Slik er de nye støvsugerreglene

Ikke før var glødelampen nesten utfaset, må støvsugerne til pers.

<b>BEST I TEST:</b> Testvinner Electrolux UltraSilencer modell ZUS2932B fra 2010 vil fortsatt være lovlig, men velger du nyere modeller, vil du få enda bedre effekt - samt lavere strømforbruk. Foto: ELECTROLUX
BEST I TEST: Testvinner Electrolux UltraSilencer modell ZUS2932B fra 2010 vil fortsatt være lovlig, men velger du nyere modeller, vil du få enda bedre effekt - samt lavere strømforbruk. Foto: ELECTROLUX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste i rekken av energisparetiltak fra EU har satt europeiske sinn i kok: Strengere krav til støvsugeres energiforbruk gjør at de kraftigste modellene forsvinner fra markedet.

De nye reglene som innføres mandag 1. september innebærer blant annet at man ikke kan produsere eller importere støvsugere som trekker mer enn 1.600 watt.

- Er du i markedet for en kraftig støvsuger, bør du handle raskt før modellene selges ut, var rådet fra den britiske forbrukerorganisasjonen Which på tampen av forrige uke.

Les mer: Forbud mot støvsugere som suger

Går vinningen opp i spinningen?


Sinte britiske forbrukere krever utmelding fra EU, men det er roligere takter her hjemme.

I motsetning til glødelampeutfasingen er teknologien i forkant av forbudene denne gang. Norske forbrukere velger allerede energieffektivt. Alle Elkjøps bestselgende støvsugere mer enn tilfredsstiller de nye kravene.

Og vi skal heller ikke måtte engste oss for at vi må støvsuge mer grundig, slik at vinningen går opp i spinningen.

- Det er ikke noen automatisk sammenheng mellom antall watt en støvsuger har og hvor godt støvopptak den har eller hvor god filtreringen er. Kundene våre vil dermed kunne ha like støvfrie tepper og gulv i årene som kommer som det de har nå, sier Øystein Andre Schmidt i Elkjøp til Dinside.

Elkjøp stiller seg utelukkende positive til de nye EU-reglene.

Kan du dette støvsugertrikset?

Allerede bestselgere

POSITIV: Nina Lorentzen i Electrolux ønsker de nye reglene velkommen. Foto: ELECTROLUX
POSITIV: Nina Lorentzen i Electrolux ønsker de nye reglene velkommen. Foto: ELECTROLUX Vis mer


Støvsugere fra den svenske hvitevareprodusenten Electrolux har toppet flere danske og svenske støvsugertester, blant annet modellen UltraOne. Med 2.200 watt vil denne være én av modellene som rammes av forbudet.

En mer energieffektiv variant av denne, UltraOne Green, som kun trekker 700 watt er allerede på markedet.

Det samme gjelder for den stillegående støvsugeren Ultra Silencer (1.800 watt). UltraSilencer Green har en makseffekt på 1.000 watt, og okkuperer to av fem plasser på Elkjøps topp fem-liste over de mest solgte støvsugerne i år.

Forrige generasjon UltraSilencer gikk seirende ut av en dansk støvsugertest allerede i 2010.

LES OGSÅ: Så mye kan du spare på å velge energivennlige hvitevarer

Slik skal det merkes:

NYTT: Nå skal støvsugerne også energimerkes, og slik vil de nye merkene se ut.
NYTT: Nå skal støvsugerne også energimerkes, og slik vil de nye merkene se ut. Vis mer


Ikke bare må støvsugerene ha lavere effekt enn 1.600 watt, de skal også merkes på lik linje med andre hvite- og brunevarer, slik du kan se på bildet.

Energimerkelappen skal indikere totalkarakter, årlig energiforbruk (gitt standardbruk av støvsugeren); utslipp, støy, samt effekt på tepper og harde gulv.

- Merket skal være godt synlig på emballasjen og vil gjøre det enklere for forbrukeren å sammenligne ulike støvsugermodeller basert på de nye kravene til yteevne og energieffektivitet, sier Nina Lorentzen, kategorisjef for småelektrisk i Electrolux til Dinside.

Reglene er ikke innført i Norge ennå, men vi henger sjelden langt bak. Og siden vi stort sett kjøper fra produsenter som har hovedkontor i EU, vil det uansett påvirke hva som vil være tilgjengelig i butikkene de neste årene.

Beregnet innsparing om man bytter til mindre energikrevende støvsugere er 18 TWh i året i 2020. Det tilsvarer mer enn dagens årlige strømforbruk i Slovenia (15 TWh).