Slik gjør du boligen ferieklar

Har du husket dette?

Det gjelder å lure tyven, før han lurer deg ...  Foto: Colourbox
Det gjelder å lure tyven, før han lurer deg ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare kofferten som skal pakkes før du skal reise bort - det er forberedelser å gjøre med hus og hage også, før du sommerlukker og låser for flere uker.

Her er noen tips til hva du bør huske før du reiser. Har du andre gode tips som du mener andre kan ha nytte av? Del dem i debattforumet nedenfor.

Alarm: Innbruddsalarm med varsling til alarmselskap virker preventivt med tanke på å skremme unna potensielle tjuvradder. Imidlertid er ikke en alarm tilkoblet et vaktselskap gratis - ifølge en pristest av alarmselskaper gjort på DinSide tidligere i vår, må du regne med en årlig abonnementspris på drøye 4000 kroner. Dette kommer i tillegg til installasjon og etablering, som koster fra 1500 til 3400 kroner, avhengig av alarmselskap.

Se vår pristest av alarmselskapene

<strong>Alarmskilt fra Clas Ohlson:</strong> 69 kroner. Foto: Forhandler
Alarmskilt fra Clas Ohlson: 69 kroner. Foto: Forhandler Vis mer


Du kan selvsagt også velge en lydalarm uten forbindelse med alarmselskap; dette kan kjøpes i hjem- og utstyrsforretninger for rundt 300 kroner. Du kan også kjøpe alarm- og advarselsskilt for montering på husvegg eller vindu. Dette koster fra 50 til 100 kroner.

Kameraovervåkning: Dersom målet er å skremme unna potensielle skurker, kan det kanskje gjøre susen med et overvåkingskamera? Du kan jo kombinere det med advarselsskilt med kameraovervåking. Du kan gå for den ekte varen, eksempelvis et fargeovervåkingskamera fra Clas Ohlson for cirka 1600 kroner - eller dummy-varianten hvis eneste funksjon er skremselspropaganda - for 398 kroner.

Det finnes i det hele tatt veldig mange ulike varianter av kamera for overvåkning, hva med et fjernstyrt gsm-kamera med bevegelsessensor? Det aksjonerer når det er bevegelse, og sender bilde av eventuelle inntrengere eller hvem det måtte bære, til din e-post eller mobiltelefon. Prisene for dette produktet ligger på rundt 2500 kroner.

Årets teknohit til boligen - kameraovervåkning

Automatisk lys: Dersom du ikke ser nødvendigheten av eller ikke har den økonomiske muligheten til å investere i en innbruddsalarm, kan en bevegslessensor som slår på lyset dersom noen beveger seg forbi, være løsningen.

En annen mulighet å skape en illusjon av at det er noen hjemme, er lys som slår seg av og på - slik at ikke hele huset er mørklagt til enhver tid. Du kan kople lampene til et skumringsrele, som tenner og slukker lamper automatisk ved skumring/gryning. Du kan også få skumringsrele med timer. Dette koster fra 150 til 200 kroner.

Din erfaring

Har du opplevd å komme hjem til ranet eller ødelagt hus? (Avsluttet)
Nei, aldri opplevd noe(67%)
Ja, har blitt ranet(16%)
Ja, ødeleggelser fra tordenvær(7%)
Herværk(6%)
Ja, brann(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Elektronikk: Husk slå av og koble fra strømforsyningen til all elektronikk. Ifølge APC, som produserer overspenningsvern, har nesten 40 prosent av alle husholdninger opplevd at apparater har blitt ødelagt på grunn av tordenvær. Elektriske apparater som ofte går i stykker i forbindelse med tordenvær, er datamaskiner, modemer, tv og trådløse telefoner.

I forkant av ferien bør du trekke ut støpselet på alt utsatt elektrisk utstyr, samt trekke ut antennekabelen til tv'en og koble ut telefonen eller modemet. Du kan også investere i lynvern som kobles mellom elektronikken og vegguttaket - FG-godkjent overspenningsvern koster fra 500 kroner.

Husk også kaffetrakteren, brødristeren og annet kjøkkenutstyr.

Enklere å velge forsikringer

Smykker og verdisaker: Har du dokumentert dine verdier? I tilfelle noe skulle skje mens du er på ferie; brann, tyveri aller det blir gjort annen skade på eller med eiendommen og eiendelene dine, er det viktig at du har god dokumentasjon på verdiene dine - noe veldig mange ikke har. Og uten god dokumentasjon, kan du risikere å tape store verdier i et eventuelt forsikringsoppgjør. Dette gjelder selvsagt om du er hjemme eller om du er på ferie - men om du skal være bortreist i flere uker i strekk i sommer, er det kanskje et godt incentiv til å oppdatere verdidokumentasjonen:

Ta bilder av smykker og verdigjenstander. Når det gjelder smykker, anbefaler Thomas Heyerdahl i Heyerdahl gullsmed, at du tar to bilder av hver gjenstand: et med smykkene på flatt underlag og ett med smykkene på kroppen. Ta flere kopier av dette - og oppbevar minimum en kopi utenfor hjemmet.

Det lønner seg selvsagt å gjemme unna verdisakene - på steder der tyven ikke venter å finne det. IKKE ha smykker liggende på badehyllen, i nattbordskuffen e.l.

Varme: Sommeren er kanskje ikke tiden da du har full guffe på varmeovnene, men uansett: Sjekk om de er av - og pass på at varmeovner ikke er tildekket. Fjern alt som kan komme i kontakt med ovnene.

Sommerstid er det kanskje greit å skru av all varme i huset, eller i alle fall skru den ned - det er ingen vits i å fyre på badegulvet om du skal være borte i flere uker.

Vann: Steng hovedvannkranen før du reiser vekk, eller i alle fall stoppekranen til oppvaskmaskin og vaskemaskin. Husk å sjekke utekranen.

Unngå oversvømmelse i dusjen: Glem ikke å sjekke dette når du kommer tilbake

Gardiner: Ikke rull ned eller trekk for alle gardiner - det er nesten som å annonsere at du har reist bort og skal være borte en stund.

Vanning innendørs: Du har selvsagt et ønske om at i alle fall noen av plantene dine innendørs skal være i luve når du kommer hjem fra ferie. Selvvanningspotter kan være en løsning - disse fås i mange former og prisklasser. Ikea har selvvanningspotte til 169 kroner, Eva Solo til 199 kroner.

Du kan også lage din egen selvvanningspotte, og det er flere måter å gjøre dette på:
Sett en brusflaske på hodet i potten med en tøybit foran flaskeåpningen, eller tre en tykk ulltråd gjennom bunnen på en plastpotte og legg den andre enden i en flaske eller bolle med vann.

Samle noen av plantene i badekaret: Sett dem oppå en godt fuktet håndduk eller fuktet avispapir. Noen inneplanter kan også ha godt av en sommerferie i hagen mens du er borte: Sett den gjerne i skyggen eller i le, og sørg for at de får vann.

Men husk: Ikke ta alle planter vekk fra alle vinduene - det kan gjøre det lett for tyven å skjønne at du ikke er hjemme ...

Vann godt før du reiser, og ikke plant nytt rett før du skal reise - nyplantede vekster krever ekstra tett oppfølging. Foto: colourbox.com
Vann godt før du reiser, og ikke plant nytt rett før du skal reise - nyplantede vekster krever ekstra tett oppfølging. Foto: colourbox.com Vis mer


Hage: Klipp plen og luk ugress før du reiser. Vann godt i bed og krukker før du reiser, og flytt krukker som er utsatt for mye sol, inn i skyggen. Også i bed og krukker som fort blir tørre, kan du bruke selvvanninsmetoden med brusflasker fylt med vann som du setter opp-ned i jorda.

Verktøy: Lås inn verktøy, og lenk og lås fast stigen før du reiser vekk. Du trenger jo ikke å legge innbruddsverktøyet i hendene på tyven ...

Er du forsikret utenfor?

Søppel: En tom søppeldunk i flere uker, er et godt tegm for tyven: Da er det knapt noen tvil om at du er bortreist. Allier deg med en nabo som skal være hjemme, som kan kaste litt søppel i søppelkassen din - så ser ikke huset så ubebodd ut ...

Naboen: En allianse med naboen kan for øvrig være lurt på mange måter; kanskje han kan vanne plenen din om det blir veldig var,t, eller ta inn posten, vanne plantene inne, lufte litt, eller generelt sørge for å holde oppsyn med huset ditt og lage litt bevegelse.

Post: Om du ikke har en snill nabo som er hjemme og kan ta inn posten din, kan du sørge for at Posten tar var epå den ... enten i form av omadressering eller oppbevaring. I motsetning til hvordan dette var tidligere, så må du nå altså betale for at Posten ikke skal fylle opp postkassen din til den tyter over. Oppbevaring av post koster 135 kroner for 15 dager, mens midlertiddig adresseendring koster 220 kroner for like lang tid.

Vær imidlertid oppmerksom på ting ikke alltid fungerer, selv om det i utgangspunktet skal det ... Feriefella som kan koste deg dyrt

Et annet alternativ er selvsagt å kjøpe en stor postkasse om sluker den postmengden du måttte få løpet av den tiden du er borte. Husk å avbestille avisen.

Du kan forsikre deg mot naturens herjinger med prydbuskene

Ikke annonser: Ikke annonser at du er på ferie - dvs. ikke klistre lapper på postkassen eller fortell at du er bortreist på telefonsvareren.

Sjekk boligen før avreise: La et familiemedlem få ansvar for å gå igjkennom boligen og sjekke kontakter, elektriske apparater, vannkraner, vinduer osv, før avreise - etter at familiens øvrige familiemedlemmer har forlatt huset.

Har du andre gode tips som du mener andre kan ha nytte av? Del dem i debattforumet nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer