Slik får du drømmeleiligheten

Er du en av dem som sliter med å leie bolig? Her er syv smarte tips.

Leier du sammen med andre, slipper du billigere unna enn om du er alene.  Foto: Colourbox.com
Leier du sammen med andre, slipper du billigere unna enn om du er alene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leiemarkedet er alltid presset på sensommeren, og i år er intet unntak. Nye studenter flytter til studiested, og nyutdannete flytter til nye jobber. Her er syv smarte tips som skal hjelpe deg å finne et sted å bo:

Leie bolig? Ikke gå i disse fellene

 1. Bruk nettverket ditt
  Det smarteste du gjør er å sjekke med familie og venner. Da er sjansen størst for å få en god avtale, og du kan også finne frem til dem som ikke orker å legge ut annonse på det åpne markedet.

  Når vi sier bruk nettverket ditt, mener vi ikke bare jungeltelegrafen. Bruk sosiale medier, og be nære venner og familie gjøre det samme. Legg ut melding på Facebook, Twitter og eventuelt andre arenaer du er til stede på, og send en mail til alle du kjenner og be dem videresende, med informasjon de trenger. (Hvor ønsker du å leie, hvor mye kan du betale, etc.)

  Les også: Kun til leie for vegetarianere og barnevakter

 2. Ubehagelig jakt på leiebolig


  - Det var ufattelig ubehagelig. Jeg måtte lese mailen flere ganger før jeg skjønte hva han hadde tilbudt meg, sier Anette (25) til DinSide Bolig.

  Les hele saken her

 3. Ta med CV-en

  Det er mange om beinet, og får du komme på visning på en leilighet er sannsynligheten stor for at du ikke er alene. En smart og enkel måte å vise at du er ryddig og pålitelig på, kan være å ta med en CV. Her kan utleier enkelt se om du er ryddig og stabil - og få vite litt mer om deg på en kortfattet og enkel måte. Skreddersy gjerne CV-en for leieformål, og legg vekt på det en utleier vil sette pris på, for eksempel at du har hatt økonomisk ansvar, låse/åpneansvar, og evt obskure vaske- eller sommerjobber du ikke nødvendigvis vil ta med på CV-en om du søker en yrkesrettet jobb.

  Les mer: Med CV på boligjakt

 4. Ha gode referanser
  Når kampen er knallhard om utleieobjektene, kan utleierne være kresne. Smarte utleiere ber gjerne om referanser, for eksempel tidligere husverter.

  Jo enklere du gjør jobben for utleier, jo bedre. Snakk med aktuelle referansepersoner i forkant, og hør om det er greit at potensielle utleiere ringer dem for referanse. Og ta med en lapp på visning med numrene på, evt før opp referansene nederst på CV-en din.

  Fra den andre siden: Her kan du lese mer om hvordan vi anbefaler utleierne å sjekke opp leietakere.

 5. Senk forventningene
  Enten drømmen er å leie en røff urban loftsleilighet i et gammelt fabrikkbygg, med privat takterrasse, et rom i en gammel sveitservilla eller en arkitektinnredet funkisleilighet der hver eneste kvadratcentimeter teller, vær forberedt på å senke kravene. Det er ikke sikkert at du får bo midt i sentrum, i gåavstand fra studiested eller stampub. Det er ikke sikkert at du får hage, og at utleier har innredet boligen slik du ville ha gjort det.

  Se heller etter mulighetene, hva du kan forandre på og hva du kan leve med. For det går fint å ta bussen noen stopp. Og en nitrist spygrønn hybelleilighet kan bli kjempefin med et par strøk maling, og noen hyggelige bilder på veggen.

  Les mer: Kom deg ut av sentrum

 6. Det kan gå galt

  Kollektiv kan være både veldig hyggelig og utrolig irriterende.

  >> Det verste romkameraten kan finne på

 7. Lei med andre

  Synes du leieprisene er ublu høye? Prisen per kvadratmeter synker jo større boligen er. Så det kan lønne seg å vurdere å flytte i kollektiv der dere deler fasiliteter som bad og kjøkken, eventuelt stue, og har hvert deres rom. I tillegg til at du kan krympe husleien, får du også flere å dele strøm-, lisens- og internettregninger med.

  Kjenner du ingen du kan leie med, trenger ikke dette være noen hindring. Det kan mange ganger være like greit, så lenge dere er enige om grunnprinsippene og hvordan dere vil ha det i hverdagen. For eksempel kan det lønne seg å finne noen som studerer, dersom du studerer - og ikke dele leilighet der alle andre jobber i utelivsbransjen.

  Les mer om fordelene med å dele bolig med andre her.

 8. Stemmer det viktigste?
  Selv om vi råder deg til å senke forventninger, flytte ut av sentrum, gå ned i størrelse og dele bolig med andre, er det viktigst å ikke glemme hva du vil ha. For hva er det du ikke kan være foruten? Husk, du skal ikke bare ha tak over hodet, du skal bo her. Så hva er det du ikke kan fire på? Dette er det smart å ha klart for seg.

 9. Skriv kontrakt
  Når markedet er presset, dukker det dessverre ofte opp useriøse utleiere. I beste fall går det greit, men i verste fall kan du risikere å betale inn depositum, uten at du får sett så mye som snurten av en nøkkel. Skriv kontrakt, så har du loven på din side.

  En ordentlig leiekontrakt er også gull verdt i forhold til potensielle fremtidige uenigheter om for eksempel oppsigelse av leieforhold, hva som er inkludert i husleien (strøm, internett), eller hva som er i leiligheten ved overtakelse.

  Har ikke utleier kontrakt? Ikke noe problem. Du kan laste ned gratis her:

  DinSides leiekontrakt

  Les også: Skriv leiekontrakt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer