Slik får du billigst strøm i vinter

Nå kommer kulden. Er du forberedt?

Når det blir kaldere i luften, stiger strømprisene. Sjekk om du er forberedt.  Foto: Colourbox.com
Når det blir kaldere i luften, stiger strømprisene. Sjekk om du er forberedt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en uvanlig mild høst, ser det ut til at vinterværet og temperaturene har kommet - eller er på vei de fleste steder i landet. De aller fleste norske husholdninger er delvis avhengige av strøm til oppvarmingen, og én av fire fyrer bare med strøm.

Det er aldri for sent å vurdere alternative kilder til oppvarming, men er du blant dem som bruker mest strøm kan du ta et grep for å kutte strømregningen allerede i dag: Bytt strømleverandør.

Med vår smarte strømkalkulator finner du billigste strømleverandør for deg og ditt forbruk.

Her er dingsene som kan kutte strømregningen

Hvilken avtale skal du velge?


Det som kanskje kan virke litt forvirrende på noen, er kontraktstypen. Vet du ikke hvillken type du har i dag, har du sannsynligvis variabel strømpris.

Når du skal finne billigste leverandør, kan du sammenligne med ulike kontraktstyper; variabel pris, spotpris, samt fastpris for ett eller tre år. Blir du forvirret av disse begrepene? Se faktaboksen til høyre, eller les vår miniguide til de forskjellige strømalternativene: Tre veier til riktig strøm.

Her kan du se alle som leverer strøm til variabel pris
Se prisliste på strøm til spotpris
Se alle fastpristilbudene

Det lønner seg også ofte å bytte til et abonnement med AvtaleGiro eller eFaktura. Disse er fra et par hundrelapper billigere enn tilsvarende abonnement hos samme strømleverandør.

Vær forsiktig med forskuddsbetaling

Med avviklingen av Vitels strømvirksomhet friskt i minne, er det også på sin plass med en liten advarsel. Du bør også tenke nøye over hvilken betalingsmetode du er villig til å velge. For strømabonnementene du kan spare mest på, er også de mest risikable, dersom noe lignende skulle skje. Vi snakker om ulike former for forskuddsbetaling.

Forbrukerombudet har fremforhandlet ulike strømavtaler og faktureringsmåter sammen med bransjen. Disse er forskuddsbetaling, a-konto og etterskuddsvis betaling. Selv om A-konto og forskuddsbetaling er en tillatt faktureringsmetode innebærer det en viss risiko, for eksempel dersom det skulle komme til at leverandøren må avvikle eller går konkurs.

Det er også den siste betalingsformen Forbrukerombudet anbefaler: Etterskuddsvis.

Problemet med forskuddsvis betaling og a konto er at dersom selskapet går konkurs, vil det man har betalt inn på forskudd - eller for mye - være tapt.

Så er det opp til deg å bestemme om du har råd til å ta den risikoen. Med dagens strømpriser er det en differanse på rundt 2.500 kroner per år mellom forskuddsbetaling/a konto-abonnementer og strømavtaler du betaler etterskuddsvis for en gjennomsnittshusholdning.

Betaler du for mye for strømmen?
Finn billigste abonnement med vår strømkalkulator

Slik bytter du

Når du så har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til lavere strømregninger. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.