Ja, det er mulig å få låne 100 prosent til bolig. Men da må du ha hjelp. Foto: Colourbox.com
Ja, det er mulig å få låne 100 prosent til bolig. Men da må du ha hjelp. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slik får du låne 100 prosent til bolig

Det er mulig, uten egenkapital. Men du må ha hjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke enkelt å være ung på boligmarkedet i dag. Boligprisveksten synes nesten ikke å ha noen ende, og inngangsbilletten er dyr. I etterkant av finanskrisen i 2008 strammet bankene inn utlånspraksisen etter råd fra Finanstilsynet. Dette betyr blant annet at det ikke lenger er mulig å få fullfinansiert en bolig, men at man må stille med 10 prosent egenkapital.

Med dagens boligpriser betyr dette fort at man må spare 150.000 kroner, for å få råd til noen og tyve kvadratmeter i eller ved en av de største byene. Det høres kanskje ikke mye ut, men for nyutdannete med begynnerlønn og studielån som leier på et allerede presset marked, kan det være vanskelig å avse denne summen.

Les mer: Slik kommer du deg inn på boligmarkedet

Frir til foreldregenerasjonen

Christine Warloe i Nordea. Foto: Nordea
Christine Warloe i Nordea. Foto: Nordea Vis mer


Noen får hjelp fra foreldre eller besteforeldre: De stiller opp med egenkapital som forskudd på arv, eller som et privat topplån, for å hjelpe barna med å etablere seg før prisene stiger enda mer.

Det er imidlertid ikke alle foreldre eller besteforeldre som har et par hundre tusen til rådighet. Ei heller flere hundre tusen, om man har flere barn. Heldigvis er det ikke nødvendig med frigjorte midler: Har de en delvis nedbetalt bolig kan de stille denne som sikkerhet for lånet, og være kausjonister.

- Du kan låne 100 prosent om du har sikkerhet i foreldres bolig, sier Christine Warloe, Forbrukerøkonom i Nordea, til DinSide.

Det gjelder ikke alle dette heller, men det er en fin løsning for dem som ønsker å hjelpe barna, men ikke har anledning til å legge noen hundre tusen på bordet.

Trodde du det var hardt å etablere seg på boligmarkedet i dag? Nå kan det bli enda vanskeligere. Finanstilsynet vil øke egenkapitalkravet til 15 prosent .

Vær obs på fellene

Det er imidlertid viktig at både foreldre og barn har et ryddig forhold til økonomi for at dette skal gå. Ellen Dokk Holm, tidligere forbrukerøkonom i Postbanken, har tidligere advart om fellene for kausjonister:

- Å være kausjonist vi si at du er medansvarlig for lånet. Og det kan bli et problem. I verste fall blir det foreldrenes ansvar å betale lånet, om poden ikke leverer. Da må man spørre seg om man har råd til det?

I tillegg er det ekstra viktig å tenke på dette om man har flere barn: For har du mulighet til å hjelpe alle barna?

Les også:Slik hjelper du barna med bolig

Har dine foreldre kausjonert for deg? Har boligen din steget i verdi siden du kjøpte, kan det hende du kan løse dem fra avtalen: Be om ny verdivurdering nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer