<strong><b>RUB:</strong></b> Tørrkrydring av kjøtt på grillen blir stadig mer vanlig, og du finner mange spennende krydderblandinger i butikkene akkurat nå. Foto: ANDERS S. FOUGNER
RUB: Tørrkrydring av kjøtt på grillen blir stadig mer vanlig, og du finner mange spennende krydderblandinger i butikkene akkurat nå. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer

Slik griller du store kjøttstykker

Svidd utenpå og rå inni? Ikke om du følger grillmester Jan Ivar Nykvists metode.

Publisert
Sist oppdatert

Mange kvier seg for å grille store kjøttstykker, men det er det ingen grunn til, mener Norgesmester i grilling Jan Ivar Nykvist.

I videoen over viser han hvordan du forbereder og griller en svinenakke, med perfekt resultat hver gang.

Nå skal marinaden gnis inn

Mange marinerer kjøttet før det skal grilles. Dette er det mange årsaker til. Du får satt ekstra smak på kjøttet, og kjøttet mørnes om du marinerer det riktig.

De siste årenes grillbølge har sett til Amerika, som kombinerer tørrkrydring av kjøtt med langtidssteking.

Krydderblandingen man bruker på kjøtt kalles gjerne en rub, fordi man skal rub it in - gni det inn. Nykvist bruker sukker, litt røkt paprika, salt, pepper og timian.

Direkte og indirekte

<strong><b>RUB:</strong></b> Tørrkrydring av kjøtt på grillen blir stadig mer vanlig, og du finner mange spennende krydderblandinger i butikkene akkurat nå. Foto: ANDERS S. FOUGNER
RUB: Tørrkrydring av kjøtt på grillen blir stadig mer vanlig, og du finner mange spennende krydderblandinger i butikkene akkurat nå. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer


Når Nykvist griller, deler han opp grillen i to soner: én der gassblussene er tent for direkte varme, og én der gassblussene ikke er tent, for indirekte varme. For å få full effekt av dette, er det viktig å ha en grill med lokk.

Kjøttstykket legges først på direkte varme, og grilles til det får en fin og gyllen stekeskorpe rundt hele.

Så legger han det over på indirekte varme, der det får ligge til det er ferdig.

Hvor lang tid det tar å grille kjøttstykket vil variere, blant annet etter hvor stort det er, men heldigvis er det enkelt å ha kontroll!

<strong><b>STEKETERMOMETER:</strong></b> Med et steketermometer er det enkelt å lykkes med store kjøttstykker.  Foto: ANDERS S. FOUGNER
STEKETERMOMETER: Med et steketermometer er det enkelt å lykkes med store kjøttstykker. Foto: ANDERS S. FOUGNER Vis mer

Bruk et steketermometer, og la det ligge til stykket har en
kjernetemperatur på 60 grader. Har du et digitalt steketermometer tilknyttet en app på mobilen, kan du sitte og slappe av med familie eller gjester, til kjøttet er ferdig.

Fettrike kjøttstykker gir saftig resultat

Nykvist anbefaler å helgrille fettrike kjøttstykker, fordi det gir et saftigere resultat. Her viser han hvordan du griller svinenakke. Det kan være vanskelig å finne i butikkhyllene, og du kan fint bruke metoden på andre stykker også, for eksempel ribbe eller svinestek.

Et annet tips, om du er i en større matvarebutikk med ferskvaredisk er å spørre. Det hender de har noe på lur på bakrommet, og enkelte av butikkene kan også bestille for deg.

Bli en grillmester i sommer

I tillegg til å være fire ganger norgesmester i grilling, har kokken Jan Ivar Nykvist ett sølv i EM- og ett sølv i VM i grilling. Han er lagleder for grillaget Team BarbieQ og er nok mest kjent for sin deltagelse i Norges Grillmester i fjor sommer, der han kom på andre plass..

Nå deler han sine beste grilltips i en videoserie produsert i samarbeid med Se.no.

Tidligere har han vist hvordan han:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer