Slik gjør du det

Å tapetsere veggene med en underlagsduk er enklere enn du tror.


- Skal du tapetsere? Det er vanskelig det, var det evige omkvedet da vi skulle fornye boligen. - Og vi som ikke skulle tapetsere ordentlig en gang, bare dekke til gammel strie i forskjellige kvaliteter.

Stahet, blandet med god tid og pinlig nøyaktighet, gjorde jobben. Tro oss: Det er ikke vanskelig, du må bare ta deg god tid.

Dette gjør du - i korte trekk

 • Sørg for at veggen er ren, tørr og fri for større ujevnheter eller hull.
  Trykk her for en oversikt over forberedelsene.
 • Skjær til underlagsduken.
 • Bruk en langhåret malingsrulle til å stryke lim på veggen i et jevnt lag. Ifølge den hjelpsomme medarbeideren vi møtte hos Maxbo, er det det tykke og klissete limet som sørger for å gjøre mesteparten av utjevningsjobben. Du bør altså glemme alt om "et tynt lag", slik som når du tapetserer med vanlig tapetlim. Vær raus, men unngå klumper!
 • Heng underlagsduken opp som en vanlig tapet. Start øverst.
 • Bruk en tapetsletter til å stryke bort eventuelle luftbobler
 • Ha en fuktig svamp klar, slik at du fortløpende kan fjerne limsøl.
 • La veggen tørke i minst et døgn før du maler eller legger ny tapet.
 • Tips:

  Her er våre tips til deg som velger denne løsningen for å bli kvitt gammelt tapet med struktur:

 • Fred og ro
  Ta deg god tid. Pust. Ta deg en pause. Og vær pinlig nøyaktig og petimeterete til du blir grønn i øynene. Fort og gæli er ikke tingen, da gjør du lett feil.
 • Hodeplagg
  Spesiallimen som underlagsduken skal festes med (vi brukte "Vegglim Special") søler ganske mye. Vi ble advart, trodde vi kunne kontrollere det, men endte selvfølgelig opp med noen herlige saftige limklumper i håret. Det er forholdsvis greit å få ut av korte hårstrå - men når det først tørker er det ikke morsomt for dem med hår lenger enn 2 cm.

  Så: Finn frem den gamle solhatten, ta et gammelt skaut, en malingscaps - spiller ingen rolle hvordan du dekker til håret - men du kommer nok til å ville kaste hatten etterpå.

 • Påkledning
  Som med stort sett all annen oppussing vil vi råde deg til å ta på deg noe tøy du ikke er så redd for. Igjen: Limet spruter - oppover, utover, nedover og til venstre - omtrent uansett hvor nøyaktig og pertentlig du er. Vi vasket våre klær, og fikk vekk de fleste småflekkene, men ikke alt forsvant, selv på 60 grader, med Vanish i vaskeballen.
 • Tapetseringstekniske tips fra ekspertene:

  For tapetseringstekniske tips henvendte vi oss til Informasjonskontoret for Farge og Interiør - her er ifi.nos beste tips til tapetjobben:

 • Hvordan tilpasser jeg tapetet i hjørnene?
  Både i innerhjørner og ytterhjørner skjærer du til tapetet slik at det går rundt hjørnet med et par cm. Sett opp neste tapetlengde slik at den går nøyaktig fram til hjørnet eller kanten. I ytterhjørner kan det være en fordel å smøre lim både på veggen og på baksida av tapetet, og så la det trekke litt.
 • Hva gjør jeg rundt dører og vinduer?
  Rundt dører og vinduer setter du opp tapetlengden slik at den går litt over dør- eller vinduskarm. Klipp bort tapetet slik at det er et par cm igjen. I hjørnene klipper du et diagonalt snitt med saks. Bruk tapetbørsten og stryk tapetet godt ut mot veggen, og så opp mot dør eller vinduskarm. Overflødig tapet skjærer du bort med en skrå tapetkniv eller en stålsparkel.

 • Hva gjør jeg med stikkontakter og lysbrytere?
  Slå av hovedsikringen når du skal tapetsere under kontaktdeksler. Ta bort plastdekslet og tapetser over på vanlig måte. Lag et kryss over åpningen, og skjær langs kanten med en skarp kniv eller et barberblad.

 • Finne igjen tidligere skruehull
  Sett fyrstikker i hull som skal nyttes som skrufeste etter tapetseringen. La fyrstikkene stikke et par millimeter ut, og la dem sitte i både under grunnarbeidet og tapetseringen. Når du er ferdig med tapetseringen, finner du igjen hullene ved hjelp av fyrstikkmarkeringene i tapetet.
 • Tapetet har bobler
  La tapetet tørke over natten. Kjenn på alle lengdene med fingertuppene, eller bruk et skarpt lys som holder inntil veggen for å oppdage eventuelle blærer eller felter hvor limet ikke har festet. Ta renskjæringen rundt stikkontakter og lysbrytere (etter at du først har koblet ut sikringene). Tapetet kan bruke flere dager på å stramme seg opp, dersom underlag og/eller tapet har tette overflater. Hvis ikke blærene er vekk, kan de fjernes ved å stikke hull på sprøyte inn litt lim og klemme på plass. Et kryss-snitt brukes vil blæren er ekstra stor og mønsteret ikke er stripete.

 • Tapetskjøtene spriker - hva gjør jeg?
  Grunnen til sprikende tapetskjøter er ofte underlaget og/eller limet. Hvis underlaget suger limet ujevnt, kan tapetet trekke seg sammen ujevnt og forårsake glipper. Hvis det er for lite lim langst tapetbane-kanten, er det stor risiko for at tapetet slipper.

  Kilde: Maxbo og www.ifi.no.