Slik er de nye faresymbolene

Gjelder fra 1. juni.

<b>MERKING:</b> Produkter som inneholder farlige kjemikalier skal være tydelig merket, som inkluderer bruk av nye faresymboler. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/NTB SCANPIX
MERKING: Produkter som inneholder farlige kjemikalier skal være tydelig merket, som inkluderer bruk av nye faresymboler. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i 2012 kunne Miljødirektoratet (tidligere Klima- og forurensningsdirektoratet) varsle om at det ville komme nye faresymboler.

Fra 1. juni er det nettopp disse nye symbolene som gjelder for merking av farlige produkter. Dermed forsvinner de oransje faresymbolene som har vært tillatt brukt parallellt med de nye symbolene frem til nå.

Les også hvilke solkremer som får dårlige skussmål på grunn av innholdet

Tryggere med felles merking

 De oransje faresymbolene skal ikke lenger brukes.  Foto: BERIT B. NJARGA
De oransje faresymbolene skal ikke lenger brukes. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Nå skal det innføres nye faresymboler i hvitt, svart og rødt, som blir de samme over hele verden.

Bakgrunnen for å innføre nye symboler er EUs nye forordning om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP). Merkene bygger på et felles globalt system utarbeidet av FN.

– Poenget med regelverket er at farlige kjemiske stoffer og stoffblandinger skal klassifiseres, merkes og emballeres på en forsvarlig måte, og at det skal gjøres likt over hele verden. Dette øker tryggheten når du handler i andre land, sier Marit Kjeldby, avdelingsdirektør i Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Under ser du en oversikt over de nye faresymbolene, og hva hvert enkelt av dem betyr.

 Foto: BERIT B. NJARGA/MILJØDIREKTORATET
Foto: BERIT B. NJARGA/MILJØDIREKTORATET Vis mer


LES OGSÅ: Fant farlige stoffer i deodorant

Slik skal farlige produkter merkes

Ifølge Miljødirektoratet skal farlige kjemikalier ha merking på norsk, og det skal være oppgitt hvilke farlige stoffer produktet inneholder.

Merking skal synes godt på etiketten og bestå av faresetninger, faresymboler og varselord som beskriver farene ved kjemikaliet.

De aller farligste kjemikaliene, de som er merket med dødninghode og noen av kjemikaliene merket med kronisk helsefare, skal normalt ikke omsettes til forbrukere.

LES OGSÅ: Derfor er denne tennvæsken ulovlig