En av de viktigste økonomiske sikkerhetsfaktorene  foreldre kan gi barna sine er å hjelpe dem med bolig. Foto: Colourbox.com
En av de viktigste økonomiske sikkerhetsfaktorene foreldre kan gi barna sine er å hjelpe dem med bolig. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik hjelper du barna med bolig

Tre av fire vil hjelpe barna økonomisk med å kjøpe bolig.

Ifølge en undersøkelse fra Postbanken ønsker 3 av 4 å hjelpe, eller har allerede hjulpet, barn og barnebarn med utgifter til bolig.

Det er mange måter man kan hjelpe barn med bolig.

Store pengegaver eller forskudd på arv

- De aller fleste ønsker å hjelpe barna med pengegaver/kontanter store beløp, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken til DinSide.

Mer enn halvparten av norske foreldre vurderer å overføre større pengebeløp til barn eller barnebarn. Dette skjer gjerne i forbindelse med skifte av arv fra besteforeldre, eller som forskudd på arv fra foreldre. Fribeløpet ved arv er, per i dag 250.000 kroner.

Ellen Dokk Holm er forbrukerøkonom i Postbanken. Foto: Postbanken
Ellen Dokk Holm er forbrukerøkonom i Postbanken. Foto: Postbanken Vis mer


Det finnes også smarte måter man kan overføre pengegaver til barn eller barnebarn uten at dette spiser av fribeløpet, og det kan du lese mer om her: Hvor mye kan du gi i gave?

Ifølge Dokk Holm er ønsket om å etterlate seg arv til de neste generasjonene sterkt i Norge. - Jeg har sagt noen ganger før at det er en tradisjon i Norge for å etterlate ved død. Tradisjonen er ikke nødvendigvis å overføre penger, men verdier.

- For 100-150 år siden, da de fleste bodde på gård, var målet å etterlate gården i bedre stand enn det de overtok den i. Nå ønsker vi å etterlate penger. Mer enn det vi selv eventuelt arvet. Mange av dagens foreldre og besteforeldre har selv hatt en økonomisk fordel av å arve penger, og ønsker å gjøre det samme for sine barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La dem bo hjemme

Rundt 40 prosent vurderer å la barna bo hjemme gratis etter fylte atten år. - Det er mange som gjør dette, selv om det periodevis kan oppleves kjipt for begge parter, sier Dokk Holm.

En eventuell ulempe vil veies opp av den store økonomiske gevinsten dette vil være for barna. Å la barna bo hjemme gjennom studietiden vil heller ikke oppleves som noen stor ny utgift for foreldrene, snarere en fortsettelse av deres økonomiske situasjon.

Få en forutsigbar økonomi med DinSides Budsjettmodell.

Man kan være kausjonist for lån, eller medlånetaker

Selv om en ikke har store beløp tilgjengelig, er det mange som har store beløp bundet opp i egen bolig. Dette kan gi barna den sikkerheten de trenger for å få ta opp lån, eventuelt en del av lånet.

Andelen foreldre som stiller som kausjonist falt betraktelig fra november 2007 til november 2008. Mens halvparten av norske foreldre sa at de ville være villige til å være kausjonister for barna sine i 2007, svarte kun en av tre det samme etter fjorårets svarte høst.

Her kan du lese mer om en av dem: Endelig kan de starte boligjakten!

Hjelp barna å spare i BSU

Å spare penger på en BSU-konto (Boligsparing for unge)er et av de smarteste trekkene unge under 33 år gjør før de skal på boligjakt. Ikke bare gir BSU-kontoen skattefradrag og gunstige regler, mange banker krever også at man har BSU-konto for å få de gunstige førstehjemslånene.

Les mer om boligsparing for unge her

Det er imidlertid ikke alle som har anledning til å spare penger til bolig, spesielt ikke gjennom studietiden, og her er det mange foreldre som trår til. Nesten en av tre foreldre vurderer å sette inn penger på barnas BSU-konto for å hjelpe dem å etablere seg.

Kjøpe bolig til barna

Blant alle svaralternativene i undersøkelsen var det, naturlig nok, færrest som vurderte å kjøpe bolig til barna sine. Likevel var dette et aktuelt valg for hele 13 prosent av norske foreldre ved utgangen av 2008.

Men det er et godt stykke fra hva ønsker til praksis.

- Det jeg hører fra banksjefen fra Postbanken er at de kundene er helt borte. De ser ikke den gevinsten i kjøpet lenger, som de så når boligprisene var på vei opp, sier Dokk Holm.

- Man bør ha let langtidsperspektiv, og være klar over at kjøp av en bolig ikke nødvendigvis vil gi like stor avkastningsmuligheter som det gjorde for noen år siden.

Hun tror likevel at det kan ha noe for seg, bare man tenker igjennom et par faktorer.

De typiske boligene foreldre kjøper til barn er sentrumsnære leiligheter i nærheten av et studiested. Boligen leies kanskje ut i noen år før barna begynner å studere, så bor barna der i noen år, før de naturlig vil flytte på seg, enten fordi de ønsker å bo et annet sted, eller fordi de ønsker å etablere seg i en større bolig.

Hjelpe barna med bolig

Vurderer du å hjelpe barna dine inn på boligmarkedet? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig(44%) 140
Jeg vil gjerne, men jeg har ikke anledning(19%) 59
Jeg har allerede hjulpet mine barn(18%) 56
Nei, de får klare seg selv(10%) 32
Kun om de ikke klarer seg selv(9%) 30
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dersom man ikke kan selge med gevinst etter denne perioden bør man leie ut. Og det er en jobb i seg selv. Man må finne leietakere, det kan oppstå betalingsproblemer, det vil bli slitasje på boligen, det kan komme naboklager - i tillegg til at man står ansvarlig dersom noe skulle skje, for eksempel med VVS-installasjoner.

Det er heller ingen garanti for hvordan leiemarkedet vil utvikle seg. Det har vært bra i høst, men nye tall viser at det er en stor økning i antall utleieleiligheter.

Dersom du ikke skremmes av dette, tror Dokk Holm det kan være en fornuftig investering, dersom man har penger til overs. - Men jeg tror man skal være veldig forsiktig med å lånefinansiere en bolig til barna, ihvertfall hele beløpet.

Vi har en kalkulator som kan hjelpe deg med å finne balansen for hvor mye du bør ha i egenkapital, i forhold til hvor lenge du har tenkt å beholde en eventuell studieleilighet til barna. Den kan du lese mer om her, eller du kan gå rett til kalkulatoren.

Hvor mye vil de gi?

Gjennomsnittssummen for hvor mye foreldre har gitt, eller vurderer å gi, er på hele 190.000 kroner. Dette er opp nesten 50.000 kroner fra snittsummen i 2007.

- At dette beløpet har økt betydelig kan ses i sammenheng med at renten har gått ned. Etter en periode med høye renter vil de med midler på bok være irritert over at renten går ned, samtidig som at de vil tenke at dette vil komme barna som skal kjøpe bolig og ta opp lån til gode, sier Dokk Holm.

Undersøkelsen viser også at jo lenger nord i landet vi kommer, jo mindre pengebeløp vurderer foreldre å gi.