Slik har du aldri drukket kaffe før

Kaffe med smør er den nye kaffelatten.

<b>SMØR:</b> Smør i kaffen skal gi ekstra kremete og god kaffe, og ifølge kjennerne er det viktig at smøret er ekstra godt og gult. Foto: ELISABETH DALSEG
SMØR: Smør i kaffen skal gi ekstra kremete og god kaffe, og ifølge kjennerne er det viktig at smøret er ekstra godt og gult. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi liker kaffe og vi liker smør (om enn i litt ulikt størrelsesforhold), men kaffe med smør?

Denne noe uvanlige frokostdrikken har gått runden på matblogger - og ulike slankeforum.

Det er Dave Asprey, tidligere Silicone Valley-investor og gründer, nå livsstils- og slankecoach, som har popularisert den utenkelige drinken. Bulletproof coffee, som han kaller den, er bare en del av et helt program, Bulletproof som skal gjøre deg slankere, smartere og mer energisk. Visstnok helt uten trening.

Smørkaffen har imidlertid tatt av langt utenfor slankernes sfære. Den skal også være god.

SMOOTH: Etter en runde i blenderen er kaffen karamellfarget med et lyst og luftig skum.  Foto: ELISABETH DALSEG
SMOOTH: Etter en runde i blenderen er kaffen karamellfarget med et lyst og luftig skum. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi bestemte oss for å prøve.

Smart triks gjør traktekaffen enda bedre

Slik gjør du:

Brygg kaffe slik du pleier. Vi følger gjerne de beste tipsene fra barista Håkon Kinn på Stockfleths i Oslo for den aller beste presskannekaffen.

Når kaffen er ferdig, heller vi den sammen med minst en spiseskje smør per kopp i en blender, og kjører på full styrke til drikken har fått en fin karamellfarge og et tykt og godt lag med skum på toppen.

Hell over i en kopp eller på et glass og servér.


Du kan også ha oppi litt olje, cirka én spiseskje per kopp. Asprey anbefaler MCT-olje som skal gi energi uten å lagres i fettcellene, andre foretrekker kokosolje. Du kan også tilsette smak, som vanilje, kanel eller lignende.

Smart triks når du skal vaske blenderen

Resultatet:

Resultatet ser slett ikke verst ut. Smøret og kaffen er pisket sammen til nettopp en kremete blanding med luftig hvitt skum på toppen.

IKKE AKKURAT MIN KAFFEKOPP: Det ser dessverre langt bedre ut enn det smaker. Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE AKKURAT MIN KAFFEKOPP: Det ser dessverre langt bedre ut enn det smaker. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Dessverre smaker det langt bedre for øynene enn for ganen, etter vår vurdering. For selv om vi er glad i både kaffesmak og smørsmak, var kombinasjonen slett ingen stor suksess.

Selve kaffen hadde en fin og kremete konsistens, med en farge som kunne minne litt om en kaffelatte med litt ekstra kaffe i. For oss ble det for tungt, for fett.

Morgenkaffen vår kan gjerne være kremete, men vi kommer nok til å holde oss til melk. Det gode smøret sparer vi til matlaging.

GJØR DET SELV: Slik lager du smør

Originalen

I videoen under kan du se Dave Asprey vise hvordan han gjør det. Han bruker egne produkter, men fremgangsmåten vil være det samme med din egen kaffe, smør og olje.

Spol frem til cirka fire minutter, for å se selve fremgangsmåten.


Merk at Asprey her hevder at kaffe med smør har bidratt til at han har gått ned i vekt - som en del av en lavkarbo-høyfett-diett. For oss som har et litt annet kosthold, tipper vi det ville hatt en stikk motsatt effekt, men oss om det. Om dette passer til ditt kosthold eller er bra for din helse og ikke minst gane, lar vi være opp til deg å vurdere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!