Slik får du krydderurtene til å vare lenger

Vi har testet tre selvvanningssystemer.

SJEKK FORSKJELLENE: En uke senere, er det stor forskjell på de tre basilikumplantene våre. Foto: Elisabeth Dalseg
SJEKK FORSKJELLENE: En uke senere, er det stor forskjell på de tre basilikumplantene våre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi elsker å ha friske krydderurter tilgjengelig når vi skal lage mat. Iherdig vanning til tross, ikke alle krydderurter er like enkle å holde liv i. Rosmarinen står fint, gressløken vokser som, vel, gress - men basilikumplantene må stadig gi tapt.

Noe skyldes sikkert at vi har kjøpt planter i butikk, som ikke nødvendigvis er dyrket frem for å vare lenge. Men på balkongen varer de likevel ofte en hel sommersesong.

En av årsakene til at krydderurtene dør, kan være at vi ikke er hjemme hver dag for å vanne dem. Vi har testet tre selvvanningspottesystemer for å se hvilke som klarte seg best. Og som du kan se på bildet over, det var store forskjeller, på kun én uke.

Slik testet vi

Vi har testet en selvvanningspotte fra Eva Solo, en selvvanningspose i vanntett tekstil fra Mester Grønn og kjerringrådet å fore blomsterpotten med bleier, som skal holde på vannet omtrent som Mester Grønns pose.

Vi vannet plantene da vi pottet dem, og fylte på med tre desiliter vann da vi reiste på pinseferie. I mellomtiden var det (endelig) skikkelig sommervarme.

Da vi kom hjem var jorden fortsatt fuktig i alle pottene, men resultatet etter bare én uke taler for seg selv.

Får du problemer med småfluer av krydderurter? Slik blir du kvitt dem!

Best i test: Grow-in fra Mester Grønn

Grow-in selvvanningsposer fra Mester Grønn holdt basilikumen frisk og grønn gjennom hele den varme pinsehelgen. Foto: Elisabeth Dalseg
Grow-in selvvanningsposer fra Mester Grønn holdt basilikumen frisk og grønn gjennom hele den varme pinsehelgen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Grow-in selvvanningsposer fra Mester Grønn er laget i et hundre prosent vanntett materiale, og foret med flere lag vannabsorberende tekstiler, som kan minne litt om nettopp bleier når vi kjenner på dem. Den minste posen som vi har brukt kan ta opptil seks desiliter vann.

Etter en uke er planten fortsatt grønn og tett. Et par blader har visnet litt i kanten, men disse plukker vi lett av, og lar nye blader vokse frem.

Vi er ikke i tvil: Skal vi kjøpe flere selvvanningssystemer, blir det posene fra Mester Grønn.

Les også: Derfor dør krydderplantene

Billig og enkelt: Bleietrikset

Basilikumplanten som ble plantet i en potte foret med bleier klarte seg greit, men langt fra så godt som potten som sto i Grow-in. Foto: Elisabeth Dalseg
Basilikumplanten som ble plantet i en potte foret med bleier klarte seg greit, men langt fra så godt som potten som sto i Grow-in. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Bleietrikset er den desidert rimeligste løsningen. Vi tok en blomsterpotte vi allerede hadde, klippet opp og brukte den absorberende innmaten fra en og en tredjedels bleie, og foret potten, før vi satt krydderplanten oppi.

Etter en uke er krydderplanten litt sprikende, og med et par visne stilker og blader, men mesteparten av planten er fortsatt grønn, fin og velsmakende.

En fordel her, er at du kan bruke potter du allerede har, og liker; slik at du får den stilen du vil på kjøkkenet.

Her kan du se hvordan vi gjorde det.

Halvdød plante: Eva Solo

Ouch: Denne innbyr ikke akkurat til matlaging. Foto: Elisabeth Dalseg
Ouch: Denne innbyr ikke akkurat til matlaging. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Selvvanningspotten fra Eva Solo var i utgangspunktet vår favoritt, basert på rent estetiske hensyn. Den er stram og fin i formen, og ser pen ut på kjøkkenbenken. Vi har tidligere prøvd både med og uten potten krydderurten kommer i, og kommet frem til at det beste er å ta planten ut av plastpotten og potte den direkte i den hvite keramikkskålen.


Sammenlignet med de andre løsningene kom den dessverre til kort. Etter bare én uke var det ikke mye basilikum igjen. Det holdt til en liten tomat-og-mozarellasalat, og så var det tomt. Skal du reise bort, vil vi derfor anbefale å bruke basilikumplanten til pesto før du drar - eller å fryse ned bladene, gjerne most og blandet med vann i isterninger, slik at du kan bruke dem i matlaging senere.

Det er imidlertid grenser for hvor mange basilikumisterninger man trenger i kjøleskapet, så skal du bare ha én selvvanningspotte, vil vi ikke anbefale denne. Vi kommer imidlertid ikke til å kassere Eva Solo-potten helt ennå, men bruker den til litt mer hardføre urter som for eksempel rosmarin.

Se også: Syv smarte ting du kan bruke muffinsbrettet til

Se bilder:

FØR: Bleievanning, Eva Solo selvvanning og Grow-in-selvvanningspotte fra Mester Grønn, den dagen vi plantet dem. Foto: Elisabeth Dalseg
En uke senere, er det stor forskjell på de tre basilikumplantene våre. Foto: Elisabeth Dalseg
Det var nesten ingen ting igjen av basilikumplanten som sto i selvvanningspotten fra Eva Solo. Dette til tross for at det fortsatt var vann igjen i bunnen av potten, som var i kontakt med trådene som planten skal bruke for å suge til seg vann. Foto: Elisabeth Dalseg
Det var fortsatt vann igjen i potten. Foto: Elisabeth Dalseg
Basilikumplanten som sto i Mester Grønns selvvaningspotte Grow-in trivdes best. Foto: Elisabeth Dalseg
Basilikumplanten som ble plantet i en potte foret med bleier klarte seg greit, men langt fra så godt som potten som sto i Grow-in. Foto: Elisabeth Dalseg

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!