Slik gjør du presskannekaffen bedre

Barista Håkon Kinn ved Stockfleths viser oss hvordan man lager den beste presskannekaffen.

Håkon Kinn er barista og jobber på Stockfleths i Oslo. Han er også tidligere norgesmester i barista. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Håkon Kinn er barista og jobber på Stockfleths i Oslo. Han er også tidligere norgesmester i barista. Foto: Gaute Beckett HolmsletVis mer

Vi har tidligere besøkt barista Håkon Kinn på Stockfleths i Oslo, og lært å lage "latte art". I tillegg har vi lært at størrelsen på kaffekoppen har betydning for smaken på kaffen.

Siste tips fra baristaen dreier seg om presskannekaffe. Det er en enkel og kjapp måte å lage kaffe på, og mange har nok en presskanne stående i kjøkkenskapet.

Så hva kan du gjøre for å få bedre presskannekaffe? Under har vi tatt med noen enkle grep, men det siste tipset bør du heller se utført i videoen øverst på denne siden.

Les også: Presskanneprodusent Jørgen Bodums tips til perfekt presskannekaffe.

Sett det på vekta

Først og fremst er det lurt å ha rett mengde vann til rett mengde kaffe.

– Det optimale er seks gram kaffe per desiliter vann. Har du en kjøkkenvekt stående er det det beste, og mer nøyaktig enn en måleskje, sier Kinn.

LES: Nå skal kaffen være svart.

Håkon Kinn er barista og jobber på Stockfleths i Oslo. Han er også tidligere norgesmester i barista. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Håkon Kinn er barista og jobber på Stockfleths i Oslo. Han er også tidligere norgesmester i barista. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Sjekk temperaturen

Deretter bør du sørge for å riktig temperatur på vannet. Da Kinn skulle demonstrere brukte han en egen maskin som sørget for perfekt temperatur på vannet han tappet.

– Dette holder 95 grader. Når vannet kommer oppi presskannen vil det holde rundt 91-92 grader, som er optimal temperatur. Det viktigste er uansett at vannet ikke når kokepunktet, sier han.

LES: Bruker du kaffetrakter? Da bør du vaske filtrene før du har i kaffen.

Rør rundt og vent

Ha kaffen i presskanna og hell det varme vannet over. Fyll på til det ikke er plass til mer vann, rør rundt, og vent. Kaffen bør få trekke i fire minutter.

– Bruker du en stoppeklokke vet du at du gjør det på samme måten hver gang, sier Kinn.

Når tiden er ute rører du forsiktig på overflaten, slik at kaffegruten som har lagt seg der faller til bunns.

Du kan se hele prosessen, samt det siste (og kanskje det beste) trikset i videoen øverst på denne siden.

Les mer om kaffe her.