Slik brannsjekker du boligen

Vi har vært med på brannsjekk av bolig, og det er spesielt en ting mange nordmenn glemmer.

Det er stort sett ikke varmegang i nye sikringsskap, som er et av sjekkpunktene i en boligkontroll. Foto: Berit B. Njarga
Det er stort sett ikke varmegang i nye sikringsskap, som er et av sjekkpunktene i en boligkontroll. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Desember er en måned man først og fremst forbinder med advent og jul, men dessverre er det også måneden som topper brannstatistikken her til lands.

For å forebygge branner i norske boliger, gjennomfører brannvesenet i samarbeid med DSB og Gjensidige den årlige "Aksjon boligbrann" hvor de kontrollerer norske boliger for eventuelle brannfeller.

DinSide har fått vært med Øvre Romerike brann og redning på brannkontroll, for å se hva man bør passe på i eget hjem for å unngå mulige brannfeller.

- Det er positivt å få boligen sjekket av noen som kan dette, sier Mansoor Dar (46) som syns det var hyggelig å få boligen kontrollert.

Men selv om du ikke har fått besøk av brannvesenet, er det mye du kan sjekke på egenhånd:

Disse feilene går igjen

I forbindelse med Aksjon boligbrann har DinSide vært på besøk hos to familier sammen med brannkonstabel og feiersvenn Tom Erik Jønvik.

Han har gjennomført flere boligkontroller den siste uken, og forteller at det er én feil som går igjen hos overraskende mange nordmenn.

- Det er overraskende mange som ikke har røykvarsler som fungerer. Ofte skyldes det at den mangler batteri, eller at det er satt i feil, forteller Jønvik.

Jønvik minner også på om at man ikke skal forlate levende lys, og unngå bruk av lysmansjetter og liknende.

På barnerom bør man ikke ha løse lamper, fordi det er større fare for at de kan velte og starte en brann. Foto: Berit B. Njarga
På barnerom bør man ikke ha løse lamper, fordi det er større fare for at de kan velte og starte en brann. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Andre klassiske feil er som går igjen i mange hjem, er etter Jønviks erfaring disse:

 • Folk kobler skjøteledning på skjøteledning, som gir økt brannfare.
 • Folk bruker vifteovner og oljeovner, og glemmer at disse skal ha tilsyn under bruk.
 • Bruk av løse lamper på barnerom, som skal unngås fordi de lett kan tippe og starte brann.
 • Dette bør du kontrollere

  Når brannvesenet gjennomfører en boligkontroll, går de gjennom følgende fem punkter:

  Varsling, slokkeutstyr, elektriske, ildsteder og skorstein.

  Punkt nummer én, og det overraskende mange slurver med, er å sjekke om boligen har minst én fungerende røykvarsler. Denne må naturlig nok være riktig montert og ha batteri som virker. Dette kan du sjekke selv med røyk, eller ved å bruke testknappen.

  Brannvesenet anbefaler dessuten seriekoplede røykvarslere. Da ringer samtlige røykvarlsere ved en eventuell brann, ikke bare den som er nærmest brannkilden.

  Brannkonstabel og feiersvenn Tom Erik Jønvik sjekker om pulveret i brannslokkeapparatet er løst. Foto: Berit B. Njarga
  Brannkonstabel og feiersvenn Tom Erik Jønvik sjekker om pulveret i brannslokkeapparatet er løst. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


  Sjekk slokkeutstyret

  Også slokkeutstyr bør kontrolleres. Her er kravet at du skal ha minst et brannslokkeapparat eller husbrannslange. Men mange har brannslokkeapparater som er gamle, og ikke har vært kontrollert. Det holder heller ikke å se på trykkmåleren.

  Her kan du lese mer om hvordan du får kontrollert om brannslokkeapparatet fungerer.

  Husk også at slokkeutstyr skal være lett tilgjengelig.

  Pass på det elektriske

  Mange branner starter i elektriske apparater, og DinSide har tidligere vært med på el-kontroll. Også brannvesenet sjekker både bruken av skjøteledninger og om støpsel har synlige skader. Dessuten sjekker de om det er varmgang eller løse skrusikringer i gamle sikringsskap. Dette kan også du selv se etter i eget sikringsskap.

  I en brannkontroll, ser brannvesenet også etter feil eller skader på ildsted, skorstein og brannmur. Har du vedovn eller peis, gjennomføres det kommunale kontroller minimum hvert fjerde år.

  I tillegg sjekker de rømningsveier. Brannvesenet anbefaler og at spesielt familier med barn gjennomfører en brannøvelse.

  Sjekk dette hver kveld

  Slurv med alt fra levende lys til matlagingen er også potensielle brannfarer, viser statistikken.

  For å unngå brannrisikoen er det enkelte ting brannvesenet anbefaler deg å kontrollere hver kveld før du legger deg:

  At komfyr, tørketrommel og vaskemaskin er slått av, at TV-en er slått av med AV-knappen, at levende lys er slokket og at ingen ovner er tildekket.

  Her kan du lese mer om brann og brannsikkerhet.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!