Slik fikser du vanskelige glidelåser

Er de ikke treige, er de så løse at de glir opp. Her er flere smarte løsninger.

Noen glidelåser må rett og slett pensjoneres. Men det finnes mange smarte løsninger for de som bare er litt treige - eller litt for løse.  Foto: Elisabeth Dalseg
Noen glidelåser må rett og slett pensjoneres. Men det finnes mange smarte løsninger for de som bare er litt treige - eller litt for løse. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glidelåsen på skitrekket er treigt og knotete å åpne. Glidelåsen til innerrommet i vesken deler seg i to. Og glidelåsen på den ene olabuksen kryper ubarmhjertig nedover. Få ting er mer irriterende enn når hverdagslige saker som skal gjøre livet vårt enklere ikke virker.

Noen ganger er det bare å krype til korset og bytte glidelåsen eller kjøpe nytt. Men vi har også noen smarte triks i ermet, som kanskje kan forlenge levetiden på produktet.

Glem ikke at om glidelåsen går i stykker på et produkt som er under to år, bør du reklamere på det. Butikken har ansvar for å reparere - eller erstatte varen.

Når glidelåsen står bom fast

Du trenger ikke bruke 150 kroner på en egen glidelåsspray, Let i kjøkkenskapet, baderomsskapet eller verktøysskapet og bruk den som er mest mulig farge- og luktløs.  Foto: Colourbox.com
Du trenger ikke bruke 150 kroner på en egen glidelåsspray, Let i kjøkkenskapet, baderomsskapet eller verktøysskapet og bruk den som er mest mulig farge- og luktløs. Foto: Colourbox.com Vis mer


Er glidelåsen treig? Noen glidelåser er egentlig helt fine, men litt vanskelige å få "over kneiken", for eksempel rundt hjørnene på en koffert der de har fått seg en trøkk eller tretten. Da kan du trygt gi den litt hjelp. Det finnes egne glidelåsoljer, eller glidelåssprayer. Disse finner du gjerne hos skomakere og renserier, men: de koster typisk relativt mye.

Har du en låsolje eller en annen fargeløs olje du bruker i hjemmet kan du fint bruke denne i stedet. Du kan også bruke matolje. Vi anbefaler at du tar en som ikke lukter så mye, slik at du slipper at alle klærene dine lukter harsk soya etter et opphold i kofferten.

Er det et klesplagg eller noe annet du er redd skal få flekker fra oljen? Gni glidelåsen med et såpestykke før du zipper den opp.

Les også: Smarte ting du kan gjøre med hårføneren.

Glir glidelåsen ned?

Du får fem slike glidelåsgrep for 55 kroner fra enklere liv. Dra glidelåsen igjen, hekt fast.  Foto: Produsenten
Du får fem slike glidelåsgrep for 55 kroner fra enklere liv. Dra glidelåsen igjen, hekt fast. Foto: Produsenten Vis mer


Snikende glidelåser som umerkelig beveger seg sydover. Ne

Hårspray: Lukk glidelåsen, og spray med en fikseringsspray. Prøv å stå relativt stille, evt holde glidelåsen på plass en stund, til den får tørket ordentlig.

Stearin: har du nøytral voks - eller evt et stearinlys - drypp et par dråper stearin på glidelåsen - rett under låsen.

NB! Dette kan bli litt sølete. Er du ikke stø på hånden? Slik fjerner du stearinflekker

Hekt den fast: Du kan også feste glidelåsen i lukket tilstand; for eksempel med en sikkerhetsnål. Er det bukseglidelåsen som fusker, kan du for eksempel ta ringen fra en nøkkelring, tre glidelåsen innpå, trekk opp: og hekt nøkkelringen rundt bukseknappen.Voilà: aldri flere flaue øyeblikk.

Du kan også prøve glidelåsgrep, som på bildet over. Det er i utgangspunktet ment for å hjelpe med å trekke buksen opp eller ned, men den kan også hektes over bukseknappen.

Merk at disse to siste løsningene er best når glidelåsen ikke er synlig.

Deler glidelåsen seg?

Glidelåser som ikke vil henge fast, kan du fiksere med spray - eller smelte sammen med strykejern.  Foto: Colourbox.com
Glidelåser som ikke vil henge fast, kan du fiksere med spray - eller smelte sammen med strykejern. Foto: Colourbox.com Vis mer


Er glidelåsen slarkete og deler seg? Da er det dessverre fint lite å gjøre annet enn å bytte den, såvidt vi vet. Er det ikke en glidelås med press på, kan du prøve å lirke litt frem og tilbake, og fiksére med hårspray eller stearin der den "sprekker". Og dersom det er en glidelås som ikke ofte er i bruk, for eksempel på trekket til sofa- eller hagestolputene, kan du rett og slett tråkle den sammen. (Synes ikke glidelåsen anbefaler vi at du syr med en tråd i kontrastfarge, så er det lettere å sprette opp sømmen uten å ødelegge noe.

Har du et godt triks her? Del gjerne i debatten eller send oss en mail

Er glidelåsen i plastikk, og du ikke har behov for å bruke hele lengden, kan du smelte den sammen. Du trenger ikke ta hele glidelåsen, men litt før og litt etter problemområdet. Bruk for eksempel et varmt strykejern, men husk å legge noe mellom glidelåsen og strykebrettet - evt også under mot strykejernet, så unngår du å ødelegge disse.

Les også: Slik vasker du strykejernet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer