Det er få ting som sier høytid som skinnende blankt sølvtøy. Foto: Per Ervland
Det er få ting som sier høytid som skinnende blankt sølvtøy. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik får du rent sølv på rekordtid

Sent ute? Ikke noe problem. Her er løsningene som gir deg skinnende blankt sølv på julaften uten at du må jobbe deg ihjel.

Publisert
Sist oppdatert

Har du sølvtøy, er det hyggelig å bruke det. Og om du ikke er flink til å bruke det i hverdagen er høytidelige dager en fin anledning. Får du høye skuldre og utslett av å tenke på timesvis med pusseklut i hånd for å få sølvet blankt etter et år (eller to) i skuffen, er det heldigvis ingen grunn til panikk. Med gode produkter, eller smarte kjerringråd, er jobben gjort på en-to-tre.

Best: Pasta fra gullsmeden

God sølvpuss påfører du med en svamp, og det skal ikke noe gnikking til for normalt anløpt bestikk.  Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen
God sølvpuss påfører du med en svamp, og det skal ikke noe gnikking til for normalt anløpt bestikk. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen Vis mer


Vi har tidligere testet ulike metoder og aller best virker sølvpussemiddelet du får kjøpt hos gullsmeden. Her får du alt-i-ett-produkter, og med mindre sølvet er helt anløpt eller har spesielt intrikate snirkler, er det bare å dra lett over med en svamp, skylle i vann og tørke med et kjøkkenhåndkle.

Priseksempel: 129 kroner for Hagerty Silver Care.

Les mer i vår test av smarte sølvpussemetoder

Aller enklest: Sølvdypp fra gullsmeden

Enklest i bruk er kanskje sølvdypp som også fås kjøpt hos gullsmeden; men så er nok også dette den dyreste metoden. Dyrest, fordi sølvrensen ikke er like drøy som de andre metodene. Her får du rett og slett en stor krukke, som du dypper bestikket ned i. I løpet av få sekunder er sølvtøyet blankt, og så er det bare å skylle/vaske over og tørke.

Det er imidlertid ikke alle som anbefaler dette til jevnlig bruk, fordi det kan slite på sølvet. Men en gang i et krisetilfelle burde det ikke skade.

Priseksempel: 119 kroner for en Connoisserus silver dip cleaner.

Billig og enkelt: Aluminiumsfolietrikset

Orker ikke gnikke? Sleng bestikket i vasken med litt aluminiumsfolie og salt.  Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN
Orker ikke gnikke? Sleng bestikket i vasken med litt aluminiumsfolie og salt. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN Vis mer


Den rimeligste og også en av de enkleste metodene er å ta kjemien til hjelp. Legg aluminiumsfolie i bunnen av vasken, hell på litt salt, og fyll opp med varmt vann. Når du legger sølvtøyet oppi vil en kjemisk reaksjon sørge for at de svarte flekkene på sølvet forsvinner.

Les mer i vår test av smarte sølvpussemetoder

Frisk opp litt?

Er det bare litt som mangler? De fleste gullsmeder selger en eller annen form for pussekluter som er satt inn med oppfriskningsmiddel. Her er det bare å dra over bestikket og vaske det - eller gi det en omgang i oppvaskmaskinen.

Priseksempel: Hagerty Silver Duster: 99 kroner.

Bruk det

Jo mer du bruker sølvet, jo mindre arbeid er det å holde det skinnende blankt, ifølge Martine Marthinsen. Foto: Per Ervland
Jo mer du bruker sølvet, jo mindre arbeid er det å holde det skinnende blankt, ifølge Martine Marthinsen. Foto: Per Ervland Vis mer


Det aller beste tipset for å unngå at sølvtøyet oksiderer seg helt svart, er å bruke det. Ofte.

– Det er når sølvtøyet blir liggende i en skuff at det oksiderer. Jo oftere du bruker sølvtøyet og vasker det, jo mindre jobb blir det for deg å holde det blankt, har Martine Marthinsen, markedssjef hos sølvtøyprodusenten Th. Marthinsen tidligere sagt til DinSide.

Du trenger heller ikke håndvaske det og tørke det med silkehansker. Med et par hederlige unntak er det aller beste å vaske det i oppvaskmaskinen. Det eneste du må passe på er å holde sølv og stål atskilt - for nærkontakt i maskinen kan føre til mørke flekker på sølvet.

Les mer: Putt sølvtøyet i oppvaskmaskinen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer