De ivrigste skaffer seg en løvblåser. Foto: Colourbox
De ivrigste skaffer seg en løvblåser. Foto: Colourbox Vis mer

Slik forbereder du hagen på vinteren

Spar tid og penger på å gjøre de riktige forberedelsene før frosten setter inn.

Publisert
Sist oppdatert

Klokken er satt til vintertid, dagene blir kortere, og temperaturen på gradestokken kryper ubønnhørlig mot nullpunktet. Har du ikke gjort det før, er tiden inne for å forberede hagen på vinterkulden. Tar du de riktige grepene nå, før frosten setter inn, kan du spare både tid og penger.

– Det er langt mer tidkrevende å kjøpe inn og plante nye planter til våren, fremfor å flytte inn de skjøreste plantene nå og plante dem ut igjen til våren. I tillegg sparer man penger ved at man slipper å kjøpe nye planter foran hver eneste sommersesong, sier Vibeke Næss, markedssjef i Plantasjen i en pressemelding.

Har du ikke tid? Slik får du skattefri hjelp i hus og hage

Flytt plantene inn

Det kan kanskje høres drastisk ut, men vi mener ikke at du bør grave opp hele hagen og flytte plantene inn. Men noen arter kommer fra varmere klima og kan ha problemer med å overleve den kalde norske vinteren. Flere av disse er også relativt dyre i innkjøp, så det er mye å spare på å ta dem inn.

Planter du bør flytte inn er blant annet: citrustrær, oliventrær, pelargoiner, nerier, georginer, fuksiaer, lupiner og gladioler.

– Mange av de skjøreste plantene kan overleve ute en stund hvis de dekkes til om natten, men minusgrader over tid blir for tøft. Hvis plantene skal overleve hele vinteren må de flyttes inn, sier Næss. Hun anbefaler at man graver opp de skjøreste plantene med roten og lar dem overvintre på et kjølig og mørkt sted innendørs.

Dersom planten ikke står i en potte du kan flytte rett inn, men du må grave dem opp, kan det lønne seg å velge en potte planten kan vokse i - og som tåler at du setter den ut igjen til våren - og heller gå for

Beskytt sarte planter

Heldigvis trenger du ikke gå så drastisk til verks med alle planter. Men selv om de fleste planter tåler overvintring ute, har de godt av litt ekstra hjelp for å overleve den verste kulden. God isolasjon er spesielt viktig når snøen smelter og det fortsatt er minusgrader.

Til dette kan du bruke jord, halm, bark - eller kanskje det aller smarteste: høstløv.

Tips: Bruk granbar fra juletreet. Fordi det mest kritiske punktet gjerne er i snøsmeltefasen, kan du vente til etter jul med dette.

– Ved å bruke naturens egne isolasjonsmaterialer gjør man det enklere for plantene å overleve vinterkulda. Dødt høstløv er noe av det beste isolasjonsmaterialet som finnes. Hvis man i tillegg tar en runde med gressklipperen over løvet hakkes det opp og gir plantene ypperlig næring til neste sommer, sier Næss.

Hva med alt løvet?

Raking av løv er et sisyfosarbeid. Det synes aldri å ta slutt! Men løvet bør bort, ikke bare for det estetiske - men også for plenens skyld. Her er noen triks til hvordan du kan gjøre jobben litt enklere:

Bruk gressklipper: Klipp dem i stykker med gressklipperen. Små bladbiter er ikke så skadelig, at de kan overvintre på plenen uten at du trenger å bekymre deg for soppangrep.

Bruk en løvblåser: Det bråker og det bruker strøm, men maskinen gjør jobben du hater. Løvblåsere får du fra en 6-700 kroner og oppover. Jo kraftigere motor, jo bedre.

Du kan også, som beskrevet over, bruke løvet til å dekke over skjøre planter. Så slipper du arbeidet med trillebår og laste over i komposten.

Siste gressklipp

I månedsskiftet oktober/november bør du gi gressplenen en siste klipp. For at plenen skal få best mulig vilkår for å klare seg gjennom vinteren, bør du ikke klippe det kortere enn 4 cm.

Les også: Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet.

Frukttrær

Epler, pærer, plommer og annen frukt, må plukkes når den er moden. Nedfallsfrukt kan brukes med en gang de faller, men ellers bør du plukke dem vekk. Noen tenker at det kan ligge til fugler eller rådyr - men dette kan også tiltrekke seg mus og rotter og andre små firbente skapninger du helst ikke vil ha i hagen, eller i huset ditt.

Se også: Nå er disse krypene på vei inn til deg

I tillegg kan syk nedfallsfrukt som blir liggende under treet, sammen med blader, gjøre det lettere for insektlarver og ulike sykdommer å overvintre i hagen for så å angripe treet på nytt til neste år. Så her er det bare å ta frem raken!

Plant nå!

Vårløken kan du sette allerede nå.  Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter
Vårløken kan du sette allerede nå. Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter Vis mer


Du kan også forberede vårblomstringen nå, om du snur deg rundt fort. Vårblomstrende løk settes fra september til november, i god tid før frosten kommer. Som tommelfingerregel skal løk settes dobbelt så dypt som den selv er høy. Vann løkene i tiden rett etter setting, noe som stimulerer rotvekst. Jo tidligere røttene dannes, jo mer frost og kulde tåler løken.

Kilde; Opplysningskontoret for blomster og planter, Plantasjen, Bolius

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer