Slik bruker du wasabi

Blander du wasabi i soyasausen når du spiser sushi, forsvinner litt av fiskesmaken...

<b>BLANDER DU WASABIEN MED SOYASAUSEN?:</b> - Den korrekte metoden å spise sushi med wasabi, er å påføre litt wasabi på fisken direkte med spisepinnene, <em>ikke</em> å blande det inn med soyasausen, slik man ofte ser at nordmenn spiser sushi,</strong> sier Matthias Saers, som er daglig lefer for Prandium AS, som driver restaurenten Nodee i Oslo, til DinSide. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
BLANDER DU WASABIEN MED SOYASAUSEN?: - Den korrekte metoden å spise sushi med wasabi, er å påføre litt wasabi på fisken direkte med spisepinnene, ikke å blande det inn med soyasausen, slik man ofte ser at nordmenn spiser sushi, sier Matthias Saers, som er daglig lefer for Prandium AS, som driver restaurenten Nodee i Oslo, til DinSide. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIXVis mer

Spiser du mye sushi, vet du helt sikkert hva den grønne guffa som følger med, er for noe.

Wasabi er et krydder japanerne har en lang tradisjon for å servere til rå fiskeretter, og den er en selvfølge til både sashimi, maki og nigiri sushi.

Krydderpastaen er kjent for sin svært sterke smak.

Får du i deg for mye, vil du kjenne at hodet brenner, leppene prikker og svetten siler nedover pannen.

Ikke helt ulikt chili: Se vår guide til den heite frukten

Mange som bommer

PULVER OG PASTA: Wasabipulveret til venstre blander du ut med vann til du får en passe klebrig wasabipasta (midten). Foto: BON APETITT / NTB SCANPIX
PULVER OG PASTA: Wasabipulveret til venstre blander du ut med vann til du får en passe klebrig wasabipasta (midten). Foto: BON APETITT / NTB SCANPIX Vis mer


Men noe som nesten er like ille som å få wasabisjokk, er å spise det feil, skal vi tro ekspertene.

For det ligger mye arbeid bak god sushi, og kokkene bruker lang tid på å filitere og bearbeide fisken før den presenteres for gjestene.

Og da er det synd om vi klusser det til, og det er spesielt én tabbe som går igjen, som får gjengen på kjøkkenet til å fortvile.

- Sushikokkene opplever det som dumt om man tilsetter alt for mye wasabi på fisken, siden det vil ta bort en del av den naturlige smaken, sier Matthias Saers, som er daglig leder for Prandium AS, som står bak restauranten Nodee i Oslo, til DinSide.

Hva er den beste måten å bruke wasabi på da?

SUSHIENS 3 MÅ-HA-TILBEHØR: Wasabi, ingefær og soyasaus. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
SUSHIENS 3 MÅ-HA-TILBEHØR: Wasabi, ingefær og soyasaus. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


- Den korrekte metoden å spise sushi med wasabi, er å påføre litt wasabi på fisken direkte med spisepinnene, ikke å blande det inn med soyasausen, slik man ofte ser at nordmenn spiser sushi, sier Saers.

I verste fall kan kokken bli fornærmet om du blander wasabi i soyasausen.

- Det er litt som å salte eller pepre maten før du har smakt på den. Du forteller at du ikke stoler på at kokken har gjort jobben sin, har Wilson Chung, kokk og produktutvikler for Blue Dragon, tidligere sagt til Dinside.

Velger du nigiribiter, eller temari, har kokken ofte hatt wasabi mellom risen og fisken, og du skal ikke trenge ekstra wasabi.

Les mer: Slik spiser du sushi

Rot eller tube

Her hjemme finnes det varianter av wasabi på tube, som kan kjøpes i butikker som selger asiatiske varer, men det man finner for det meste i dagligvarehyllen, er ofte basert på pepperrot eller sennepspulver.

De aller fleste wasabipulver og -paster som er å få kjøpt, inneholder kun 2-3 prosent wasabi. Resten er gjerne en blanding av sennep- og pepperrotpulver.

Får du tak i en fersk wasabirot, er du derfor heldig, men husk at den må raspes før bruk, og siden smaken lett kan fordampe, bør den tildekkes inntil den serveres.

Prøv pepperrot, Nordens wasabi

Uilke styrker

Spør du en dreven sushikokk om hva som gjelder, vil han eller hun nok svare ekte wasabi.

 Foto: NTB SCANPIX
Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Nå koster jo fersk wasabi ganske mye, så derfor er det mange restauranter som bruker ferdigprepartert pasta.

Men er du på et fint sted, er det lov å be om ekte wasabi til sushien.

Og skulle du være usikker på hvor ekte den er, kan du jo alltids spørre om den er en 1, 2, eller 3 på skalaen.

- I Japan har man faktisk laget et eget klassifiseringssytem for wasabi fra nummer én, som er ekte wasabi, til nummer tre, som ikke innholder wasabi i det hele tatt, sier Sears.

Er styrken to, betyr det at det er rundt 25 prosent wasabi i tuben. Dette er sjelden vare på standard sushisteder, og dagligvarebutikker, men Blue Dragon har en premium-variant med en fjerdedels wasabi-innhold.

De aller fleste andre variantene som er tilgjengelig i norske butikker, og det du får servert om du bestiller takeawaysushi fra det lille lokale sushistedet inneholder kun et par prosent wasabi, og hører best hjemme i kategori tre.