Gartnermester Trond Åge Blomstervik mener at en kraftig duk og mye bark kan hjelpe å holde gresset unna bedet. Før han planter grønne vinterbusker, blir de gjennomvåte i lunkent vann. Foto: Maren Synnevåg
Gartnermester Trond Åge Blomstervik mener at en kraftig duk og mye bark kan hjelpe å holde gresset unna bedet. Før han planter grønne vinterbusker, blir de gjennomvåte i lunkent vann. Foto: Maren Synnevåg Vis mer

Slik holder du plenen i sjakk

Vi sparte 4.563 kroner, nesten 60 prosent, på å gjøre litt selv. Av: Maren Synnevåg

Publisert
Sist oppdatert

Bare ett år etter at vi plantet nye bed i hagen, er problemet tilbake. Gressplenen vokser inn i staudebedene selv om vi har lagt på både duk og bark. Det hjelper ikke å luke, for da ødelegges duken og røttene graver seg bare dypere inn i bedet.

– Problemet er ganske vanlig. Dukene som selges på billige hageutsalg er ikke sterke nok til å tåle sol og uvær. Mange fyller ikke på med nok bark til å holde gresset unna. Og gode nok kanter til å stoppe gresset er veldig viktig, sier gartnermester Trond Åge Blomstervik til DinSide.no.

Legg duken helt inn til gresskanten, og 5 cm med bark.  Foto: Maren Synnevåg
Legg duken helt inn til gresskanten, og 5 cm med bark. Foto: Maren Synnevåg Vis mer


Gartnermester Blomstervik har 27 års erfaring i bransjen. Hos oss skulle vi få anbud på å løse et problem med at gresset gror inni bedet og ødelegger vekster og duk. Vi fikk anbud fra et annet firma også, men valget traff på Blomstervik Grønt og Anlegg. Hans anbefalinger var både økonomisk mer gunstige, og ikke minst krevde arbeidet mindre nytt utstyr.

Misunnelig på naboens plen? Slik blir det grønnere på din side av gjerdet.

Jo enklere, desto bedre

Blomsterviks hagefilosofi er at det enkle er ofte det beste.

– Det aller enkleste er å spa opp bedet og fjerne eksisterende bed. Deretter bruker du en firkantet spade til å lage en markert kant mellom gressplen og bed. Denne kanten kan du selv markere med spaden en til to ganger i året for å hindre at gresset gror inn i bedet, forklarer Blomstervik.

Han sier at det finnes mange måter å stoppe uønsket gressvekst, som krever mindre oppfølging av oss. Kantstein, skifer, lektere eller stålkanter. Likevel er det mange som velger "spademetoden" som er både effektiv og rimelig.

Blomstervik skisserte tre prisalternativer for hagen vår (her kan du se spesifiserte prisoverslag).

Alternativ 1: Bedene i hagen lukes, og jorden spas opp. Barken fjernes og bedet kantes med spade, og det legges på nye duker.

Pris: 3.187 kroner inkludert mva

Bedet er ferdig og kanten rundt er markert med spade.  Foto: Maren Synnevåg
Bedet er ferdig og kanten rundt er markert med spade. Foto: Maren Synnevåg Vis mer


Alternativ 2: Bedet i hagen lukes og bedkanten stikkes for å motvirke gresset
Duken fornyes og det legges mer bark av en noe grov type slik at ugressfrø ikke finner akseptable vokseforhold. For å holde barken på plass kan det slås ned fire smale impregnerte planker/lektere som hindrer barken i å sige.

Pris: 5.650 kroner inkludert mva

Alternativ 3: Samme som alternativ en, men i tillegg til å stikke bedkanten med spade monteres det Everedge stålkant i nedkant av bedet, som rundes av i hjørnene.

Pris: 7.750 kroner inkludert mva

Skal du selge huset? En velstelt hage øker salgsprisen

Det er ikke vanskelig å ta spaden fatt et par ganger i året, når vi nå bare vet hva vi må gjøre for å holde plenen i sjakk. Vi gikk derfor for det første alternativet, og Blomstervik brukte 5 timer à 420 kroner på å spa opp to store bed, plante to grøntvekster og legge duk. I tillegg kantet han rundt begge bedene med spade, gjødslet og laget en ring rundt to epletrær. Prisen på hele oppdraget endte på 2.500 kroner + moms. I tillegg til å utføre oppdraget på en profesjonell og effektiv måte, fikk vi mange gode tips om beskjæring av busker og generell beplanting. Barken la vi på selv.

Har du ikke plen, eller er den moden for utskiftning? Slik lager du gressplen

Grønn cowboymentalitet

Skifer er også en god løsning for å holde gresset unna, men det koster mer. Foto: Maren Synnevåg
Skifer er også en god løsning for å holde gresset unna, men det koster mer. Foto: Maren Synnevåg Vis mer


Blomstervik mener at det for mange kan være økonomisk gunstig å leie inn en gartner for et småoppdrag, fordi man får tips og råd til hvordan man kan vedlikeholde hagen over tid.

– Kjøper du et flott rekkehus eller en enebolig, er mitt råd å holde av litt penger til uterommet. Hagen er en stor verdi for eiendommen når du selger, men den får ikke alltid den omsorgen og pleien som den bør, råder han.

Han forteller at det er alle typer mennesker som bestiller gartner, og at oppdragenes størrelse og pris varierer fra et par tusen til opptil 150.000 -200.000 kr.

Som gartnermester er han likevel litt oppgitt over det han kaller cowboymentalitet i bransjen.

– Jeg er en av de få gartnermesterne som fremdeles jobber fysisk ute hos kundene. Mange steder leier gartnerfirmaene inn billig ufaglært arbeidskraft som ikke vet opp ned på et kirsebærtre. Jeg mener det er å lure kunden, og jeg synes utviklingen er trist, sier han.

Undertegnede ble ikke lurt av gartneren, og nå kan vi gå sommeren i møte med nye bed med tykke duker som forhåpentligvis lar gresset gro der det skal.

Les også: Slik får du hage i ekspressfart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer