Designerne Runa Klock og Marte Frøystad i Frøystad Klock har designet servise som ikke bare skal gi deg en bedre smaksopplevelse - men en litt ny måte å spise på.  Foto: Elisabeth Dalseg
Designerne Runa Klock og Marte Frøystad i Frøystad Klock har designet servise som ikke bare skal gi deg en bedre smaksopplevelse - men en litt ny måte å spise på. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Slik har du aldri spist før

Sans fra Figgjo er designet for å treffe ulike smaksløker.

Vi drikker av glass som er spesialtilpasset til vinen, champagnen - eller akevitten, mens tallerkner er flate, gaffelen har spisse tupper og det er fint lite som skiller den ene skjeen fra den andre.

– Vi ønsket å spise mat på en annen måte, uten å bruke bestikk, og lot oss inspirere av blant annet østers, som man spiser rett fra skjellet, sier Runa Klock, halvparten av den norske designduoen Frøystad + Klock.

Denne maten smaker annerledes når du flyr

Sanselige smaksopplevelser

De to produktdesignerne Runa Klock og Marte Frøystad i Frøystad+Klock er begge mer enn gjennomsnittlig opptatt av mat og har fordypet seg i hvordan form påvirker smak. Sammen med Even Ramsvik, kjøkkensjef på restauranten Ylajali i Oslo, som har både VM- og OL-gull, samt pallplassering i Årets Kokk i beltet, har de utviklet serien Sans for Figgjo.

Vi vet ikke helt hva vi skal kalle resultatet. Det ligger og vaker et sted i mellom en liten skål, mugge eller skje. Navnet er Sans, og beskriver hva det gjør. Resultatet er tre ulike, la oss kalle dem spiseobjekter du kan se under:

Utformingen på de små serveringsskålene gjør at maten treffer ulike steder på tungen, og du kan kontrollere om du vil fremheve søtt og salt (t.v.) balansere smaken - eller fremheve det syrlige (t.h.). Foto: Figgjo
Utformingen på de små serveringsskålene gjør at maten treffer ulike steder på tungen, og du kan kontrollere om du vil fremheve søtt og salt (t.v.) balansere smaken - eller fremheve det syrlige (t.h.). Foto: Figgjo Vis mer


Visste du at musikken du hører på kan påvirke hvordan maten smaker?

Ulike smakspunkter på tungen

Sans egner seg aller best til tyntflytende retter, som supper, bujlonger og consomméer. Foto: Figgjo
Sans egner seg aller best til tyntflytende retter, som supper, bujlonger og consomméer. Foto: Figgjo Vis mer


Hemmeligheten i de små spiseredskapene ligger i formen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har designet dem slik at maten vil treffe ulike steder på tungen. Den med smal tupp er fin når man vil fremheve søte og salte smaker, mens når man vil ha en balansert smak, er det den bredeste som gjelder, sier Klock.

Ønsker man å fremheve det syrlige i en rett, er det den bølgete formen som gjelder. Den skal legges over tungespissen, slik at maten fordeler seg ut på siden av tungen.

Det er imidlertid ikke egnet for å servere all slags mat. Vi fikk prøvesmake ulike varianter, og konklusjonen er klar: jo mer flytende jo bedre. Det er perfekt for små flytende munnfuller med små biter i. Går du for større biter eller mer fast føde, som puréer, kan det bli litt klønete å få inn i munnen.

Vel med omhu: Størrelsen på kaffekoppen påvirker smaken

Lanseres i september

Figgjo leverer primært porselen til hoteller og restauranter, men det er også mulig å få kjøpt for privatpersoner. Det kan bestilles fra enkelte velassorterte glassmagasin eller fra fabrikkutsalget utenfor Stavanger.

En netthandelsløsning er under arbeid, men det kan nok ta noen måneder før denne er på plass.

Sans blir lansert i september, men det er allerede tatt i bruk i enkelte restauranter. Pris til privatpersoner er ennå ikke klar.