Slik får du mykt smør på 1-2-3

Glemt å ta smøret ut av kjøleskapet? Her er hurtigtriksene.

Det er mange veier til mykt smør. Den morsomste er å slå på det med en kjevle! Foto: Elisabeth Dalseg
Det er mange veier til mykt smør. Den morsomste er å slå på det med en kjevle! Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange årsaker til at oppskrifter ber deg om å bruke romtemperert smør. Konsistensen, og derav smaken, er det viktigste.

Med smeltet smør ville mange rører blitt altfor rennende, og man måtte halvert smørmengden. Skal du bake har det også noe å si for steketid og temperatur på ovnen. Sistnevnte er for eksempel tilpasset den temperaturen deigen eller røren er tenkt å ha.

I tillegg blir smøret lettere å jobbe med om poenget er å røre inn smak i smøret, for eksempel om du skal lage urtesmør.

Det er enda flere årsaker til at vi gang på gang ikke får tatt ut smørpakken av kjøleskapet de foreskrevne timene før vi skal bruke den. Og vi våger sette penger på at vi ikke er alene.

Heldigvis lar det seg fikse, uten alt for mye om og men, og her viser vi deg tre måter du får romtemperert smøret på i en fei.

Baker du mye? Da bør du lære deg spagettitrikset.

Kutt og riv

Det aller kjappeste er nok å rive smøret på et rivjern. Det tar ikke mange minuttene før det er temperert på denne måten.  Foto: Elisabeth Dalseg
Det aller kjappeste er nok å rive smøret på et rivjern. Det tar ikke mange minuttene før det er temperert på denne måten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Romtemperert smør i en fei er ikke bare-bare. Kunsten er å sørge for at smøret får riktig temperatur, og blir mykt å jobbe med. Men det må ikke smelte, for da blir konsistensen ødelagt.

Om du ikke trenger smøret akkurat nå, men ønsker at det skal gå så fort som mulig, er en grei måte å dele det opp i mindre biter, eller tynne skiver. Sørg for å få mest mulig overflate mot luften, slik at det blir fortest mulig mykt. Du kan også bruke ostehøvel for tynne skiver som tempereres raskt.

Enda kjappere går det om du river smøret. Bruk et grovt rivjern, og rasp smøret. Fordel det gjerne utover en stor flate for maks effekt. Etter cirka fem minutter er smøret godt temperert.

Slik lager du smøret selv, trinn for trinn

Indirekte varme:

Hell ut vannet, tørk av formen, sett den over smøret, og la varmen gjøre jobben. Foto: Elisabeth Dalseg
Hell ut vannet, tørk av formen, sett den over smøret, og la varmen gjøre jobben. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Glasstrikset er kanskje ikke kjappere, men det er litt mindre søl og klin. Ta et stort glass eller en bolle, ildfast fat eller lignende, som tåler varme. Fyll med kokende vann. Skjær av så mye smør du trenger, og legg det på et bakepapir eller lignende.

Pass på at smørklumpen har minst én centimeter å gå på i omkrets i forhold til glasset, slik at de to ikke kommer borti hverandre. Hell ut det varme vannet, tørk godt av glasset, og snu det over smøret som en osteklokke.

Smart: Blir glasset nedkjølt til romtemperatur før smøret er mykt, kan du gjenta oppvarmingen med det varme vannet. Og skal du bruke veldig mye smør, kan du gjerne dele opp og bruke to glass - eller legge tynnere skiver under en litt større ildfast form.

Hva med mikrobølgeovn? Du kjenner din egen mikrobølgeovn best selv, men vi har ikke fått til dette uten at noe av smøret ble for varmt - selv på tining. Her er det opp til deg å eventuelt prøve og feile.

Smør eller margarin? Det er ikke ett fett hva du velger

Når smøret bare må bli mykt

Det er mange veier til mykt smør. Den morsomste er å slå på det med en kjevle! Foto: Elisabeth Dalseg
Det er mange veier til mykt smør. Den morsomste er å slå på det med en kjevle! Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Noen ganger er det ikke så viktig at smøret er temperert, bare mykt - for eksempel om du skal røre med krydderurter til urtesmør, eller lage smørkrem til glasur. Det fikser du kjapt med en ziplock-pose (eller en annen pose beregnet på matvarer som tåler litt bank) og en kjevle. Ha smøret i posen, lukk igjen, og slå. Hardt, godt og lenge.

Et voilà: mykt smør.

Det er ikke noe poeng at all luften er ute av posen før du lukker, men det kan lønne seg å klemme ut litt luft hvis ziplockposen blir ordentlig tett, slik at ikke luften ender opp med å beskytte smøret, og du banker posen i stykker i stedet for smøret mykt.

Er det veldig hardt, kan du med fordel dele det i mindre biter, men det er ikke nødvendig. Du kan også kjevle ut smøret, men det er litt hardere, tar lenger tid, og er ikke i nærheten av å være så morsomt som alternativet.

Elsker du fargerik glasur på kaker og muffins? Vær forsiktig med kjøkkenbenken - det er det absolutt verste du kan søle på den.

Hvor lang tid tar det?

Er du ute i god tid, er det aller enkleste å legge smørpakken på benken, og la romtemperaturen gjøre jobben. Hvor lang tid det tar er avhengig av flere faktorer, blant annet temperatur i kjøleskap og rommet smøret skal stå i, og hvor mye smør som skal tempereres.

Hjemme hos oss tar det vanligvis litt mer enn to timer før et halvkilo smør er passe mykt og temperert, men det kan ta lenger tid på kalde dager.

NB! merk at enkelte utenlandske nettsider vil fortelle deg at det tar en halvtime til 45 minutter. Dette er for "en stick butter", som tilsvarer 113 gram, og følgelig vil tine langt raskere enn en halvkilo.

Det aller kjappeste er nok å rive smøret på et rivjern. Det tar ikke mange minuttene før det er temperert på denne måten. Foto: Elisabeth Dalseg
Riving er enkelt, men små smørfliser på avveie har en tendens til å søle litt. Med en ostehøvel har du fin kontroll, og kan også enkelt kontrollere mengden. Foto: Elisabeth Dalseg
Å bruke indirekte varme tar litt lenger tid, men du trenger ikke bruke så mye tid på jobben. Ha litt varmt vann i et glass, eller i en ildfast form som her ... Foto: Elisabeth Dalseg
Hell ut vannet, tørk av formen, sett den over smøret, og la varmen gjøre jobben. Foto: Elisabeth Dalseg
Dersom smøret bare skal være mykt, kan du slå på det .. Foto: Elisabeth Dalseg
Bank løs, til smøret har ønsket konsistens. Foto: Elisabeth Dalseg
Etter få minutter (litt avhengig av hvor mye smør du trenger) er smøret mykt og fint. Foto: Elisabeth Dalseg

Se flere bilder:Flere smarte kjøkkentriks fra DinSide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!