Slik får du fyr på peisen hver gang

Få mest mulig varme ut av peisen din.

Det er viktig at ikke kubbene er for store, slik at det slipper luft til bålet.  Foto: Colourbox.com
Det er viktig at ikke kubbene er for store, slik at det slipper luft til bålet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å få fyr på peisen er det i hovedsak tre faktorer som må være til stede. God og tørr ved, papir eller flis for enkel opptenning, og god trekk. I tillegg må du selvfølgelig ha fyrstikker eller en lighter for å få fyr.

Får du ikke fyr, er det stor sannsynlighet for at en av disse elementene ikke stemmer. For eksempel: Har du krøllet avispapiret for hardt sammen, kommer det ikke nok luft til, og flammen vil slukke relativt kjapt. Glemmer du å åpne spjeldet, eller sørge for luft inn i peisen eller ovnen når du først har tent på, vil flammen også dø ut. Og selv om alt annet gjøres riktig, er det ikke lett å få fyr om veden ikke er ordentlig tørr.

Selv om alt dette er på plass, er det imidlertid noen små triks til som ikke bare hjelper deg å få fyr på peis, men å få mest mulig varme ut av den:

Velg riktig ved

Hva slags ved fyrer du med? Oddvar Espegard i Norsk Ved har tidligere forklart at de aller fleste fyrer med bjørkeved, rett og slett fordi det er lett tilgjengelig. Det er imidlertid ikke bjørkeveden som gir oss den beste peisvarmen: Bøk og eik gir mest varme per kubikkmeter.

Det er også viktig at ikke vedkubbene er for store. En ting er rent praktisk, om du har en liten ovn med smal åpning. Men det er også viktig at det slipper nok luft til kubbene, slik at bålet får nok luft.

Les mer: Disse tresortene gir mest varme

Velg riktig ovn

Det er heller ikke likegyldig hvilken peisovn du velger. En gammeldags peis gir mest kos fra åpen grue, men er ikke alltid mest effektiv. Å bytte ovn er en kostbar investering, men på lang sikt vil du spare det inn. I tillegg slipper du kanskje å fryse, og slipper også ut færre skadelige stoffer.

Men hvilken peis eller vedovn bør du velge? Sjekk vår peisguide. Det danske forbrukerrådet har testet peisovner, og her er deres ni anbefalinger.

Se også peisen der pipen varmer etter du har stoppet å fyre.

Tenn på fra topppen

Den klassiske måten å tenne opp i peisen, er å tenne opp noe opptenningsved som ligger i bunnen av bålet, og la flammene slikke oppover vedkubbene til de tar fyr. Men for å fyre mest mulig effektivt bør du tenne opp fra toppen. Spesielt om du har en ny peis, og vil minimere farlige utslipp.

Les mer: Slik tenner du riktig

Peiskubben virker hver gang

Om ingen andre knep fungerer, finnes det idiotsikre alternativer i butikken. For eksempel ferdigkubber som er pakket inn i papir for enkel opptenning. Du legger den inn i ovnen, tenner på papiret, og det er omtrent alt du trenger å gjøre. Et tips er å legge en ørliten pinne under midten av kubben, slik at det kommer litt luft til.

Fordelen er at det er lett å få fyr, men det gir ikke så mye varme. Når kubben først har fått god fyr, kan du fint legge på flere vedkubber eller briketter. Slik blir det varme også, ikke bare levende flamme.

Les mer: Er peiskubben et alternativ til ved?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer