<strong>SKJØNNHETSFEIL?</strong> Små luftbobler kan ødelegge linjene i mønsteret i tapetet. Fiks det selv. Foto: FARGERIKE
SKJØNNHETSFEIL? Små luftbobler kan ødelegge linjene i mønsteret i tapetet. Fiks det selv. Foto: FARGERIKEVis mer

Slik fikser du luftbobler under tapetet

Fjern irritasjonsmomentet på én - to - tre.

Det spiller ingen rolle om det er du, håndverkeren eller boligens forrige eier som var uheldig. Luftbobler i tapetet er irriterende å se på, og ødelegger helhetsinntrykket.

Heldigvis er det en liten skjønnhetsfeil du enkelt kan fikse selv, langt mindre komplisert enn om du har vært uheldig under innkjøp og fått tapetruller som ikke var så like som du trodde.

Viktig når du kjøper tapet: Husk å sjekke batchnummeret

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no) skyldes bobler i tapetet stort sett at du har brukt for lite lim, så trikset er å få etterlimt tapetet etter at det er oppe på veggen.

Til det trenger du en engangssprøyte - eller tapetkniv og pensel.

Med sprøyte

MED SPRØYTE: Bruk en sprøyte for å føre lim inn i luftboblen. Foto: IFI.NO
MED SPRØYTE: Bruk en sprøyte for å føre lim inn i luftboblen. Foto: IFI.NO Vis mer


Sprøyteløsningen er enkel og effektiv: Fyll en sprøyte med flytende lim, og sprøyt det forsiktig inn i luftboblen. Deretter stryker du tapetet forsiktig på plass.

Når du stryker ut tapetet vil overflødig lim kunne tyte ut, så du bør ha en fuktig svamp tilgjengelig for å tørke bort restene.

Du får kjøpt engangssprøyter på apoteket (disse er også fine å ha på kjøkkenet til marinering eller om du ønsker å lage "kaviar" inspirert av molekylærgastronomien) eller i fargehandel.

Vær nøye med å tørke bort limrester som tyter ut av hullet med en fuktig klut eller svamp. Limrestene blir gjerne mer synlig når det har tørket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med tapetkniv og pensel

MED KNIV: Snitt et kryss over boblen. Snittet bør gå nesten helt ut i kanten av luftboblen. Foto: IFI.NO
MED KNIV: Snitt et kryss over boblen. Snittet bør gå nesten helt ut i kanten av luftboblen. Foto: IFI.NO Vis mer


Bruk en tapetkniv og skjær et snitt eller et lite kryss i tapetet der det buler ut. Sørg for at knivbladet er ordentlig skarpt, slik at snittflaten blir så ren som mulig.

Trekk flikene forsiktig til side, og bruk en liten pensel for å påføre lim på veggen. Etterpå stryker du tapetet forsiktig på plass.

Her også er det smart å ha en fuktig svamp eller klut klar for å tørke bort limrester som tyter ut.

Tips: Velger du å skjære opp tapetet, kan det lønne seg å skjære en liten bue eller bølge, det stikker seg ikke like mye ut som en rett strek.

Vil du ikke lime? Med ferdigtapetserte plater kan du skru tapetet opp på veggen.

Slik tapetserer du

Det er ikke sikkert at veggen er rett. Bruk vater eller en loddesnor for å sikre at tapetet ikke blir skjevt. Foto: Kristian Owren/Ifi.no
Legg på tapetlim, gjerne med en rulle, det går mye fortere enn med pensel. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Sørg for at limen kommer helt ut i kantene, inn i hjørner og ut mot listene. Bruk en liten pensel. Foto: Kristian Owren
Sjekk om tapetetog at tapetrullene har likt batchnummer, fordi fargen kan variere noe fra batch til batch. Foto: Kristian Owren
Start øverst på veggen, og sørg for at mønsteret passer sammen. Det gjør ikke noe om tapetet eventuelt stikker litt opp ovenfor der tapetet skal slutte, dette skjærer du bare til med en tapetkniv. Foto: Kristian Owren
Vær nøyaktig. Pust og ta deg god tid. Det er ikke vanskelig, men du må passe på detaljene. Foto: Kristian Owren
Foto: Kristian Owren
Du fjerner luftlommer og fester tapetet godt til veggen med en tapetsletter. Til vinyltapet kan du bruke en slik i plast, skjørere tapeter kan du bruke en tapetbørste til. Begynn øverst, og dra sletteren ut mot kantene på begge sider, slik at luften presses ut. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Fjern overflødig tapet ved gulv og tak. Bruk gjerne en sparkel eller linjal i stål som hjelp, og skjær med en tapetkniv. Foto: Kristian Owren / Ifi.no


Det å velge farge og mønster på tapeten er gjerne det vanskeligste når du skal bestemme deg, men det aller viktigste er å velge riktig type tapet til riktig rom.

Du kan til og med tapetsere på baderommet, om du velger smart.