Slik holder akevitten ekstra lenge

Ha en mindre flaske på lur, så holder den på den gode kvaliteten ekstra lenge.

<b>HELL DET OVER PÅ EN MINDRE FLASKE:</b> Så unngår du at akkevitten blir dårlig. Foto: KRISTIN SØRDAL
HELL DET OVER PÅ EN MINDRE FLASKE: Så unngår du at akkevitten blir dårlig. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpnet vin bør drikkes relativt kjapt, men sprit kan fint oppbevares i flere år, eller? En sannhet med modifikasjoner, skal vi tro Lars Ole Ørjasæter, daglig leder i Norske Akevitters venners sekretariat.

– Har dere drukket mer enn et par små glass akevitt, lønner det seg å helle over restene på en flaske som er mindre, sier Ørjasæter til DinSide Bolig.

Aller helst skal akevitten gå opp i halsen på flasken.

Lars Ole Ørjaseter anbefaler å ha en mindre flaske klar til å huse akevitten etter at julens festligheter er over. Foto: Elisabeth Dalseg
Lars Ole Ørjaseter anbefaler å ha en mindre flaske klar til å huse akevitten etter at julens festligheter er over. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Årsaken er at det meste av akevitten vi drikker i Norge har ligget på fat og er ferdig oksidert. Jo mer oksygen som er i flasken, og jo større overflate på akevitten, jo fortere vil den tape seg i smak, sier Ørjasæter.

Er du ekstra uheldig, er akevitten forringet når ribbe eller pinnekjøtt står på bordet neste år.

Sett den i skapet, ikke kjøleskapet

Er du en ivrig akevittdrikker, vet du kanskje at du ikke bør legge akevitten i fryseren. For kald serveringstemperatur ødelegger den gode aromaen.

– La akevitten stå på benken eller i et skap - og så setter du den inn i kjøleskapet en halvtime før du skal servere den, er rådet fra akevittnestor Halvor Heuch i Arcus.

Dette er ikke helt ulikt sommelier Ken Canaiolo Engebretsens huskeregel for rødvin.

For generell oppbevaring setter du flasken i skapet, eventuelt i kjelleren.

Visste du at akevitt fortjener egne glass? I mange tilfeller er det bedre å bruke cognacglass enn snapsglass, ifølge ekspertene: Se hvilke glass du bør velge til hvilken type akevitt.