner. Men det finnes også frittstående løsninger i en langt mer folkelig prisklasse.

KREVER AVLØP: Frittstående luftavkjølere som denne krever avløp for varmluft. I tillegg gir den en del lyd fra seg. Foto: SANDSTRØM
KREVER AVLØP: Frittstående luftavkjølere som denne krever avløp for varmluft. I tillegg gir den en del lyd fra seg. Foto: SANDSTRØM Vis mer


Clas Ohlson-kjeden selger Comfee, en frittstående luftavkjøler til rundt 3000 kroner. Lefdal- og Elkjøp-kjedene selger en konkurrent fra Sandstrøm til samme pris.

Men som flere kjøpere påpeker i kommentarfeltet, kommer det ofte som en overraskelse at du trenger avløp for at den varme lufta skal ledes vekk.

Takvifte: Denne er makeløs

- Som et lite jetfly

Det betyr at du må bore hull i vegg eller vindu, akkurat som amerikanerne gjør. Og det medfører jo både arbeid og utgifter som nok vil få mange til å kvie seg. Du kan til nød stikke røret ut av et åpent vindu, men kjølingen blir langt mindre effektiv enn om du isolerer rundt avløpet.

På et skyvevindu kan du bruke en planke med hull i som du tilpasser åpningen. Men det fungerer ikke på balansevinduer eller tradisjonelle vertikale vinduer.

En annen ulempe ved denne enheten (og andre tilsvarende, vil vi tro) er støyen. Noen beskriver den som «et mindre jetfly», mens andre mer nøkternt beskriver den som «svært forstyrrende».

I realiteten snakker vi om et støynivå på rundt 65 desibel, noe som er omtrent det samme som en vanlig samtale (se desibelskalaen). Til sammenligning ligger et vanlig kjøleskap på rundt 40 desibel når motoren går.

Kanskje en tur ned i kjelleren er et bedre alternativ. Eller rett og slett å gå ut i godværet, finne seg en plass i skyggen ved et vann eller ved sjøen og la naturen ta seg av nedkjølingen.