Slik får du mest ut av sparepærene

Sparepærene er miljøvennlige, men kan være vanskelig å bruke.

Det er ikke alle steder de passer like bra som tradisjonelle glødelamper, men noen steder passer de bedre. Foto: Colourbox.com
Det er ikke alle steder de passer like bra som tradisjonelle glødelamper, men noen steder passer de bedre. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glødelampen fases ut i Europa, og vi nordmenn følger sakte men sikkert etter, selv om noe forbud ennå ikke er innført i Norge. Den svenske møbelkjeden Ikea har tatt utfordringen med kvikksølv i sparepærer på alvor, og tilbyr nå pant på sparepærer.

Kvikksølvinnholdet er imidlertid ikke den eneste utfordringen med sparepærer. En tid tilbake spurte vi ulike lyseksperter hva de anbefaler som erstatning for glødepærene, men de tradisjonelle sparepærene var ikke høyt på listen over alternativer. Erstatningspærer med LED er imidlertid ganske dyre i innkjøp, og skal du skifte ut pærer i en gjennomsnittlig bolig, vil du fort måtte ut med flere tusenlapper. Så hvorfor ikke bruke de rimelige sparepærene der du kan - nå som du også kan få pant på dem?

Ikeas belysningseksperter har satt sammen seks smarte tips for hvordan du bruker sparepærer i innredningen på best mulig måte.

 1. Dust og mykt lys:
  Sparepærer egner seg spesielt godt i lampeskjermer laget av rotting, rispapir og tekstiler. Skjermene gir et mykt og dust lys, som er perfekt for en lun og koselig stemning, enten du hører på musikk eller jakter på en romantisk atmosfære på soverommet.
 2. Unngå skygger i sminkespeilet:
  Lampeskjermer med tekstil på begge sider er et perfekt valg hvis du er ute etter belysning som gjør seg ekstra godt foran sminkespeilet. Skjermen hjelper deg med å unngå sjenerende skygger i ansiktet.
 3. Arbeidslys:
  Ønsker du arbeidslys som gir et sterkt og direkte lys, bør du velge en sparepære som avgir mer lys. En god arbeidslampe skal gi en konsentrert lysstrøm i et avgrenset område. Velg gjerne en leselampe som både kan justeres sideveis og i høyden slik ta lyset kan tilpasses dine behov.

  Også når du forbereder matlaging, trenger du en god og sikker arbeidsflate, så et sterkt og direkte arbeidslys er derfor viktig for et godt resultat.

 4. Det er ikke alle forunt å ha en entre med vinduer på flere sider. Foto: Frode Larsen / Ifi.no
  Det er ikke alle forunt å ha en entre med vinduer på flere sider. Foto: Frode Larsen / Ifi.no Vis mer


 5. Sparepærer i husets aktive rom:
  Siden sparepæren har et rør og ikke en glødetråd er den mer robust enn en vanlig pære. Sparepærer egner seg derfor spesielt til steder i hjemmet med mye aktivitet og bevegelse som for eksempel i trappeoppgangen og ved inngangsdøren. Dette er også områder det er hensiktsmessig med sterk belysning
 6. Spar på utelyset:
  Du kan med fordel bruke sparepærer i utelamper som er utsatt for vær og vind. Utelampene trenger hardføre lyspærer og sparepærene er derfor et perfekt alternativ for energieffektivt utelys som varer.
 7. Sjekk også: Utelysene som lager sin egen strøm.

  Sparepærer avgir ikke så mye varme, så de kan trygt brukes i barnerom. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
  Sparepærer avgir ikke så mye varme, så de kan trygt brukes i barnerom. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer


 8. Sikkerhet på barnerommet:
  Sparepæren avgir ikke varme, og er derfor et sikkert alternativ på barnerommet. Ved å velge sparepærer på barnerommet sikrer du barnet ditt mot å brenne seg på de varme glødelampene.