Tette rør

Slik kan jula bli et mareritt

Rørlegger: - Vi har reddet noen juleselskaper.

GRISERI: Om du skyller matfettet rett ned i vasken uten å tørke av pannen først, eller velger å dumpe matrester i do, ber du om trøbbel...Foto: NTB Scanpix.
GRISERI: Om du skyller matfettet rett ned i vasken uten å tørke av pannen først, eller velger å dumpe matrester i do, ber du om trøbbel...Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Jula er ikke bare en kristen høytid, den er også høytiden for tette rør i privatboliger, noe som kan føre til oversvømmelse av slam og matrester i vasken eller, på godt norsk, dritt fra dassen.

- Det merker vi spesielt i romjulen. Og i perioden etter nyttår ser vi en økt oppdragsmengde på dette, forteller Trond Dale, daglig leder ved Bergen Rørinspeksjon as, til Dinside.

- Tørk av før skylling

Dale og kollegene har flere ganger måttet rykke ut midt i julefeiringa for å avverge diverse lekkasjekriser i hus og hjem.

- Vi har nok reddet noen juleselskaper, og det er jo veldig hyggelig å kunne løse et, for kunden, særdeles «lite lekkert» problem på nettopp en slik dag, vedgår rørleggeren.

Det er én hovedgrunn til at julen skiller seg ut fra resten av året hva gjelder tette rør: mat- og stekefett.

- Fett avleirer seg på rørveggen gjennom hele året. Vi skyller gjerne panner med matrester i vasken, «ute av synet, ute av sinn». Selv om man skyller godt med varmt vann, så kjølner dette relativt raskt når det kommer ut i rørsystemet, sier Dale.

FETTBERG: Flere tømmer ribbefettet ut vasken eller i do. Derfor bør du styre unna det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fettavleiringer bygges derav opp gjennom tid, og når ribbepannen tømmes, er det ofte «dråpen i begeret» som renner over, mener rørleggeren.

- Du bør alltid skrape eller tørke av fett i pannen og kaste papiret i organisk avfall før du skyller pannen i vasken. Spesielt for de som er tilknyttet pumpesystem er det mange pumper som sliter når de blir innkapslet i fett. Dette kan gi kostbare reparasjoner, understreker Dale.

FETT I RØR: Slik ser fettavleiringer ut i avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge.
FETT I RØR: Slik ser fettavleiringer ut i avløpsrørene. Foto: Rørinspeksjon Norge. Vis mer

Skrekkeksempel

Det er ikke bare under springen at vi skyller stekefett ned i rørene, flere velger også å tømme stekefett og andre matrester i toalettet.

Det kan ende særdeles stygt.

- I november og desember er det ribbetid, og da ser vi at rørene er smekkfulle av ribbefett, har Henning Haugland Walle, daglig leder ved Rørhab Bergen AS, tidligere uttalt til Dinside.

- Dermed er det stor fare for tette rør. Rotter er også å finne i avløpsrør , og som kjent så spiser rottene det de kan spise, advarer Walle.

I tillegg til matrester og stekefett er det våtservietter som kastes i do som er den største årsaken til tette avløpsrør, ifølge rørleggeren.

Walle forteller at han og kollegene har sett mye ekkelt gjennom jobben sin, og selskapet har til skrekk og advarsel lagt ut et bilde som illustrerer hvor galt det kan gå om man gang på gang kaster forbudte ting i do:

EKKELT: Rørleggerne valgte å dokumentere det absolutt verste de har måttet rydde opp i på jobb. Så galt kan det altså gå om man over tid kaster forbudte ting i toalettet. FOTO: Rørhab Bergen AS.
EKKELT: Rørleggerne valgte å dokumentere det absolutt verste de har måttet rydde opp i på jobb. Så galt kan det altså gå om man over tid kaster forbudte ting i toalettet. FOTO: Rørhab Bergen AS. Vis mer

– Dette er det verste vi har sett i vår jobb, bedyrer Walle.

Vannstøvsuger eller sugepropp

Er toalett eller vask blitt tett, og du vil forsøke å fikse problemet på egen hånd, finnes det mange produkter på markedet som lover å løse tette rør. Dale mener derimot at det ikke er noe «vidundermiddel» på boks som fjerner alt fett i rørsystemet.

- De kanskje mest virksomme av disse midlene inneholder svært aggressive syrer som tærer hull på eldre støpejernsrør, sier han.

Vet du at du kun har nyere plastrør, er ikke dette et problem. Imidlertid så er det for sent når proppen først er der, gjerne fem meter fra vasken, ifølge rørleggeren.

- Du kan kanskje klare å få et lite «hull» i proppen, men det vil ofte være en kortsiktig glede, understreker Dale.

Men ligger problemet nært vask/toalett kan du ofte klare å løse opp det som tetter igjen med en sugepropp, opplyser han.

- Flere og flere har en såkalt vannstøvsuger i huset. Dette er en støvsuger som også suger vann. Å koble fra vannlås under vask og sette sugetut på avløpsrøret kan ofte være en god løsning. Men det absolutt beste resultat får man ved å høytrykkspyle avløpet. Røret blir da rent som nytt, sier Dale.

Salmiakk og varmt vann

Hele 92 prosent av norske kommuner har problemer med fettavleiringer som tetter igjen i avløpssystemet. Industri- og restaurantbransjen får størsteparten av skylden, men også vi private synder altså og skyller matolje og stekefett i vasken i stedet for å tørke det opp og kaste i søppelet.

Få ting er kjedeligere (eller har dyrere minuttpris) enn å ringe rørleggervakten. På en vanlig ettermiddag starter prisen på drøye 2.000 kroner, i høytiden kan kostnaden naturlig nok bli vesentlig høyere.

Derfor kan det være lurt å gi rørene en rens før jul. I denne saken kan du lese om hvor enkelt det kan gjøres!

Dale har også et annet forebyggende tips på tampen:

- I tillegg til å tørke av panner før du skyller, er det å bruke et preventivt, fettløsende middel som salmiakk og varmt vann, det beste du selv kan gjøre for å forebygge tette rør.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!