Slik får du perfekt pizza

Det er mange veier til en perfekt pizza.

<b>HVORDAN LAGER DU DEN BESTE PIZZAEN?</b> Det er mange veier til sprø og luftg pizza, fra 100-200 kroner til over tusenlappen. Foto: THOMAS STRZELECKI
HVORDAN LAGER DU DEN BESTE PIZZAEN? Det er mange veier til sprø og luftg pizza, fra 100-200 kroner til over tusenlappen. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trenger tre ting for å få perfekt italiensk pizza: Pizzamel, tid og temperatur.

Det første du må ha på plass, er melet. Og du kan ikke bruke hvilket som helst mel - for å få den sprø og luftige bunnen som i en italiensk pizza, må du ha pizzamel.

Ligg unna siktet hvetemel, altså!

Hva er din pizzafavoritt? Har du en god oppskrift? Del det med andre i leserforumet nedenfor.

Hva er det nå egentlig med det melet?

BRUK PIZZAMEL! Nei, det er ikke det samme hvilket mel du bruker. Prøv pizzamel - det er stor forskjell både på smak, sprøhet og luftighet! Foto: KRISTIN SØRDAL
BRUK PIZZAMEL! Nei, det er ikke det samme hvilket mel du bruker. Prøv pizzamel - det er stor forskjell både på smak, sprøhet og luftighet! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det finnes mange typer mel - og til og med mange typer hvetemel. Det tradisjonelle siktede hvetemelet vi får i butikkene, er for eksempel ikke det samme og med de samme egenskapene som melet som bakerne og industrien får. De oppfører seg helt forskjellig.

Siktet hvetemel fra norske møller er også et annet enn finmalt hvetemel fra Italia. Du vil få et annet resultat dersom du bruker italiensk pizzamel enn om du bruker norsk siktet hvetemel.

SE ETTER DETTE: Det er mange produsenter av pizzamel, se etter merket «tipo 00», det er det mest finmalet italienske melet. Foto: KRISTIN SØRDAL
SE ETTER DETTE: Det er mange produsenter av pizzamel, se etter merket «tipo 00», det er det mest finmalet italienske melet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


For den ekte italienske følelsen på pizzadeigen, bør du bruke mel som er merket «tipo 0» eller «tipo 00.» Dette er ekstra finmalt hvetemel, som bruker mer av kornets innerste kjerne enn det norske hvetemelet gjør. I tradisjonelt siktet hvetemel, bruker vi mye mer av hele kornet, enn de gjør i denne finmalte typen hvetemel fra Italia.

Vil du lese mer om mel og hva som egentlig skjer rent kjemisk, når du blander mel, væske og gjær? Da kan du lese her!

Det bunner ut i dette: Med pizzamel får du en mye sprøere og luftigere bunn, enn med vanlig siktet hvetemel.

Ulempen er at pizzamelet er mye dyrere enn vanlig siktet hvetemel. Du får kjøpt det hos velassortererte dagligvareforretninger, eller hos mindre spesialforretninger. Det koster gjerne rundt 40 kroner for 1 kilo.

Les også: Lesernes beste pizzatips

Knip igjen!

GJÆR: Du trenger ikke så mye gjær om du setter deigen dagen før og lar den stå i kjøleskapet. Men da vi testet vanlig gjær mot pizzagjær ved baking med vanlig siktet hvetemel, fant vi at pizzagjæren gjorde deigen mer elastisk og lettere å jobbe med. Foto: KRISTIN SØRDAL
GJÆR: Du trenger ikke så mye gjær om du setter deigen dagen før og lar den stå i kjøleskapet. Men da vi testet vanlig gjær mot pizzagjær ved baking med vanlig siktet hvetemel, fant vi at pizzagjæren gjorde deigen mer elastisk og lettere å jobbe med. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Du trenger ikke så mye gjær når du baker pizza - det er nesten bedre jo mindre gjær du har i. Vi har god erfaring med å bruke pizzagjær.

Dessuten får du fram mye mer av smaken i melet dersom du setter pizzadeigen i god tid før du skal bake den ut - gjerne dagen før, eller i alle fall på morgenen den dagen du skal ha den.

Bruk kun litt gjær, kanskje 1/4 pakke, og sett den i kjøleskapet til heving. Husk å ta den ut et par timer før du skal bake den ut.

Les også: Vi testet pizzagjær vs vanlig gjær - hva er best?

Skru den helt opp!

Høy temperatur er essensielt for perfekt italiensk pizza. Her har du flere muligheter, som vi også tidligere har testet og omtalt. Du kan oppnå høye temperaturer i en pizzaovn, eller du kan benytte deg av pizzastein eller pizzastål i stekeovnen din på høy varme. Du kan også med fordel steke pizza på grillen - da kan du virkelig få den gode «steinovnsbakte» smaken.

Det er store forskjeller på pris og lagringsbehov. Her kan du se noe pizzautstyr som kan hjelpe deg til en perfekt pizza:

Se også hvordan du lager pasta selv. Det eneste utstyret du trenger er kniv og kjevle

Pizzaovn

Med en pizzaovn, har du muligheten til å oppnå den gode, italienske steinovnsbaket smaken. Vi har tidligere testet pizzaovnen Pizza Dragon fra OBH Nordica, med godt hell. Den overbeviste såpass på smak at vi ga den terningkast seks.

Ulempen er at du kun får stekt porsjonspizzaer - og er dere en større familie, kan det bli litt kjedelig å måtte stå og steke og passe pizzaene for hele familien før alle får satt seg til bords. Men for en eller to er den perfekt - om du har lagringsplass, vel og merke - den tar mye plass.

Og ja, så var det prisen: Den koster cirka 1.500 kroner, men vi har sett den på tilbud mange steder - til rundt 700 kroner.

Men du kan da også bruke pizzaovnen til andre ting enn kun pizzasteking!

Det finnes også andre pizzaovner på markedet som vi ikke har testet. Jo kraftigere varmeelement, jo bedre.

PIZZAOVN: Dinside har testet pizzaovnen Pizza Dragon. Den står til terningkast seks! Foto: KRISTIN SØRDAL
PIZZAOVN: Dinside har testet pizzaovnen Pizza Dragon. Den står til terningkast seks! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Minipizzaovn

Minipizzaer går rett hjem hos den yngre garde. Her kan du dekke bordet med ingredienser og spise porsjonspizza etter porsjonspizza. For her holder det ikke med én pizza per hode - regn heller med tre-fire på et sultent barn og enda mer for en kjempesulten voksen! Så her tar det tid å bli ferdig og mett.

Vi har testet en rimelig variant fra billigkjeden Rusta. I tillegg til kapasitetsutfordringen hadde den også noe utfordringer i forhold til varmen, som viste seg å være ganske ujevn. Her måtte vi snu pizzaene for at de skulle bli stekt på alle kanter.

Prisen er 399 kroner, og Dinside vil heller anbefale å investere i en pizzastein.

MINIPIZZA: Billig pizzarette som lager mini minipizzaer. Dette tar tid! Men ungene liker det. Foto: KRISTIN SØRDAL
MINIPIZZA: Billig pizzarette som lager mini minipizzaer. Dette tar tid! Men ungene liker det. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Pizzastål

Pizzastål er et alternativ til pizzasteinen som du bruker i stekeovnen. Her setter du stålet i bunnen av ovnen, lar den varme seg opp med ovnen i 45-60 minutter, før du kan legge pizzaen på den glovarme platen.

Her stekes pizzaen på høy temperatur men med kort tid.

Etter å ha testet to typer, konkluderte Dinside med at du får nydelige italienske pizzaer med sprø bunn på noen få minutter. Og hele prosessen er enkel få til.

Ulempen her er kanskje prisen: Vi testet to typer, og begge koster rundt 1.000 kroner for stål og pizzaspade.

PIZZASTÅL: Dinside har testet to typer pizzastål: Baking Steel (til venstre) og PizzaPro. Begge ga like god pizza, men det var enklere å skli pizzaen på stålet med trespaden fra BakingSteel.  Foto: THOMAS STRZELECKI
PIZZASTÅL: Dinside har testet to typer pizzastål: Baking Steel (til venstre) og PizzaPro. Begge ga like god pizza, men det var enklere å skli pizzaen på stålet med trespaden fra BakingSteel. Foto: THOMAS STRZELECKI Vis mer


Hva er din pizzafavoritt? Har du en god oppskrift? Del det med andre i leserforumet nedenfor.

Pizzastein

Det er mange som selger pizzasteiner - og etter vår erfaring fungerer de stort sett likt. Det er samme prosedyre her som ved bruk av pizzastål: Pizzasteinen må settes nederst i ovnen og varmes opp sammen med ovnen, på full guffe. Gjerne i 45-60 minutter.

Kunsten, eller utfordringen, er å få pizzaen over på den varme steinen. Her anbefaler mange pizzaspade og maismel - som skal gjøre at pizzaen glir lettere over på steinen.

Vi synes også det fungerer greit å ta steinen ut av ovnen og lirke pizzaen som ligger på bakepapir, over på ovnen. Etter noen minutter i ovnen er det lett å få dratt ut bakepapiret - og pizzaen kan steke ferdig rett på steinen.

Du kan få runde pizzasteiner som den på bildet fra Clas Ohlson, for 159 kroner. Vi har også en fra Weber som egentlig er beregnet for grillen, men som fungerer like supert i ovnen - og lar oss bake større pizzaer. Den koster rundt 350 kroner. De fleste kjøkkenutstyrsforretninger selger pizzasteiner fra rundt 200 kroner.

BILLIG: Dette er kanskje den rimeligste måten å få sprø pizza på: Med pizzastein. Du kan få dem fra 100-200 kroner. Med en større og firkantet stein, kan du heller lage noen færre og større. Foto: KRISTIN SØRDAL
BILLIG: Dette er kanskje den rimeligste måten å få sprø pizza på: Med pizzastein. Du kan få dem fra 100-200 kroner. Med en større og firkantet stein, kan du heller lage noen færre og større. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!