Uansett hva du velger, må du ikke bruke maling eller dekkbeis til å dekke over skavanker i treverket. Noen timer ekstra med riktig grunn- og forarbeid gir en garanti for at malingen eller beisen holder lenger, og at underlaget blir godt beskyttet. Foto: Kristian Owren / ifi.no
Uansett hva du velger, må du ikke bruke maling eller dekkbeis til å dekke over skavanker i treverket. Noen timer ekstra med riktig grunn- og forarbeid gir en garanti for at malingen eller beisen holder lenger, og at underlaget blir godt beskyttet. Foto: Kristian Owren / ifi.no Vis mer

Slik bytter du fra beis til maling

Du kan fint bytte fra beis til maling, men det krever litt ekstra arbeid.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare-bare å bytte malingsystem, og det er ikke alltid du kan bytte. Som hovedregel gjelder at du kan bytte til noe med bedre dekkevne. Vanlig beis har minst dekkevne, dekkbeis dekker mer, og så har man ulike varianter av maling som dekker mest.

Beis eller maling? Se hva som passer for deg

Er huset ditt beiset, og du ønsker å dekke treverket mer, kan du fint bytte til dekkbeis eller maling. Det samme gjelder om boligen din er dekkbeiset. Du kan fint bytte til maling, men resultatet vil ikke bli bra om du maler over med vanlig beis. Har du først malt boligen, bør du fortsette med det, men det finnes også unntak - dekkbeis som er spesielt beregnet for å male over malte flater.

En årsak til at noen velger å bytte fra beis til maling er at de ønsker en lysere husfarge; og da er det viktig med god dekkevne.

Visste du at mørk husmaling kan beskytte mot svertesopp?

Fra beis til maling

Dette panelet er beiset, og kan fint overmales med både dekkbeis og maling. Foto: Frode Larsen / Ifi.no
Dette panelet er beiset, og kan fint overmales med både dekkbeis og maling. Foto: Frode Larsen / Ifi.no Vis mer


Skal du bytte fra beis til maling må du legge inn et ekstra trinn i forhold til om du bare skal male over på vanlig måte: Du bør grunne treverket. Fremgangsmåten er rett og slett omtrent som om treverket skulle vært ubehandlet: Du må sørge for at det er rent og tørt og du må lukke treverket med en god grunning. Så påfører du to strøk maling.

Før du går i gang med selve malejobben er det også viktig å sjekke at alle plankene er hele. Og skulle beisen ha begynt å flake av, bør du skrape bort alt som er løst.

Når du skal vaske huset, holder det ikke med vanlig husvask (eller Yes! oppvaskmiddel). Her er det bare å finne frem kraftvasken - og så bruker du samme fremgangsmåte som når du gir boligen sin årlige vask: Begynn nederst på huset og arbeid deg oppover når du vasker - og begynn øverst og jobb nedover når du skal skylle det av.

Dette panelet er beiset med oljedekkbeis.  Foto: Frode Larsen / Ifi.no
Dette panelet er beiset med oljedekkbeis. Foto: Frode Larsen / Ifi.no Vis mer


Når boligen er renset og ren, er det viktig at den blir helt tørr før du setter i gang med å grunne og male. For best resultat bør du påføre minst ett strøk grunning, og to strøk maling - litt avhengig av hvilken malingstype og merke du velger. Skal du male boligen lysere enn den var, er det smart å velge en lys grunning, men du kan også tilsette pigmenter i grunningen, for best mulig resultat.

Les også: Dette bør du tenke på før du velger farge til huset ditt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer