Slik får du frem murveggen bak tapeten

Lut lei den gamle slitte tapeten? Slik får du frem den fine murveggen som skjuler seg bak lag på lag med gammelt papir og slitent lim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Å fjerne gammel tapet fra en murvegg er ingen sak. Det spiller ingen rolle om du har ett eller flere lag tapet. Har du tid og ork så får du det av!

Forbehold: Glassfiberstrie eller gipsplater? Da må du bruke en annen fremgangsmåte.

Trykk her for mer om strie og gipsplater!

Tapetfjerning i to trinn

Jobben deles inn i to faser: den første fasen går ut på å dra av så mye av tapeten som mulig. Den andre fasen består i å bruke en dampmaskin til å dampe av tapetrestene som er limt fast i veggen.

Det første du må gjøre er å skaffe deg nødvendig utstyr.

Trykk her for listen over det du trenger.

Illustrasjonsfoto: ifi.no. Foto: ifi.no
Illustrasjonsfoto: ifi.no. Foto: ifi.no Vis mer


Trinn 1: Riv av topplaget

Når du har skaffet deg alt utstyret du trenger, begynner du med å dekke til gulvet med papp eller plast.

Prøv å lirke løs tapetet øverst på veggen med en god sparkel, og riv deretter av så mye du klarer med hendene. Tapeten sitter gjerne dårligst i hjørner og rundt vinduer og dører. Begynn derfor øverst i et hjørne og riv nedover. Er tapeten rimelig ny, og det er kun ett lag av den, har du en forholdsvis enkel jobb foran deg. Da kan du spalte tapeten, det vil si at du tar tak i et hjørne og drar av det øverste laget. Da er det bare papirbaksiden som sitter igjen, og halve jobben med å fjerne tapeten er allerede gjort.


Dessverre er ikke verken livet eller tapetfjerning alltid like enkelt. Som regel er det en god del tapet igjen på veggen, som sitter godt fast med gammelt lim. Kanskje du til og meg skal ta av flere lag med tapet som har sittet uforstyrret på veggen i flere tiår. Nå må du frem med sparkelen og rett og slett hakke løs. Begynn øverst igjen, prøv å kile en liten sparkel inn mellom tapet og vegg for å løsne tapeten. Så drar du av det du klarer med en større sparkel.

Jobb deg systematisk gjennom rommet, og alltid fra øverst til nederst. Del opp området du jobber med, slik at du tar for deg omtrent én kvadratmeter av gangen. Det gjør jobben mer oversiktlig. Når du har dratt av så mye tapet som du klarer, er du klar til å gå over til trinn 2: dampmaskinfjerning.

Trinn 2: Opp med dampen

For å fjerne restene av tapeten som henger fast i veggen, må du må bruke en spesiell dampmaskin som er laget for å fjerne tapet.

Illustrasjonsfoto: ifi.no. Foto: ifi.no
Illustrasjonsfoto: ifi.no. Foto: ifi.no Vis mer


Før du begynner, ta av gulvlister og lignende, samt deksler som dekker tapeten. Ta elektrikertape over kontaktene. Det aller beste er å kutte strømmen i det rommet du tar av tapet i - så lenge du har strøm til dampmaskinen.

Først fyller du maskinen med vann, så skrur du den på. Nå må du vente litt, til vannet koker.

Deretter damper du av tapetrestene ved å sette munnstykket helt inntil veggen. Hold det godt inntil veggen. Avhengig av hvor hardt tapeten sitter, må du dampe fra 10 sekunder til et halvt minutt - prøv deg frem.

Illustrasjonsfoto: ifi.no. Foto: ifi.no
Illustrasjonsfoto: ifi.no. Foto: ifi.no Vis mer


Når tapeten er gjennomdampet er den mye enklere å få av. Da holder det å løsne den fra veggen med den store sparkelen. For å gjøre jobben enklest mulig for deg selv er det lurt å være systematisk igjen - begynn øverst og jobb deg nedover. Jobb deg gjennom ett parti av gangen.

Tips: Beskytt lungene dine. Det er som regel mye gammelt lim mellom alle lagene med tapet. I tillegg løsner det en del murstøv når du skraper tapeten løs fra muren. Pass derfor på å lufte godt, og ha på deg ansiktsmaske. Ta regelmessige pauser i frisk luft.

Les mer:

Trykk her for råd om glassfiberstrie og gipsplater.
Trykk her for en liste over det du trenger.
DinSide Bolig Oppussing.

Har du noen smarte oppussingstips? Skriv gjerne inn i debatten.