Slik bruker du opp eggerestene

Eggeplommer eller -hviter igjen etter julebaksten? Se alt det deilige du kan lage med dem.

<B>NEI, IKKE FLØTE:</b> Spaghetti carbonara lages tradisjonelt av eggeplommer, parmesan, stekt bacon og pepper - over spagetti. Perfekt rask og enkel middag, når du står midt i baksten og har noen plommer til overs. Foto: ALL OVER PRESS
NEI, IKKE FLØTE: Spaghetti carbonara lages tradisjonelt av eggeplommer, parmesan, stekt bacon og pepper - over spagetti. Perfekt rask og enkel middag, når du står midt i baksten og har noen plommer til overs. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livet hadde vært litt mer praktisk om oppskrifter spurte etter hele ingredienser. En hel pose gulrøtter. En hel hodekål. Et helt egg.

Sånn er det ikke. Og så sitter man der, da, med en masse hviter eller plommer. Hva skal man gjøre med alle sammen? Det er grenser for hvor mange eggehviteomeletter man orker å spise. (Det er sikkert sunt. Men det er fordømt kjedelig.)

Her er noen mye bedre forslag til hva du kan gjøre med eggerestene.

Sliter du med å skille eggene? Her er trikset og utstyret som gjør det enklere

Rå eggehviter

MARENGS: Eggehviter til overs? Jatakk! Foto: ALL OVER PRESS
MARENGS: Eggehviter til overs? Jatakk! Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Eggehviter er perfekt til marengs; enten du går for pikekyss, pavlova eller store, luftige marengstopper.

De kan også brukes i makroner, så har du eggehviter til overs passer det fint til kokosmakroner, som for mange er en av de syv sortene som bakes til jul.

Lage selv eller bruke kakemiks?
Vi har testet ferdig kokosmakronmiks.

Det fine med eggehviter er at de er best når de er et døgn gamle, altså at de har stått i et døgn etter at du har knekket egget. Sett dem i kjøleskapet i en lukket boks eller i et glass med plastfolie over, og utsett makronbaksten til dagen etter.

Eggehviter er også godt hevemiddel, et par ekstra stivpiskete eggehviter kan for eksempel tilsettes formkaker for ekstra luftig bakst.

Baksten blir bedre om alle ingrediensene har samme temperatur, men har du glemt å ta dem ut av kjøleskapet i tide? Slik får du romtempererte egg på én - to - tre

Rå eggeplommer

FYLDIG: En eggeplomme i suppen gir ekstra fylde, og er perfekt om du foretrekker å lage fiskesuppe med melk i stedet for fløte. Foto: ALL OVER PRSES
FYLDIG: En eggeplomme i suppen gir ekstra fylde, og er perfekt om du foretrekker å lage fiskesuppe med melk i stedet for fløte. Foto: ALL OVER PRSES Vis mer


Foretrekker du litt tykkere supper og sauser kan du bruke eggeplommer som tykningsmiddel i stedet for jevning. Spesielt melk- og fløtebaserte supper og sauser skinner om du har i en eggeplomme rett før servering.

Dette gjør også eggeplommen til en viktig ingrediens i klassisk vaniljekrem, som kan varieres i det uendelige: krydderkrem, suksesskrem, karamellkrem, sjokoladekrem ... Dette er perfekt fyll for makroner, vannbakkels, boller, og så videre.

Du kan også lage lemon curd, sitronkrem eller sitronsmør, om du vil.


Egg er en av de viktigste ingrediensene i duchessepoteter (stekte «potetmosrosetter», red.anm.) men du må ikke dobbeltsteke potetmosen, om du ikke har tid. Har du ikke prøvd å ha en eggeplomme i potetmosen før, er det på tide. Ha det i helt til slutt, etter at du har hatt i smør og melk eller fløte, men før du varmer opp potetmosen igjen. Det er viktig at den ikke er kokvarm, da risikrerer du at eggeplommen koagulerer.

PROTEINBOMBE: Tilbehøret til biff tartar varierer noe fra sted til sted, men alle serverer det med rå eggeplomme. Foto: ALL OVER PRESS
PROTEINBOMBE: Tilbehøret til biff tartar varierer noe fra sted til sted, men alle serverer det med rå eggeplomme. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Det er plommen i egget som er best som bindemiddel, så det er bare å spare på til neste gang du skal lage kjøttboller eller kjøttkaker. Du trenger nemlig ikke hele egget, selv om mange bruker det.

Eggeplommen er også base i emulsjonssauser som hollandaise, bearnaise, og majones.

Og om du ikke er klar for en biff med bearnaise, er en eggeplomme perfekt tilbehør til biff tartar.

Det siste, og kanskje det aller enkleste, sånn midt i førjulsstresset, er pasta. Eggeplommer og parmesanost er base for sausen i en klassisk spaghetti carbonara. Visp lett sammen med en gaffel og ha over spaghettien.

EGGS BENEDICT: En liten skive med skinke, posjerte egg og asparges med hollandaise. Foto: ALL OVER PRSES
EGGS BENEDICT: En liten skive med skinke, posjerte egg og asparges med hollandaise. Foto: ALL OVER PRSES Vis mer


Tilsetter du litt olivenolje og presset sitronsaft til eggeplommen har du en super spaghettisaus som passer til fisk.

Du kan også speke eggeplommen: Legg den i en bolle med bordsalt, og hell over salt til det dekker hele plommen, og sett inn i kjøleskapet. Etter en ukes tid kan du ta ut egget, børst av saltet og pakk egget løst inn i gassbind. Heng opp plommen i kjøleskapet til den tørker helt, en uke eller to. Perfekt å rive over pasta eller en suppe.

Du kan også fryse eggene, både hviter og plommer, bare du vet hvordan.

Kokte eggehviter

HÅND I HANSKE: Skalldyrrører passer perfekt med litt hakket egg. Foto: ALL OVER PRESS
HÅND I HANSKE: Skalldyrrører passer perfekt med litt hakket egg. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Har du kokte eggehviter til overs, etter å ha laget berlinerkranser, er også de kokte hvitene fine å bruke. Du kan selvsagt spise dem på skiven, med eller uten kaviar, men de er også perfekte å ha i for eksempel hjemmelaget rekesalat eller skalldyrsalat.

Du kan også servere dem som en variant av devilled eggs selv om plommen gjerne skal moses inn i majonesen før du sprøyter den tilbake i de halve eggehvitene. Fyll halve egg med for eksempel rekesalat, en blanding av rømme, lodderogn og hakket løk, tunfiskrøre, eller lignende.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!