Slik kan du finne hvilke farger som passer hjemme hos deg

Slipp deg løs med farger hjemme. Her er den enkle løsningen på å treffe riktig!

<b>IDIOTSIKKERT TRIKS:</b> Vanskelig å vite hvilke farger som passer hjemme? Ta utgangspunkt i et maleri eller tapet - det funker alltid! er rådet fra fargeeksperten. Foto: FOLIO/NTB SCANPIX
IDIOTSIKKERT TRIKS: Vanskelig å vite hvilke farger som passer hjemme? Ta utgangspunkt i et maleri eller tapet - det funker alltid! er rådet fra fargeeksperten. Foto: FOLIO/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år lanserer fargehandelskjedene årets farge. I år er det rosa. I fjor var det oransje, og tidligere år har det vært blågrønt, grønt og lilla. Dette skal du imidlertid ikke ta så altfor høytidelig:

- Det er lett å bli veldig påvirket av ting rundt seg. Man bør være litt mer opptatt av å tenke på hva man selv liker; hvilke farger som får det til å pirre litt i hjertet - og som man kanskje liker å ha på seg - og så bør man tørre å ta dette inn i hjemmet sitt, sier interiørstylist Christine Hærra under et arrangement på Oslo Design Fair.

- Vi bør senke skuldrene og ikke ta interiør for seriøst. Man bør stille ut ting, vise fram det man har, og så kan man bytte det ut og variere. Heng gjerne ting på veggen på litt «rare» måter. Hjemmet skal være en ramme for selve livet, sier stylist Per Olav Sølvberg.

LES OGSÅ: Lag dine egne lamper

Slik finner du farger som matcher

- DE FLESTE HAR FOR FÅ NYANSER: Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe har jobbet mye med fargesetting hjemme hos folk. Foto: KRISTIN SØRDAL
- DE FLESTE HAR FOR NYANSER: Fargeekspert Dagny Thurmann-Moe har jobbet mye med fargesetting hjemme hos folk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Mange velger nå blått og grønt på veggene sine, men i mange ulike nyanser.

- Men den største trenden nå er å velge en farge som gjenspeiler din personlighet. Man skal ikke lenger ha det samme som naboen, men man skal ha et hjem som gjenspeiler deg og din personlighet, forteller fargeekspert Dagny Thurmann-Moe til Dinside.

- Et godt rom består av en fargepalett med mellom sju og ni farger, sier hun.

Da har gulvet en farge, veggene en farge, de andre kan gjerne være nyanser av samme farge, for eksempel at du har tre-fire grønnfarger eller blåfarger, møblene har en farge - og du har treverk som kommer inn med en farge, og du kan ha forskjellige farger på putene.

- Det viktigste er å kjenne på hva det er du liker selv, sier hun.

- Dette er et idiotsikkert triks

Thurmann-Moe forteller at når det kommer til det å velge farger til et hjem, har hun noen hovedregler.

- Man bør ha en til to hovedfarger og tre til fem aksentfarger. Aksentfargene skaper harmoni med hovedfargene. Og så er det én kontrastfarge - kanskje to i et stort rom. Men hvilke farger du skal velge, det er opp til deg selv.

- Mange kan synes det er vanskelig, men et enkelt triks er at hvis du har et bilde eller et maleri som har veldig mye farge i seg - så kan du trekke farger ut fra det. Så vil maleriet samle interiøret. Dette kan du også gjøre med en tapet. Det er en enkel og idiotsikker måte å lage en fargepalett på, sier Thurmann-Moe.

- Det viktigste er å finne den gode veggfargen og gulvfargen - og så kan man bygge videre på det, råder hun.

LES OGSÅ: Her er veggoppheng som ikke setter spor etter seg

- Ofte veggfargen som er feil!

Thurmann-Moe jobber blant annet med å hjelpe folk med å fargesette hjemmene sine. Hun forteller at folk lett havner i den fella at de ikke greier å stanse å kjøpe nye ting og farger til hjemmene sine - fordi de føler at de ikke får det helt til. Ting «stemmer» ikke helt.

- Det jeg ser, er at ofte er det veggfargen som er feil, sier hun.

- Men når man får inn den riktige fargen på veggen, så faller de andre bitene på plass. Den brune sofaen som før var kjedelig mot den hvite veggen, får en helt annen glød mot den blå veggen - og boligen føles med en gang mer som et hjem, forteller Thurmann-Moe.

Mange har for få nyanser

Redd for å ikke treffe helt på fargen? Ifølge Thurmann-Moe er problemet til de fleste, at de heller har for få, enn for mange nyanser.

- Det som skjer når man har for få nyanser, er at rommene føles «flate». Du blir sliten i hodet, fordi blikket ditt hele tiden leter etter steder å hvile, men får det ikke til fordi det er for få kontraster. Man trives rett og slett bedre i rom med flere nyanser.

VELG FARGER SOM GJØR DEG GLAD:  Interiørstylist Christine Hærra oppfordrer til å velge farger som pirrer hjertet ditt, under et arrangement på Oslo Design Fair. Dette er et rom hun har designet, til en utstilling på samme messe. Foto: KRISTIN SØRDAL
VELG FARGER SOM GJØR DEG GLAD: Interiørstylist Christine Hærra oppfordrer til å velge farger som pirrer hjertet ditt, under et arrangement på Oslo Design Fair. Dette er et rom hun har designet, til en utstilling på samme messe. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merUsikker på handletur?

Hvis du har en fargepalett for hjemmet ditt, kan du tenke hva det er du har hjemme, og hva som passer hjemme ut i fra det. Har du fargene i veska, kan du kikke på dem når du er ute og handler.

- Men hvis du har en rød sofa, kan du vite at alle nyanser av rosa, rødt, oransje og gult vil passe fint inn - og blått og grønt vil være fine kontraster.

- En enkel regel er at alle nyanser av samme farge passer sammen; alle nyanser av rødt passer sammen, alle nyanser av blått passer sammen, og så videre. Så hvis du har en av de fargene hjemme, er det veldig trygt å kjøpe noe annet i en annen nyanse av de fargene - det vil passe sammen, tipser Thurmann-Moe.

Tør du gå for grått?

Stadig flere av oss tør å slå til med farger, forteller fargeekspert Dagny Thurmann-Moe til Dinside.

- Farger har alt å si, det som hvitt og grått ikke klarer, er å skape stemning. Det blir litt flate interiører, som ser litt grafisk ut. Det har nok noe med Instagram å gjøre, hvor ting egner seg på foto. Vi ser at de som har levd i sort/hvitt/grå hjem, pusser opp mye fortere enn folk som lever med farger på veggene gjør, forteller fargeekspert Dagny Thurmann-Moe til Dinside.

Ifølge Thurmann-Moe, maler de som har malt veggene sine grå, gjerne om igjen etter tre-fem år - mens de som har malt i andre farger, lar det være i gjennomsnittlig tyve år.

- Å male veggene grå, er som å male med regntunge skyer. Det blir veldig tyngende, og man blir veldig fort sliten av det. Du skal ha en ganske god farge-touch for å klare å tilføre nok farge til at det blir koselig med grå vegger hjemme, sier Thurmann-Moe.

Hun understreker at med farge på sofaen, farge på gulvet, på gulvteppet og det som henger på veggene, så vil det gå greit - men at de fleste kjører grått «all over» - og at det ba blir et veldig depressivt hjem.

- Det er veldig viktig dersom man har grå vegger, bør ikke noe annet være grått i rommet, oppfordrer hun.