<b>FÅ MAT TIL Å HOLDE SEG LENGER:</b> Det er både dumt og kostbart å kaste mat, spesielt hvis den fortsatt kan spises.  Foto: Per Ervland
FÅ MAT TIL Å HOLDE SEG LENGER: Det er både dumt og kostbart å kaste mat, spesielt hvis den fortsatt kan spises. Foto: Per ErvlandVis mer

Slik får du maten til å holde seg lenger

Smarte triks som holder liv i maten.

Ofte er det ikke så mye som skal til for at vi kvitter oss med maten. Er den ikke fin nok, går den rett i søpla.

Tall fra Livsmedelsverket, det svenske mattilsynet, viser at svenskene kaster opp til en tredjedel av maten de kjøper, ifølge testfakta.se. Og nei, vi nordmenn er ikke stort bedre. Norske forbrukere er de største synderne når det gjelder matavfall, og kastet i 2011 hele 254.500 tonn mat.

Maten som kastes er ofte fullt spiselig, og så mange som 7 av 10 innrømmer at de kaster mat før den har gått ut på dato.

– Vi er så forferdelig utseendefiksert når det gjelder mat. Vi ser i stedet for å kjenne, lukte og smake. Hvis grønnsakene ikke er store, blanke og røde, vil vi ikke ha dem, sier Anna Billing, matskribent og blogger til Testfakta.se.

Trygt å spise pizzarester? – Bruk smakssansene dine!

Her er noen tips:

Siden de fleste av oss er mye borte fra hjemmet om sommeren, kan det fort hope seg opp litt i kjøleskapet. Men det er noen måter du kan få maten til å holde seg lenger på.

Sitroner:
Pakk inn hele sitroner i aluminiumsfolie og legg dem i kjøleskapet, råder Gorenje.no.

Halve sitroner kan dessverre ikke reddes. Dette fordi saften fra de halve sitronene kan løse opp aluminiumsfolien og avgi en bitter jernsmak på grunn av sitronenes sure pH-verdi. Sure, men åpne matvarer som sylteagurker, halve tomater og syltede rødbeter, oppbevares best på glass, porselen eller i plastskåler dekket med plastfolie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løk:
Selv om ikke løk tærer på husholdningsbudsjettet, er det likevel synd å kaste noe som fint kan brukes. Ifølge Gorenje bør du smøre inn den halve løken i smør, for da holder den seg lenger.

Les også: Ikke gjør dette med tomaten

Tenk annerledes - og ha alltid egg på lur

Mye jordbær og brune bananer ser ikke særlig lekre ut, men kan fint brukes i smoothie, ifølge Anna Billing.

– Modenheten gir en bedre og dypere smak, påpeker hun til Testfakta.se.

Det samme gjelder for grønnsaker som har begynt å bli rynkete eller misfarget.

– Pizza, varme smørbrød eller omeletter er andre gode retter hvor du kan bruke stygge grønnsaker, osteskalker, rester fra gårsdagens grill eller pålegg som holder på å gå ut. Man bør alltid ha masse egg hjemme. Det er et meget godt grunnlag for masse, forteller Billing.

Visste du at denne maten kan bli giftig?

Disse bør oppbevares alene

Frukt og grønnsaker som modnes lager etylen, et stoff som fremskynder modning og til sist forråtnelse. Men konsentrasjonen av stoffet er ulik, slik at ikke alle typer frukt og grønnsaker i like stor grad framskynder modningsprosessene hos andre. Tomater og epler er blant verstingene, og bør ikke oppbevares med andre modne frukt og grønnsaker.