Slik får du nytte av kaffen - flere ganger

Ikke bare nordmenns favorittdrikk ...

<strong>SØPPEL?</strong> Ikke nødvendigvis. Foto: PER ERVLAND
SØPPEL? Ikke nødvendigvis. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn drikker mye kaffe. Det betyr også mye kaffegrut til overs. Nå blir det meste gjenbrukt via kildesorteringsordninger, men det betyr ikke at du ikke kan forsøke gjenbruk også på privat basis.

Slik lager du verdens (nest) beste kaffe

Tidligere har DinSide tipset om kaffegrut som et fint tilskudd til hagedriften. Det kan brukes som gjødsel i blomsterbedet eller balkongkassen, og kan motvirke at katter graver og legger fra seg avføring i blomsterbedene dine. Dessuten gjør kaffegrut godt i komposten din.

Hagebruk er et av flere tips som også trekkes frem av KK.no, som også anbefaler ivrige gjenbrukere å benytte kaffegrut i skjønnhetspleie.

Les også: Er du gjennomsnittlig? Da bruker du så mye på å bli penere

Flere smarte gjenbrukstips

Nettsiden The Good Human kommer med hele 16 tips til gjenbruk av kaffegrut. Her er noen av forslagene vi ikke har vært innom i teksten over:

 1. Luftfrisker: En skål med kaffegrut i kjøleskapet kan fjerne dårlig lukt.
 2. Striper i treverket: Mørke tremøbler med lyse skrapestriper i, kan få seg en rask oppfriskning med litt fuktig kaffegrut
 3. Insektmiddel: Det foreslås at du forsøker kaffegrut i sprekker og lignende, for å skremme bort insekter som har tenkt seg inn i boligen. Andre foreslår det som et middel som kan fungere mot snegler som angriper nytteplanter i hagen.
 4. Stinkende sko: Det anbefales også å forsøke kaffegrut for å friske opp odøren i ikke-så-velduftende sko. Tørket kaffegrut vel og merke.
 5. Skrubb: Kaffegruten kan for eksempel fungere greit som gryteskrubb også, i mangel av andre remedier.
 6. Ovnsrens: Skal du fjerne aske fra peis eller ovn, kan du redusere støvplagen ved å legge våt kaffegrut på før du skuffer ut asken. Vi vil dog tro at litt spraying med vann gir samme effekt. (Husk at aske, såvel som kaffegrut, gjør seg fint i bed og kompost.)
 7. Avløp: Lukter det vondt i avløpet? Kokende vann med kaffegrut kan fjerne stanken, foreslår miljøvernernerne. Men vær obs på faren for at sluk og avløp kan gå tett. Ikke ta i for store mengder grut. Se forøvrig hva matolje gjør med rørene dine ...
 8. Lag kaffen selv, spar tusener

  Også brukt til kroppen

  Vi har også sett mange tips omkring alternativ bruk av kaffegrut for hjemmespabehandling. For eksempel tipser bloggen En smak av honning om at du kan blande kaffegrut og honning for en kroppsskrubb til bruk i dusjen, mens andre råder om en tilsvarende miks der honningen er erstattet av olje.

  Det er ikke bare i husstanden man kan gjenbruke kaffegruten. Det relativt nyåpnede Carltonhotellet Hotel Guldsmeden i Oslo, gikk ved åpningen ut og fortalte om sine forsøk omkring gjenbruk. Eksempelvis ble det nevnt at kaffegrut fra frokostserveringen kunne benyttes i spa-behandlinger.

  Billigkaffe: Noen som IKKE smaker eksos og oppvaskvann? Vi har blindtestet
  Kaffe uten grut: DinSide tester pulverkaffe