Det lønner seg å kjøpe stort når du handler ved, men ikke glem å spørre om fuktigheten. Foto: Colourbox.com
Det lønner seg å kjøpe stort når du handler ved, men ikke glem å spørre om fuktigheten. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slik får du billigst ved

Neste år kommer ny merkeordning for ved. Enn så lenge kommer du langt med å kjøpe stort.

Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye betaler du for veden din? Man får kjøpt ved i små og store sekker, fra dagligvarebutikker og bensinstasjoner, fra byggevarehus eller egne vedutsalg. Noen selger i liter, andre i kilo, noen på pall og andre i den særnorske måleenheten en favn.

Det trenger likevel ikke være vanskelig å få den beste prisen.

– Det er klart at dersom man er ute etter rimelig ved, bør man kjøpe store enheter og direkte fra produsent, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i Norsk Ved, interesseorganisasjonen for norske vedprodusenter, til DinSide.

Hva fyrer du i? Sjekk vår guide til ulike peisovner

Stor, tung og tørr

Her er den varmeste veden
 VedtypekWh/fm3
 Bøk3000
 Eik2900
 Ask2900
 Lønn2800
 Rogn2700
 Bjørk2650
 Furu2350
 Svartor2350
 Selje2290
 Osp2150
 Gran2150
 Gråor1900
I en rentbrennende ovn får du ut rundt 75 prosent av energien, i en gammel vedovn ca 50 prosent. * Fastkubikkmeter=1 kubikkmeter fast masse Kilde: Enova


Det hjelper imidlertid ikke å kjøpe mye, billig ved om den ikke er effektiv. Ulike tresorter gir forskjellig effekt, men det aller viktigste er at veden er tørr nok.

– Du må be vedselgeren om å dokumentere fuktigheten. For at det skal være god ved, må fuktigheten være under 20 prosent, sier Stranna Larsen.

Når det kommer til hvilke tresorter som gir mest energi, er hovederegelen at jo tyngre treslag, dess mer varme får du. Eksempler på tunge tresorter er bjørk, eik og ask, mens gran, osp og or er lette tresorter som gir lite varme i forhold til volum.

Dette gjenspeiles gjerne i prisene, men ikke alltid. Mange tror at bjørk er den beste veden, men det er en sannhet med modifikasjoner, og Stranna Larsen har et lite tips til DinSides økonomiske lesere.

– Man kan noen ganger få kjøpt ask, eik eller bøk til samme pris som bjørk, og da bør man slå til. Man får ut mye mer energi per volumenhet om man kjøper disse treslagene.

Hvert år gis det millioner i støtte til miljøvennlig fyring, og den nye regjeringen har foreslått å øke dette tilskuddet

Lettere å sammenligne priser

Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved. Foto: PRIVAT
Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved. Foto: PRIVAT Vis mer


Ifølge Stranna Larsen jobber Norsk Ved med å få på plass en standardisert merkeordning for ved. Hvordan den vil bli seende ut er ennå ikke på plass, men han kan røpe hva det vil si for deg som kjøper ved.

Så i stedet for å forholde deg til vedtyper og vekt, og ulike vekt, mål og stabletyper, trenger du kun å sjekke én ting: Pris per kWh.

– Vi ønsker at kunden lett skal få informasjon om fuktighetsprosent, energiinnhold totalt, og pris per kWh. Da kan kunden ringe til forskjellige leverandører og spørre dem om prisen per kWh, og det vil bli mye enklere å sammenligne priser.

Norsk Ved er i sluttfasen av prosjektet, og Stranna Larsen regner med det vil bli innført fra fyringssesongen 2014/2015. Merk at det er et bransjeinitiativ, ikke en pålagt regel. Men man trenger ikke være medlem i Norsk Ved for å bruke den nye merkeordningen, den vil være frivillig for alle vedprodusenter, ikke bare Norsk Veds medlemmer.

Burde du bytte ut ovnen din? Svevestøv fra gamle vedovner kan gjøre deg syk.

Så mye kjøper du egentlig

Flere tips til billigere ved:

 • Sjekk prisene hos flere før du handler,og sammenlikn om mulig - du kan bruke vår måleenhet-tabell som hjelp til dette.
 • Vit hvilken ved du vil ha, og spør hva slags ved vedselgeren har. Husk at forskjellige vedtyper gir ulik uttelling i KwH.
 • Kjøp tidlig i sesongen - det kan være tomt dersom du skal ha to paller ved i februar.
 • Dersom du kjøper forholdsvis mye, kan du forhandle med selgeren om gratis levering - mange er velvillige her, spesielt dersom du har lett adkomst.
 • Det kan være penger å spare på å opparbeide et kundeforhold - både i rabetter og velvillighet i forhold til rabattert levering.

 • Når det kommer til størrelsen, eller volumet, på veden du kjøper, er det lett å bli forvirret. På bensinstasjoner og dagligvarehandler, samt enkelte byggevarehus, selges gjerne sekker à 40 liter. Dette tilsvarer rundt 15 kilo ved.

  Kjøper du flere sekker kan du gjerne få kvantumsrabatt, men fordi det er mer arbeid å fylle opp i små enkeltsekker, lønner det seg stort sett å kjøpe paller eller storsekker.

  1.500 liter kommer på hydropall, tusen-literssekker kommer på en europall. Og en favn ved er definert i norsk standard som en vedstabel av 60 centimeter lange kubber som er én meter høy og fire meter lang. Dette gir 2,4 kubikk (ved pluss luft). Én favn med 60 centimeter ved kappet til 30 centimeter-kubber vil ta cirka ti prosent mindre plass, det vil si rundt 2,16 kubikkmeter, når du stabler det tett, ifølge Stranna Larsen. Men det viktige, altså vekten av kubbene, skal være omtrent det samme som om du hadde 60 centimeter lange kubber.

  Noe vekt vil imidlertid gå bort som flis i forbindelse med kappingen. Fastvolumet vil også være omtrent det samme, men løsvolumet er ti prosent mindre ved stabling.

  Slik får du fyr på peisen hver gang

  Hvordan er veden pakket?

  Mens vi snakker om løsvolum: Dette beskriver hvordan veden er pakket. Det vil også være avgjørende for hvor mye ved du får, og dermed viktig om du skal sammenligne priser.

  Nøkkelordet er løs eller stablet ved.

  Står det ikke spesifisert noe om hvordan veden blir levert, er prisen stort sett oppgitt i løsvolum. Det er vanlig at forhandlere av fastvolum oppgir hvor mye det tilsvarer i løsvolum for at det skal være enklere for deg å sammenligne. I tabellen under har vi oppgitt fastvolum, altså volum når du stabler veden.

  Måleenheter for ved
  EnhetMålAnt. sekker *Favnm3 (når stablet)
  40-liters sekker30 cm ved53-5512,16
  60-liters sekker30 cm ved38-4012,16
  80-liters sekker30 cm ved30-3212,16
  1 favn løsmål (ikke stablet/ tilsvarer 1 favn når deles opp i løsmål)30 cm ved38-4012,16
  Storsekk for Europall (80x120 cm)30 cm ved11-120.30,6-0,7
  Storsekk for Hydropall (105 x130 cm)30 cm ved17-180.451
  *Ant sekker: Favn og storsekk er omregnet til 60-liters sekker, for øvrig står størrelsen på sekken spesifiser under enhet.


  Fortsatt forvirret? Slik sammenligner du pris på sekker, favn, kubikk, løs og stablet ved

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer