Det er ikke nødvendigvis gjort i en fei å få inn TV på hytta, men med denne guiden blir det kanskje litt enklere. Foto: Colourbox.com
Det er ikke nødvendigvis gjort i en fei å få inn TV på hytta, men med denne guiden blir det kanskje litt enklere. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik får du TV-signal på hytta

Hvis du har RiksTV hjemme kan du ta med deg dekoderen på hytta. Men er hytteantennen god nok?

RiksTV påstår selv at de nå dekker 87 prosent av den norske fritidsbebyggelsen. Er du RiksTV-kunde hjemme kan du altså ta med deg dekoderen din på hytta i ferien. Hvis du får signal, vel og merke... For hvilken antennetype trenger du egentlig?

Hva er en "vanlig antenne"?

En gutt med en hårtust som strutter har vært symbolfigur i den store lanseringskampanjen som RiksTV kjørte. Det bringer assosiasjonene til antennen som vi kjenner fra enkle reiseTV-er. To pinner som kan trekkes ut i V-form - så er det bare å vri og trekke i begge slik at bildet blir best mulig. At innstillingen sjelden stemmer for mer enn en kanal og at bildet forandrer seg radikalt når du slipper taket i antennen og går tilbake til godstolen - det kjenner mange fra den gamle reiseTV-en fra hytta.

Er dette en vanlig antenne som fungerer for mottak av RiksTV?

Eller kreves det i realiteten at du setter opp en mast på husveggen og installerer et større arrangement av stenger og bøyler? I NRK-monopolets storhetstid var disse vanlige, særlig i traktene mot vårt naboland i øst - svenskeantenne var tingen!

Sannheten er at svaret ligger et sted i mellom.

Har du spesielt gode mottaksforhold vil du få utmerket mottak med en helt enkel antenne, selv om det kan være lurt å anskaffe en mer stabil løsning enn to utstikkende pinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dekningsforholdene i Norge varierer sterkt, og RiksTV dekker ikke hele landet. Det vil derfor være noen som trenger en kraftigere og mer avansert antenneløsning.

Les også: HD-sendinger til folket

Tre antennetyper

Har du gode mottaksforhold finnes det mange rimelige antenner, som koster under 200 kroner. Du kan kjøpe antenne der du kjøper mottaker, eller i butikker som selger tekniske ting slik som Clas Ohlson, Teknikkmagasinet eller Biltema. Eller du kan gå til en installatør som har teknisk kompetanse og erfaring.

Inneantenne
Det enkleste er ikke alltid det beste, og sjansen for at du får godt og stabilt signal med to pinner er ikke stor. Det nest enkleste er en inneantenne beregnet på DVB-T, som står støtt. Disse er ofte laget som en tynn plastkonstruksjon på stativ, selve antennen er bygget inn i denne. Under gunstige forhold kan dette være nok, men ligger hytta i et dypt dalsøkk kan du antagelig bare glemme det.

Inneantenne som kan kamufleres med ditt eget bilde i ramme
Inneantenne som kan kamufleres med ditt eget bilde i ramme Vis mer


Uteantenne
Det finnes også små antenner til utemontering på vegg. De gir i utgangspunktet ikke bedre mottak enn inneantenner av samme størrelsesorden, men er laget i materialer som tåler å stå ute.

Har du allerede en mast med antenne på taket kan du bruke denne. Signalstyrken på det digitale bakkenettet er imidlertid ikke like stor som på det analoge nettet, ofte betraktelig mindre. Da vil du måtte anskaffe en antenne med større forsterkning (gain). Den vil da bestå av flere antenne-elementer i form av stenger og bøyler.

Slik får du TV-signal på hytta


Prisene på slike antenner begynner på noen hundrelapper og går opp til ca et par tusen. Noe større og dyrere enn dette vil neppe være nødvendig.

TELEVES-DAT-75  til ca 1500 kroner - en populær antenne for vanskelige forhold
TELEVES-DAT-75 til ca 1500 kroner - en populær antenne for vanskelige forhold Vis mer


Les også: Sjekk disse TV-møblene!

Antenneforsterker?
Det finnes antenner med forsterkere og løse signalforsterkere. Poenget med disse er først og fremst å kompensere for en lang antennekabel fram til mottakeren. Hvis selve signalet som antennen klarer å levere inneholder mye støy og forstyrrelser, vil også alt dette forsterkes. Men noen ganger kan en økning i signalstyrke få signalet over kneika i mottakeren slik at du får et bedre bilde. (Dette gjelder forøvrig også ved bruk av lange kabler i forbindelse med kabelTV.)

Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, men er trukket frem igjen til glede for nye lesere.