Vekk med den! Foto: Colourbox
Vekk med den! Foto: Colourbox Vis mer

Slik holder du vepsen unna

Ikke la vepsen ødelegge utemiddagen. Her er tipsene!

Publisert
Sist oppdatert

Hele familien har benket seg ned rundt hagebordet, og er klare for å kose seg med grillmiddag. Det er sol og varmt i lufta. Livet kunne vært verre!

Men så kommer det typisk nok en veps og ødelegger idyllen. Særlig dersom noen av familiemedlemmene lider av vepseangst, eller enda verre: er allergiske.

Vepsen er sikkert en nyttig skapning i økosystemet, men det er ikke så hyggelig når den kommer på uanmeldt middagsbesøk. Så hva kan dere gjøre for å holde den unna middagsbordet?

Det skumleste er å få i seg en veps som skjuler seg i mat eller drikke. Du kan bli stukket i svelget og kvalt. Foto: Colourbox
Det skumleste er å få i seg en veps som skjuler seg i mat eller drikke. Du kan bli stukket i svelget og kvalt. Foto: Colourbox Vis mer


Her er noen tips:

  • Sett en liten skål med syltetøy et sted litt unna bordet. Da går forhåpentligvis vepsen dit i stedet.
  • Lag din egen vepsefelle ved å klippe en brusflaske i to, fylle bunnen med syltetøy eller annet søtt, og sette flaskeåpningen nedi, slik at vepsen sklir ned og ikke klarer å finne veien opp igjen.
  • Ikke ha på klær i sterke farger, fordi vepsen tror dette er blomster.
  • Parfymelukt er heller ikke så smart.
  • Kommer det en veps, så ha en dusjflaske med vann og en fluesmekker eller avis klar. Spray vann på vepsen når den surrer rundt. Den bkir da våt og tung, og må lande et sted. Da kan du klaske til den og bli kvitt den.
  • Hvis du vet om et vepsebol på tomta, kan du prøve å fjerne det, men da bør du gjøre det om natten, når vepsen ikke er i aktivitet. Få bolet inn i en pose, knyt igjen, og legg hele greia i fryseren.
Har du noen lure råd du vil dele med andre DinSide-lesere? Skriv i debattforumet!

Plages du mer av mygg? Les tipsene her!

Smarte dingser

Det finnes smarte dingser som skal hjelpe deg i kampen mot vepsen. Her er et utvalg:

Beskyttelseslokk til brusen. Foto: Clas Ohlson
Beskyttelseslokk til brusen. Foto: Clas Ohlson Vis mer


Beskyttelseslokk: Clas Ohlson selger beskyttelseslokk til brusboksen (eller ølboksen), slik at du ikke risikerer at en veps lurer seg oppi i et ubevoktet øyeblikk. Koster 19 kroner.

Insektnett til vinduet: Redd for at det skal lure seg inn en veps på soverommet? Du kan henge opp et innsektsnett for å sikre deg. Clas Ohlson har en variant til 49 kroner.

Elektrisk fluesmekker: En fluesmekker du kan bruke i løse luften, fordi den gir insektene dødelige støt når de kommer i kontakt med nettingen. Dermed slipper du å vente til insektet har satt seg et passende sted før du kan klaske til. Biltema har en variant til 30 kroner.

Hagen full av iberiasnegler? Se hva du kan gjøre!

Sist oppdatert 25. juli 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer