Slik bør du oppbevare brødet ditt

– Ikke legg det i plast! er bakerens råd. Med ett unntak.

Fredrik Andersen, her i prøvebakeriet til Regal i fabrikken på Sandaker i Oslo. Foto: Elsiba
Fredrik Andersen, her i prøvebakeriet til Regal i fabrikken på Sandaker i Oslo. Foto: Elsiba Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan oppbevarer du brødet ditt? Mange lar det ligge på benken i papirposen de får hos bakeren eller butikken. Andre trekker en plastpose utenpå. Noen er redd for at papirposen skal trekke til seg all fuktigheten fra brødet, og velger å ta brødet ut av papirposen og legge det i en brødpose i plast. Noen har brødboks, og legger enten brødet i boksen uten noen annen innpakning, eller lar det ligge i papir- eller plastpose i brødboksen. Og de mer kontinentale velger kanskje et kjøkkenhåndkle.

Hvordan oppbevarer du brødet ditt? (Avsluttet)
I plastpose(55%) 4608
I papirpose i en plastpose(18%) 1475
I plastpose i brødboks(11%) 932
I papirpose(6%) 510
I papirpose i brødboks(4%) 331
I brødboks(4%) 327
I et kjøkkenhåndkle(2%) 146
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Det handler om smak og behag, men jeg oppbevarer aldri brød i plast, sier Fredrik Anderssen, produktutvikler og baker i Regal, til DinSide.

Og grunnen er enkel: Legger du brødet i en plastpose blir fuktigheten fra brødet i posen, trekker tilbake inn i brødet, og du ender opp med seig skorpe. Og det er det vel ingen som vil?

– Du mister den fine kvaliteten i et godt brød: Sprø skorpe og saftig inni.

Selv bruker Andersen den papirposen han har fått i butikken - eller et kjøkkenhåndkle. Og han slår også et slag for brødbokser; med mindre de er helt lufttette, fordi du da vil få det samme problemet som med en plastpose.

Les også: Tørt brød kan snart være historie

Ingen regel uten unntak

Synes du brødet blir for tørt i papir, eller i en av de perforerte brødposene i plast man gjerne får fra matbutikkenes brødavdelinger, skal du selvfølgelig fortsette med det. For det er jo, som Anderssen sier, et spørsmål om smak og behag. Men vi anbefaler å prøve papirposemetoden én gang, for å se om ikke du synes brødet smaker bare litt bedre.

Er du blant dem som sliter med å få spist opp brødet før det blir for tørt, kan det være et alternativ å fryse ned deler av det. Da er selvfølgelig fryseposer i plast et smart alternativ.

... og da er vi inne på den éne brødtypen Anderssen anbefaler å putte i tette plastposer: Toast.


– Skal du riste brødet, kan det godt være litt seigt og fuktig, så da er det smart å oppbevare det i plast, sier Anderssen. – Pakk brødet i posen og sørg for at det blir helt lufttett mens brødet ennå er litt lunkent.

Grovt brød, sa du? Går du på brødbløffen?