Har du ikke målt opp boligen din ennå? Her får du oppskriften. Foto: Per Ervland
Har du ikke målt opp boligen din ennå? Her får du oppskriften. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik finner du boligens areal

Har du ikke levert boligselvangivelsen ennå?

De nye reglene for fastsettelse av ligningsverdi på boliger, der norske boligeiere selv må fylle ut en egen "selvangivelse" for boligen, har fått mye oppmerksomhet. I utgangspunktet skulle det være lett: Du må fylle ut tre felt: Boligareal (P-rom), byggeår og boligtype.

Du kan levere opplysningene på SMS, på Skatteetatens nettsider, du kan fylle inn skjemaet som følger med informasjonsbrevet og sende dette til Skatteetaten - eller levere det direkte til ditt lokale ligningskontor. Fristen for dette går ut om nøyaktig 10 dager, 15. oktober 2010.

Får du skattesmell? 500.000 boligeiere kan få for høy ligningstakst

Mange henvendelser

Nei, det er ikke så komplisert. Her kan du se en enkel illustrasjon av hvor stor del av gulvarealet på loft som skal være med. Foto: Skatteetaten
Nei, det er ikke så komplisert. Her kan du se en enkel illustrasjon av hvor stor del av gulvarealet på loft som skal være med. Foto: Skatteetaten Vis mer


Ifølge Are Andenæs Huser, juridisk leder i Norges TakseringsForbund (NTF), har antallet henvendelser til takstmenn økt de siste ukene.

- Spørsmålene går i hovedsak på hvordan man skal måle opp boligen. Som hvor høyt det skal være under (skrå)taket for at gulvet skal være med i boligarealet. Og tvilstilfeller på bruksområder; for eksempel når er en garderobe et skap og en del av P-romarealet, og når er det en garderobe som kvalifiserer til S-rom?

Huser viser til NTFs boligarealveileder, som kan gi svar på det meste. Og oppfordrer også til å ta kontakt med takstmenn direkte.

- Synes du det er vanskelig å måle, kan du selvfølgelig hyre inn en takstmann til å gjøre jobben for deg. Men du kan også kontakte dem med eventuelle spørsmål du måtte ha, sier Huser til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Må du rapportere inn for lav ligningsverdi?

Slik måler du:

- Står du fast? Spør en takstmann, han vet hvordan man måler, sier Are Andenæs Huser i NTF. Foto: Caroline Roka/Norges TakseringsForbund
- Står du fast? Spør en takstmann, han vet hvordan man måler, sier Are Andenæs Huser i NTF. Foto: Caroline Roka/Norges TakseringsForbund Vis mer


Det første du må gjøre er er å skille mellom P-rom og S-rom. Som hovedregel er P-rom de rommene som brukes til boligformål, som stue, kjøkken og soverom, mens rom som ikke kan brukes til boligformål, som kott uten vindu, boder, garasje et cetera, er S-rom.

Mer nøyaktig definerer NTF følgende som ...
P-rom: Kjellerstue, peisestue, TV-stue, loftstue, lekerom, arbeidsrom, hjemmekontor, PC-rom, medierom, bibliotek, innredet hobbyrom, trimrom (må ha fastmontert utstyr, for eksempel ribbevegger), stue, allrom, omkledningsrom, bad/dusjrom, toalett, vaskerom, entré/vindfang, kjøkken, soverom, bibliotek, innredet gang mellom P-Rom, trapp mellom P-Rom og gang inklusive trapp mellom rom som er nevnt over.
S-rom: Takstbransjen har valgt å liste opp følgende rom som S-ROM; Matkjeller, potetkjeller, uinnredet kjellerrom, kott, uinnredet loft, boder, garderobe, oppbevaringsrom, lagerrom, garasje, fyrrom, søppelrom, tekniske rom og gang inklusive trapp mellom rom som er nevnt over (uansett innredning og hvor mye de er blitt påkostet). Kilde: Norsk TakseringsForbund

NB! Kvadratmetertallet skal rundes av til nærmeste hele tall. For eksempel skal 120,4 kvadratmeter fylles inn som 120; og 137,6 kvadratmeter blir 138 kvadratmeter.

Smart teknohjelp: Vi har testet Boschs lasermåler

Hva med veggene?

Gult viser P-rom, grønt er S-rom.  Foto: Are Aakerøe/Norges TakseringsForbund
Gult viser P-rom, grønt er S-rom. Foto: Are Aakerøe/Norges TakseringsForbund Vis mer


Yttervegger skal ikke regnes med i boligens P-rom. Men det er kanskje ikke like kjent at innvendige vegger skal regnes med?

- Som hovedregel skal tynne vegger være med, og tjukke vegger skal tas ut, sier Andenæs Huser. Han viser til tykke murvegger, på over 50 cm tidligere ikke var med i arealberegningen, men at alle nå skal være med. Dette kan få betydning for boligarealet ditt, dersom boligarelet ditt ble målt før juni 2008.

Men det er likevel ikke alle innvendige vegger som skal telle med. Mens tynne innendørs vegger og lettvegger mellom P-rom skal telles med, skal vegger mellom P-rom og S-rom tilhøre S-rom, og skal altså ikke regnes med i boligarealet.