<strong><b>SALT I ISVANNET:</strong></b> Kjøl ned drikken raskere med en neve salt eller to i isvannet. Foto: ELISABETH DALSEG
SALT I ISVANNET: Kjøl ned drikken raskere med en neve salt eller to i isvannet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Slik gjør du drikken kald

Fem smarte tips til nedkjøling av drikke i sommervarmen.

Publisert
Sist oppdatert

Deilig, varmt vær skyller over landet, og det er viktig å få i seg nok væske. Iskald væske. Men hva gjør du, når du bare har lunkent vann, brus eller øl tilgjengelig, og vil ha noe læskende, kaldt - ?

LG har et kjøleskap som gir iskald øl på fem minutter, men du trenger slett ikke investere i et nytt kjøleskap for å få iskald drikke i sommervarmen.

Alt du trenger er salt, vann og isbiter.

Salt, vann og is

Vann leder varme (eller kulde) bedre enn luft, så det går fortere å kjøle ned en flaske i isvann enn i et tilsvarende kaldt kjøleskap eller fryser. For å få ekstra fres på nedkjølingen kan du tilsette en neve salt eller to.

Hvorfor?

Kort fortalt senker du frysepunktet på vannet. Det vil si at salt lar vann holde en lavere temperatur enn 0 grader Celsius. Den lange versjonen, for deg som er interessert i det, kan du blant annet lese her (ekstern lenke).

 

I videoen under viser Anette Fjelleng Hansen fra Matprat hvordan du hurtigkjøler med salt, vann og isbiter:

Sikker på du vil ha kald drikke? Det kan være vel så forfriskende med et glass varm kaffe eller te.

Turtrikset

<strong><b>VÅT SOKK:</strong></b> Heng opp flasken i en våt sokk, og la vinden kjøle den ned. Foto: THOMAS STRZELECKI
VÅT SOKK: Heng opp flasken i en våt sokk, og la vinden kjøle den ned. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Det er heller ikke alltid en har isbiter tilgjengelig. Eller en bøtte eller balje som kan brukes som kjøler. Vårt favorittriks når vi er på farten er å pakke inn flasker eller bokser med lunken drikke i noe vått, for eksempel avispapir eller et håndkle.

Når vannet fordamper bruker det energi, og drikken vil langsomt kjøles ned. Det er viktig at håndklet eller avisen holdes våt underveis, til drikken har blitt kald nok, ellers vil du oppnå motsatt effekt.

Vi har tidligere testet flere måter å kjøle ned øl på tur, og trikset som vant er ikke helt ulikt dette: Ha flasken i en våt sokk, og heng den opp i et tre.

Les mer: Fire smarte triks for å kjøle ned flasker når du er på tur

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer