Slik impregnerer du skinnskoene

Skal skinnskoene dine overleve vinteren, er det ikke nok å impregnere. Du må også impregnere riktig.

<b>GJØR DET RIKTIG:</b> Så ser skinnskoene dine bedre ut, og varer lenger. Foto: SARA MARIE BROEN
GJØR DET RIKTIG: Så ser skinnskoene dine bedre ut, og varer lenger. Foto: SARA MARIE BROEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av: Sara Marie Broen/NKH. Utgangspunktet er enkelt: Hvilken impregnering som er riktig, kommer helt an på hvilken type skinn skoene dine har.

- Det mange nordmenn gjør feil, er at de kun bruker sprayimpregnering uansett hvilke skinnsko de har, sier daglig leder ved Oslo Skinnspesialisten, Thomas Stepniak.

- Dette kan i det lange løp tørke ut visse typer skinn, og det vil etter hvert sprekke opp, sier han.

Det første man bør finne ut når man har kjøpt nye sko, er altså hvilken type skinn det er er.

Ifølge Stepniak skiller man mellom to hovedtyper: Den første er skinn med «top coat», eller glatt skinn som er behandlet med lakk eller farge.

Den andre typen er ubehandlet skinn, som kjennetegnes ved at det er litt grovere på overflaten.

Pass også på dette når du skal tørke skoene dine.

Glatt skinn: Trenger mer enn en spraydusj

SKINN SKAL BEHANDLES SOM HUD: Daglig leder ved Oslo Skinnspesialisten, Thomas Stepniak er klar i sin tale. Foto: SARA MARIE BROEN
SKINN SKAL BEHANDLES SOM HUD: Daglig leder ved Oslo Skinnspesialisten, Thomas Stepniak er klar i sin tale. Foto: SARA MARIE BROEN Vis mer


Når man går i butikken for innkjøp av for eksempel nye sneakers, får man ofte beskjed om å bare dusje skoene med impregneringsspray.

Stepniak bekrefter at dette er riktig for denne typen skinnsko når de er helt nye.

Men han poengterer at impregneringsspray kun beskytter mot vann og smuss, og at det er viktig å smøre inn skoene med fet krem etter 1-2 måneders bruk.

- Skinn trenger akkurat samme behandling som vår egen hud, og vi vet alle hvordan huden vår blir uten fukt. Fet krem gir skinnet fukt og pleie, og skoene holder seg ved like mye lengre, sier Stepniak.

- Det gir heller ingen effekt å dusje skoene uhemma med sprayimpregnering. Fokuser heller på å spraye til skoen blir dekket med et tynt lag, og gjenta det to til tre ganger med en halvtimes mellomrom, sier Stepniak.

LES OGSÅ: Hvor lang reklamasjon er det på sko?

Ubehandlet skinn kan bli flekkete

- Mange vintersko har ubehandlet skinn, sier Stepniak. Og da trenger du kun sprayimpregnering, siden de mangler «top coat»-laget som det behandlede skinnet har.

Men ikke bli utålmodig.

- For mye impregnering vil gjøre ubehandlet skinn flekkete, og det er viktig at man bruker impregnering som er beregnet på ubehandlet skinn.

Stepniak anbefaler at man sprayimpregnerer skoene to til tre ganger første gang, med 10-15 minutters mellomrom. Husk å ikke spraye nærmere enn på 30 centimeters avstand.

Og husk: Er du usikker på om skoene dine er av ubehandlet skinn eller behandlet skinn? Spør der du kjøpte skoene, eller gå til en skomaker for vedlikeholdstips.

Trenger du egentlig dyr impregnering?

Nei, skal vi tro eksperten vår er det viktigste at du faktisk impregnerer:

- Selv om det finnes mange ulike impregneringsmerker på markedet, er det ingen stor forskjell på kvaliteten, hevder Stepniak.

- Dessverre virker det som om sko har blitt en forbruksvare, og at mange derfor slurver med impregneringen. Husk også at du vasker bort skitt fra skoene så fort som mulig. Lar du det tørke inn, blir det mye verre å få bort, avslutter Stepniak.

LES OGSÅ: Så godt virker de forskjellige impregneringsproduktene

Denne saken er levert av Sara Marie Broen fra NKH.