Slik får du blomstene til å vare lengst mulig

Snittblomster kan vare i flere uker om du steller dem riktig.

- Kutter du stilken, blir det kortere vei til næring, og blomstene varer lenger, sier Finn Schjöll til DinSide. Hans populære boblevase for Magnor kommer nå i en miniversjon der du blant annet kan gi blomster som henger med hodet litt lenger levetid. Pris: 249 for en, 2.988 for en 12-pakk i flere farger. Foto: Elisabeth Dalseg
- Kutter du stilken, blir det kortere vei til næring, og blomstene varer lenger, sier Finn Schjöll til DinSide. Hans populære boblevase for Magnor kommer nå i en miniversjon der du blant annet kan gi blomster som henger med hodet litt lenger levetid. Pris: 249 for en, 2.988 for en 12-pakk i flere farger. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forgjengeligheten er for mange en del av skjønnheten ved snittblomster. De står ikke så lenge, så man nyter dem så mye man kan mens man kan. Det er imidlertid ingen grunn til at du skal vinke farvel til dem etter et par dager. Steller du dem riktig kan de vare i flere uker, litt avhengig av type. Her ser du hvordan.

Snitt

Snittflaten på blomstene bestemmer hvor mye vann og næring blomsten tar til seg. Hvordan du skal snitte blomstene er avhengig av type; for eksempel skal roser skjæres på skrå, slik at de tar opp mest mulig vann, mens tulipaner bør snittes tvert over, slik at de ikke tar til seg for mye vann.

Er du usikker - spør om du skal snitte rett over eller skrått der du kjøper blomstene.


Dusjer du plantene dine? Ikke glem å rense dusjeflasken

Gjødning

Fikk du med næringspose, følger du bare bruksanvisningen på pakken. Bland ut med vann, og etterfyll vannet etter hvert. Spør gjerne om å få med flere poser, for da kan du bytte til friskt vann og mer gjødning underveis, i stedet for å vanne den ut.

Fikk du ikke med næringspose? Redningen har du kanskje allerede i skapet, du kommer langt med sitron og sukker.

I tillegg er det smart med en dråpe klorin

Lys og varme

Blomster og planter er ikke bare avhengig av vann og næring for å blomstre, lys er også viktig. Ønsker du at å få knopper ut i blomst kan det lønne seg å sette blomstene i vinduskarmen, for så å sette dem lenger inn i rommet på et mørkere sted når de har slått ut.

Det samme gjelder temperatur, de fleste blomstertyper slår fortere ut i blomst om de står et varmt sted.

Tips: Sett blomstene mørkt og kjølig om natten, så varer de lenger.

Lengde

Lengden på stilken har også mye å si. Det er vakkert med langstilkete roser, men du har kanskje lagt merke til at de ikke varer like lenge som vanlige?

– Jo kortere stilk, jo kortere vei til vannet, og blomstene får raskere næring, sier blomsterhandler Finn Schjöll til DinSide.

Det betyr ikke at du skal massakrere de langstilkete rosene med én gang, men de vil holde seg bedre om du snitter dem litt underveis. Ser det ut som om de synger på siste verset, tar du et godt stykke av stilken.

Pass på når du vasker

Et lite tips til slutt: Pass på å vaske oppvaskbørsten, gjerne i oppvaskmaskinen, etter at du har vasket blomstervasen. Giftstoffer fra blomster eller gjødning kan sette seg igjen i børsten, og du vil ikke videreføre dette til kopper og kar du bruker til matlaging.

Les mer: Pass på når du vasker blomstervaser