<b>HELL DET OVER PÅ EN MINDRE FLASKE:</b> Så unngår du at akkevitten blir dårlig. Foto: KRISTIN SØRDAL
HELL DET OVER PÅ EN MINDRE FLASKE: Så unngår du at akkevitten blir dårlig. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Slik holder akevitten ekstra lenge

Ha en mindre flaske på lur, så holder den på den gode kvaliteten ekstra lenge.

Åpnet vin bør drikkes relativt kjapt, men sprit kan fint oppbevares i flere år, eller? En sannhet med modifikasjoner, skal vi tro Lars Ole Ørjasæter, daglig leder i Norske Akevitters venners sekretariat.

– Har dere drukket mer enn et par små glass akevitt, lønner det seg å helle over restene på en flaske som er mindre, sier Ørjasæter til DinSide Bolig.

Aller helst skal akevitten gå opp i halsen på flasken.

Lars Ole Ørjaseter anbefaler å ha en mindre flaske klar til å huse akevitten etter at julens festligheter er over. Foto: Elisabeth Dalseg
Lars Ole Ørjaseter anbefaler å ha en mindre flaske klar til å huse akevitten etter at julens festligheter er over. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Årsaken er at det meste av akevitten vi drikker i Norge har ligget på fat og er ferdig oksidert. Jo mer oksygen som er i flasken, og jo større overflate på akevitten, jo fortere vil den tape seg i smak, sier Ørjasæter.

Er du ekstra uheldig, er akevitten forringet når ribbe eller pinnekjøtt står på bordet neste år.

Sett den i skapet, ikke kjøleskapet

Er du en ivrig akevittdrikker, vet du kanskje at du ikke bør legge akevitten i fryseren. For kald serveringstemperatur ødelegger den gode aromaen.

– La akevitten stå på benken eller i et skap - og så setter du den inn i kjøleskapet en halvtime før du skal servere den, er rådet fra akevittnestor Halvor Heuch i Arcus.

Dette er ikke helt ulikt sommelier Ken Canaiolo Engebretsens huskeregel for rødvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For generell oppbevaring setter du flasken i skapet, eventuelt i kjelleren.

Visste du at akevitt fortjener egne glass? I mange tilfeller er det bedre å bruke cognacglass enn snapsglass, ifølge ekspertene: Se hvilke glass du bør velge til hvilken type akevitt.