Autumn cleaning Foto: Colourbox.com
Autumn cleaning Foto: Colourbox.comVis mer

Slik gjør du hagen klar for høsten

Det holder ikke å bare rake løv.

Slår værmeldingen til for i dag, er det en perfekt dag for å gjøre hagen klar for vinteren. For nå kommer finværet vi ønsket oss i sommer.

Men når løvet er raket sammen i hauger, og plassert på dyngen; i komposten - eller rundt stammen på sarte trær; hva da? Her er en kjapp guide til det du minst bør passe på før sneen faller.

Har vi glemt noe? Del gjerne smarte tips med andre lesere i debatten.

Hagen

Plenen skal ha litt ekstra lengde før vinteren, men løv og gress bør ikke få samle seg til hauger. Etter løvfellinga raker du godt, og gjødsler litt - ikke for mye - før vinteren.

Har du en løvfellende hekk kan du klippe den etter at bladene har falt. En vintergrønn hekk bør du vente med til våren, dette gjelder også tuja.

Nedfallsfrukt bør fjernes, de kan inneholde soppsykdommer som overvintrer fint. Legg det heller i komposten. I tillegg er det mat for skadedyr du helst ikke vil skal trives i hagen din, eller enda verre: i huset ditt, som rotter og mus.

Høsten er også en god tid for planting, både av løk og planter med røtter. Et triks med løk, som bør settes tre ganger så dypt som de er høye, er å snu annenhver løk opp ned. Da vil blomstringen fordele seg over litt lenger tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskjæring av frukttrær med steinfrukt kan gjøres om høsten, men epletrær bør du vente med til våren.

Faller naboens løv inn i hagen din? Se hvilke rettigheter du har.

Kvitt deg med sneglene

Neste års snegleproblem løser du aller best nå. Sneglene legger egg i grupper på 20-50 i små jordhuler og andre skjulesteder fra slutten av august til slutten av september. De fleste eggene klekker fra slutten av september til slutten av november. Tar du dem nå, før de rekker å gå i hi, slipper du problemet til sommeren. Husk at det ikke holder å drepe dem, du må fjerne dem fra hagen, fordi døde snegler blir mat for de andre, derav navnet mordersnegle. Du finner dem under steiner, trestubber, store blader og ved komposten. Kikk også under krukker, treplater, kloakkrister og liknende steder.

Les mer: Ta knekken på sneglene i høst

Hagemøbler

Før du stuer bort hagemøblene; enten du setter dem inn under tak, eller i bod eller kjeller, bør du vaske dem godt. Bruk gjerne rensemiddel for plastmøbler, og puss lett på oljete tremøbler før du setter dem inn med treolje av best mulig kvalitet.

Har du muligheter settes møblene inn i skur eller garasje, hvis du ikke har plass kan du bruke en presenning. Den bør dekke møblene helt, du kan godt pakke dem inn, bokstavelig talt, og knyte et solid tau rundt. Legg gjerne noen tunge steiner på flatene så slipper du å høre presenningen blafre når det blåser som verst.

Utstyr og redskap

Gressklipperen bør også få seg en omgang. Ta fram instruksjonsboken, rens luftfilteret slik det står anbefalt. Tennpluggen kan også få en sjekk, eller byttes ut. Litt olje i sylinderen gjør godt når den skal overvintre. En teskje motorolje kan du tømme i sylinderen gjennom plugghullet, og dra i snora noen ganger så oljen blir fordelt.

Bensintanken tømmes, er det bare en slant igjen dunster den bort av seg selv når du har åpent lokk en stund. Rens klipperen for gressrester på undersiden. Gressklipperen bør oppbevares på et relativt tørt sted, stående på hjulene.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide