Slik holder du smågnagerne ute

Med kulden trekker gnagerne inn i varmen.

En børste- eller tetningslist kan holde smågnagerne ute. Men husk at du bør velge kort bust eller metall dersom du skal forhindre besøk av de aller minste krypene. Foto: Produsenten
En børste- eller tetningslist kan holde smågnagerne ute. Men husk at du bør velge kort bust eller metall dersom du skal forhindre besøk av de aller minste krypene. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt har meldt om snø på viddene og varsler kaldere vær. Og når kulda setter inn, søker smågnagere ly, og boliger er høyt oppe på listen over hvor de ønsker å bo denne vinteren.

I tillegg til at mange synes det er lite hyggelig, heller direkte ekkelt, å få mus og rotter i hus, kan de gjøre stor skade. Gjennomsnittlig erstatningssum fra forsikringsselskap ligger på rundt 50.000 kroner, men det koster fort det dobbelte. Kostnadene er imidlertid ikke det du bør være mest bekymret for: Gnagerne er glade i ledninger, og dersom de forsyner seg av dine, kan det i verste fall føre til brann.

Det er ikke bare gnagerne som vil inn: Se de ubudne krypende, kravlende gjestene

Klatremusen er bare én av mange smågnagere som trekker inn i boliger når det blir kaldt ute. Foto: Vidar Selås
Klatremusen er bare én av mange smågnagere som trekker inn i boliger når det blir kaldt ute. Foto: Vidar Selås Vis mer


Hvordan vet du at du har et museproblem?

I noen tilfeller, som når far hopper opp i sofaen og hyler "muuuus" som en stukken gris, er det ingen tvil om at du har fått småkrypene på besøk. Men det finnes også noen mindre og mer subtile tegn. Ifølge Rentokil er dette typiske tegn på museangrep:

 • Krafselyder i veggene eller taket, lyder fra mus som piler rundt
 • Muselort - mus etterlater seg små, mørke ekskrementer, spesielt langs vegger eller på steder med mye museaktivitet , som i matskap eller benkeskap.
 • Lukt - musebol avgir en ammoniakkaktig lukt som vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap
 • Skader - mus har tenner som gror kontinuerlig, og de gnager på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe
 • Reir - mus bygger reir av istykkerrevet materiale som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder, for eksempel bak kjøleskap. Reir inneholder ofte museunger.

De kan gjennom et nøkkelhull

En børste- eller tetningslist kan holde smågnagerne ute. Men husk at du bør velge kort bust eller metall dersom du skal forhindre besøk av de aller minste krypene. Foto: Produsenten
En børste- eller tetningslist kan holde smågnagerne ute. Men husk at du bør velge kort bust eller metall dersom du skal forhindre besøk av de aller minste krypene. Foto: Produsenten Vis mer


Det aller smarteste du gjør for å sørge for at de ikke kommer inn til deg er å tette alle sprekker og hull. Det er ikke store plassen de trenger for å ta seg inn i et hus: Mus kommer inn gjennom sprekker og åpninger som er minst 6 mm i diameter (tenk en kulepenn), mens rotter trenger omtrent dobbelt så store hull for å komme igjennom. Det skal altså ikke mer til enn et åpent nøkkelhull. Enkelte mus, som klatremusen, kan også hoppe opptil en halv meter, så det er ikke bare på bakkeplan du bør tette igjen sprekkene. Du bør også montere en såkalt børstelist under dører der det er gliper. Med kort bust holder om det er en liten glipe, ellers bør du velge en variant i metall.

Skrekkhistoriene, for deg som har mage til det: - Har sett rotter komme opp av toalettet

Overraskelser når du pusser opp:

Mange har hatt ubudne gjester uten å vite om det - før de går i gang med oppussing. Se hva de fant i veggen


Du kan også bruke sterkere lut. Har du mistanke om at mus og rotter er på vei inn, kan du sette ut feller, musegift eller åtestasjoner både ute og inne. Du bør også prøve å gjøre det vanskelig for musene å skaffe mat hos nettopp deg: pass på at søppelspannet er tett, og sørg for at en eventuell kompostbinge ikke er åpen for smågnagere. Har du frukttrær og bærbusker bør du sørge for å plukke frukten, og kaste nedfallsfrukt som er populær musemat. Når snøen legger seg anbefales det også å trakke snøen godt ned under frukttrærene for å forhindre musene i å lage ganger under snøen.

Boligens fem verste fiender

Få profesjonell hjelp

Dersom krypene først er i hus, er det bare én ting å gjøre: Få profesjonell hjelp. Folkehelseinstituttet har en liste over godkjente skadedyrbekjempere på sine nettsider.

Under er generelle tips til hvordan du forebygger besøk av skadedyr og -innsekter. Det er imidlertid ett insekt en krabat du bør prise deg lykkelig for å få på besøk. Selv om de fleste synes det er litt skummelt ... Se hvorfor du bør ønske edderkoppen velkommen!

Slik forebygger du skadedyrangrep

 • Reduser fuktigheten: Skadedyr har vansker med å overleve når det blir for tørt i omgivelsene. Minimer derfor mengden av tilgjengelig vann, og tørk ut fuktige gjenstander og rom.
 • Fjern matkilder: Plassering av matvarer i tette beholdere som plast- og glassbokser vil hindre skadedyrene tilgang på næring. Et rent kjøkken uten brødsmuler, stekefett og andre matrester vil også begrense muligheten for skadedyrangrep. Vær også oppmerksom på at tilgjengelig dyrefôr, for eksempel hunde- og kattemat, også kan være god mat for andre dyr.
 • Hold skadedyrene ute: Bruk av nett og gitter foran vinduer, luker, sprekker, rør- eller ledningsgjennomganger reduserer muligheten for at skadedyr kommer seg inn. Det samme vil bruk av plaststrimler, tettepastaer, tetteskum, tettestrier mm.
 • Fjern eller steng av oppholdssteder innendørs: Tetting eller sperring av slike gjemmesteder vil redusere antall oppholdssteder.
 • Fjern og ødelegg oppholdssteder utendørs: Vedstabler, plankehauger, paller, diverse typer avfall og annet som skaper små hulrom kan være gjemmesteder for skadeinsekter og gnagere.
 • Vær oppmerksom ved reise: Bruk av tette kofferter i hardplast gir skadedyr mindre mulighet til å stikke seg bort i enn kofferter og sekker av tøystoff med mange åpninger og sprekker. En god forhåndsregel når man kommer hjem igjen, er å sjekke bagasjen for skadedyr før denne tas inn.


 • Les mer: Krypene du ikke vil ha i hus


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer