Slik festet vi lysslynge til rekkverket

Riktig verktøy gjør oppgaven enkel.

<strong><b>LYSSLYNGE:</strong></b> Dekorativt, men hvordan festes den? Sjekk vår løsning. Foto: BRYNJULF BLIX
LYSSLYNGE: Dekorativt, men hvordan festes den? Sjekk vår løsning. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julebelysning kan være så mangt, fra en stjerne i vinduet til omfattende lysarrangementer som minner om Las Vegas eller Times Square.

Uansett hva man velger må lysene festes, og i år ble det bestemt at vi skulle ha en lysslynge langs hele verandaen. Den er 14 meter lang og 2-3 meter bred på de respektive endene.

Vi kjøpte to enkle LED-slynger på 12 meter hver, og la den ut fra og koblet dem til på midten av verandaen, da klarte vi oss med en enkelt skjøteledning med fordeler.

Les også: Julelys inne- og ute? Dette må du vite

Men hvordan skulle slyngene festes?

Lysslyngen måtte festes skikkelig slik at den ikke blåste ned eller skulle gi etter ved kraftig snøfall. Samtidig skulle det helst gjøres så raskt og diskret som mulig.

For mange år siden, da vi så på montøren legge opp det første alarmanlegget i vår tidligere bolig, la vi merke til hvor raskt han stiftet fast ledningene. Han brukte noe som så ut som en vanlig stiftepistol, men i stedet for vanlige flate stifter var det buede kabelklemmer som satt i pistolen. Disse klemte perfekt rundt kablene fra sensorene til sentralenheten og resultatet var både pent og raskt utført.

En slik stiftepistol, som forøvrig er kjent som kabelpistol, kjøpte vi selv ganske snart etterpå, og den har vi hatt mye glede av siden. Festemetoden er imidlertid ikke godkjent for feste av 230 volts ledninger, disse er også for tykke for stiftene. Åpningen i klammerne av type 36 er bare litt over 6 millimeter.

<strong><b>KABELKLAMMER:</strong></b> Stiftene er runde og tilpasset kabler. Fungerer også perfekt som holdere for strips. Foto: BRYNJULF BLIX
KABELKLAMMER: Stiftene er runde og tilpasset kabler. Fungerer også perfekt som holdere for strips. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Les også vår store lyspæreguide

For svakstrøm, signalkabler eller nettverkskabler som skal festes permanent er det topp å bare feste dem med denne pistolen, hvis underlaget er egnet. Da snakker vi om treverk, men det går også an å feste dem i gipsplater, selv om de da ikke tåler særlig belastning.

Men vi vil ikke ha julebelysning ute hele året, så vi ville heller finne en annen løsning.

Den var svært nærliggende.

Les også: Slik klager du på naboens amerikanske julehus.

Stifter og strips

Når du bare stifter kabelklammerne rett i treverket får du en fin liten bøyle som stikker opp. Den er perfekt til å tre små nylonstrips gjennom, som vi så bruker til å feste lysslyngen.

<strong><b>DISKRET:</strong></b> Klammerne er knapt synlige på utsiden av toppbordet på rekkverket. Foto: BRYNJULF BLIX
DISKRET: Klammerne er knapt synlige på utsiden av toppbordet på rekkverket. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Dermed har vi både en rask og fleksibel løsning. For å montere opp herligheten var det bare å stifte klammere med en knapp meters mellomrom, og så tre i strips og stramme til sånn passe.

<strong><b>PASSER PERFEKT:</strong></b> Stripsen er lett å tre i, akkurat passe åpning.  Foto: BRYNJULF BLIX
PASSER PERFEKT: Stripsen er lett å tre i, akkurat passe åpning. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er praktisk å ikke stramme stripsen helt, men la det bli igjen en liten løkke. Da er det mye raskere å klippe den av igjen når jula er over, uten å klippe av ledningen i lysslyngen.

<strong><b>FESTET:</strong></b> Nå sitter slyngen meget godt festet, klar til å utsettes for vær og vind. Foto: BRYNJULF BLIX
FESTET: Nå sitter slyngen meget godt festet, klar til å utsettes for vær og vind. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
<strong><b>IKKE PÅKREVET, MEN:</strong></b> Vi kuttet stripsen, det ser litt penere ut, muligens. Foto: BRYNJULF BLIX
IKKE PÅKREVET, MEN: Vi kuttet stripsen, det ser litt penere ut, muligens. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Og siden vi monterte klammerne på utsiden av gelenderet er de heller ikke synlige eller i veien når vi bruker verandaen om våren, sommeren og høsten.

<strong><b>DETTE BRUKTE VI:</strong></b> Nylonstrips, nebbtang, avbiter og kabelpistol. Foto: BRYNJULF BLIX
DETTE BRUKTE VI: Nylonstrips, nebbtang, avbiter og kabelpistol. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Over ser du alt du trenger, vil du fjerne klammerne ordnes det svært enkelt med en liten spiss flattang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer