Mange forskjellige skrustikker, maskinholdere og tvinger? Det kan gjøres enklere. Foto: Brynjulf Blix
Mange forskjellige skrustikker, maskinholdere og tvinger? Det kan gjøres enklere. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Slik fester du småting mens du jobber

Har du ikke høvelbenk eller skrustikke? Her er et par gode alternativer.

Hvis man skal reparere gjenstander eller lage noe nytt er det ikke nok med verktøy. Du må også ha et eller annet å feste det du skal jobbe på. Et arbeidsbord er et godt utgangspunkt, men det er ikke alltid nok.

Før i tiden hadde man ofte tilgang på høvelbenk og skrustikke, enten man bodde på land eller by. De sto i vedskjulet, i snekkerbua eller i hobbyrom i kjelleren i leiegården. I dag er det vanligvis ikke tilgang på slik i urbane strøk, her må det andre løsninger til.

Dremel er mest kjent for sine små maskiner som kan slipe, bore, kutte og polere - og mere til med egnet tilleggsutstyr. Nå har de også kommet med et par produkter som i mange tilfeller løser problemet med mangel av en egnet arbeidsplass.

Dremel multi-vise


Dette er både skrustikke, tvinge og maskinholder i ett, og kan også brukes som to helt separate enheter.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hovedenheten er et solid bordfeste med kule og klemme. Den takler både tykke og tynne bordplater og har en generøs festeflate. Kula og festemekanismen er stor og lett å håndtere med den store mutteren. På toppen av kula sitter en klemme hvor du fester tvinge eller holder til Dremel-maskin. Åpningen er firkantet, så det er ingen ting som vrir seg ut av posisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Tvingen kan festes på yttersiden eller mellom kjeftene. Dermed får du mulighet til å feste både små og forholdsvis lange arbeidsstykker, mye lengre enn vanlige skrustikker kan håndtere.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Kjeftene har beskyttelse i gummi som kan tas av. Tvingen kan også brukes alene.

Skal du heller feste maskinen og holde arbeidsstykket selv, f.eks. ved polering eller finsliping følger det med en elegant holder som passer til de fleste standard Dremel-maskiner.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Du skrur av forstykket på maskinen, trer det gjennom holderen og skrur til mutteren med nøkkelen som følger med. Så fester du maskinholderen i selve hovedenheten og stiller inn posisjon og vinkel med kula.

Kula kan dreies 360 grader og vippes 50 grader.

Dremel prosjektbord

For litt større arbeidsstykker har Dremel et prosjektbord. Vi har ett lignende i større format fra en annen leverandør, men det er en gulvmodell. Løsningen består av to plater som kan skrus mot hverandre, med løse festeklemmer som kan plasseres i hull i platene.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bordet kommer som byggesett, men det er ikke noe problem for hobbymekkeren som i er målgrupa, det gir bare noen minutters ekstra byggehygge. Monteringen er svært enkel, vi snakker om 8 skruer og muttere.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Bordet er solid i utførelsen og tåler en vekt på 45 kg i følge Dremel. Vi tror et det tåler minst det dobbelte.

Border hviler på fire gummiføtter som trekkes på tilsvarende festeører. Man kan feste prosjektbordet til et større arbeidsbord gjennom hullene i disse, permanent eller midlertidig. Et alternativ er å bruke et par tvinger til å holde fast bordet. Det fungerer fint så lenge det ikke brukes mye kraft når man jobber med arbeidsstykket. Skal det sages eller grovfiles bør det festes godt.

I bruk

Begge produktene fungerte utmerket, de er enkle og solide, stødige og fleksible. Skaffer du deg begge får du festet det meste.

Prosjektbordet kan henges på veggen når det ikke er i bruk.

Det eneste vi savnet var en liten pose eller eske til å ha maskinfeste, mutter og nøkkel i når de ikke er i bruk.

Både Multi-vise og prosjektbordet koster rundt 300 kroner.