<b>PASS PÅ SOLA!</b> Dundyner eller -puter skal ikke henge for lenge i direkte sollys, det kan ødelegge dunets egenskaper. Foto: KRISTIN SØRDAL
PASS PÅ SOLA! Dundyner eller -puter skal ikke henge for lenge i direkte sollys, det kan ødelegge dunets egenskaper. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Slik bør du lagre og vedlikeholde dyna di

Pass opp for fukt, sol og kompresjonsposer!

Hva gjør du med dyna før du bytter fra vinter- til sommerdyne og omvendt? Det er ikke nødvendigvis smart å velge plassbesparende løsninger for lagring, ifølge dyneeksperter.

Feilaktig lagring av dynen kan forringe dynas levetid.

Les også: Så ofte bør du vaske hodeputa

Pass på ved bruk av kompresjonsposer

For mange er plass et evig dilemma, og det å finne plass til lagring av en storfamilies vinterdyner, er ikke alltid like lett.

Det finnes kompresjonsposer for oppbevaring av større ting, hvor du suger ut luft av posen og objektene - og dermed blir tekstilene mindre plasskrevende.

Dette kan være smart - men når det kommer til dyneoppbevaring, er det ikke så veldig smart å benytte seg av dette.

HER MÅ DU PASSE PÅ: Noen forhandlere sier dette kan forringe levetiden på produktene. Men uansett hva du gjør: Dynene må være helt tørre dersom du skal benytte en kompresjonspose - hvis ikke, kan det føre til mugg og vekst av midd.  Foto: KRISTIN SØRDAL
HER MÅ DU PASSE PÅ: Noen forhandlere sier dette kan forringe levetiden på produktene. Men uansett hva du gjør: Dynene må være helt tørre dersom du skal benytte en kompresjonspose - hvis ikke, kan det føre til mugg og vekst av midd. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Dyner og puter har generelt ikke godt av å bli komprimert, eller vakuumpakket, da både dun og fiber mister noe av sin gjenreisningsevne, hvis de er komprimert over lengre tid, sier Søren Nissen, innkjøpssjef i Jysk Nordic, til Dinside.

Venche Anita Lidahl, markedssjef i Jysk Norge, sier at de anbefaler å oppbevare dynene i de dyneveskene de selges i, eller tilsvarende vesker som ikke er fullstendig tette - men som puster.

Hvor oppbevarer du den?

Hvordan lagrer du sommer- og vinterdyna, når den ikke er i bruk? (Avsluttet)
I dynebag(32%) 2771
Her kun én dyne(32%) 2703
Løst i skapet(24%) 2070
I en søppelsekk(7%) 574
Bruker kompresjonsposer(3%) 292
Hengende(2%) 159
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- En kompresjonspose vil for eksempel være helt tett og slipper ikke ut eventuell fuktighet som er igjen i dynen når den blir pakket bort. Det kan da oppstå mugg i dynen, forteller Lidahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også May Anita Raustein Berg, produktsjef hos Mascot Høie AS, anbefaler tekstilposer, eller også en pappeske - som tillater at dyna får puste og ikke mugner. Det aller beste er ifølge henne, å henge opp dynene, om du har plass til det.

Og hun understreker at dersom man skal bruke en kompresjonspose, så er det spesielt viktig at produktene er helt tørre.

- Dun har en unik evne til å gjenvinne sin spenst etter å ha vært komprimert. Dersom dundynen blir liggende vakumpakket over flere år så vil nok noe spenst, volum og isolasjonsevne forringes, forteller Raustein Berg.

Formering under lagring?

Ifølge forhandlerne bør du generelt sett vaske dynen din to ganger om året, og dette bør du gjøre før du legger den bort - for å forhindre at husstøvmidd formerer seg i dyna.

- Før man legger bort en dyne for sesongen så bør den vaskes, for i løpet av natten svetter vi cirka 3-5 dl fuktighet. Denne fuktigheten kan være en blanding av salter, svette, hudproduktert eller andre kroppsvæsker, og dette danner grobunn for at midd og muggsopp trives i sengetøy, madrasser, dyner og puter, forteller May Anita Raustein Berg, produktsjef hos Mascot Høie AS, til Dinside, og forklarer at hudavfall og mugg er mat til midden.

Her er det ingen forskjell på fiber - eller dundyner.

Raustein Berg forteller også at isoleringsevnen på dynen også forringes dersom du pakker bort en fuktig dyne - fordi det er den stillestående luften som dunet og fiberen «fanger», som isolerer.

Les også: Én av fire har aldri vasket dyna ...

Vask og tørk

Dynevask

Hvor ofte vasker du dyna? (Avsluttet)
Aldri(48%) 2424
1-2 ganger per år(25%) 1274
Én gang annethvert år(17%) 854
Oftere enn 1-2 ganger per år(6%) 284
Vet ikke(5%) 263
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og husk å bruke riktig vaskemiddel, når du skal vaske dundyna. Du kan ikke bruke vanlig vaskemiddel.

- Vasker du en dundyne med vanlig vaskemiddel vil dette fjerne det naturlige fettlaget i dunet, noe som resulterer i en flat dyne som mister sin isolasjonsevne. Bruk et enzymfritt spesialvaskemiddel som fås kjøpt hos forhandler ved vasking av dunprodukter, sier Lidahl til Dinside.

Raustein Berg anbefaler Milo eller annet vaskemiddel uten enzymer, for vask av dundyner eller -puter. Men fiberdyner kan ifølge henne, vaskes i vanlig vaskemiddel.

- Bruk kun 2/3 dosering vaskemiddel slik at du er sikker på at alt pulver er vasket godt ut og ikke ligger igjen i fyllet og klumper det sammen, sier hun.

Du må imidlertid passe på at dyna er skikkelig tørr, før du pakker den vekk eller tar den i bruk igjen.

- Dersom man pakker bort dynen uten å vaske den, eller mens den ennå er litt fuktig – så kan forekomsten av bakterier og muggsopp øke og dynen kan i verste fall «slå seg» eller mugle. Dette gjelder spesielt for dundyner da dunet trekker til seg store mengder med fuktighet og da trenger lengre tid for å transportere bort fuktigheten i forhold til fiberdynen. Det er derfor også viktig at dynen blir helt tørr etter vask – før den pakkes bort, oppfordrer Raustein Berg.

Les også: Slik vasker du dyna

Pass på sola!

Både fiber - og dundyner og puter bør luftes ofte, og da best i tørr luft.

Og så er det én ting du bør passe på, når det gjelder dundyner:

- Om du har en dundyne eller -pute må du huske at den ikke skal luftes i direkte sollys. Dette kan ødelegge dunets naturlige lanolinlag slik at dynen mister spenst, sier Lidahl til Dinside.

Raustein Berg er ikke fullt så kategorisk. Hun advarer også mot sollys på dunproduktene, men åpner for noe lufting under solstrålene.

- Når det gjelder sollys – så skal ikke dundyner henge for lenge slik at varmen tørker ut det naturlige fettlaget som gjør dunet mykt og fjærene spenstige. Men å la dynen ligge i solen for å lufte seg en stund, eller til den akkurat har tørket - går helt fint, sier Raustein Berg til Dinside.

Det kan ødelegge dyna

Hvordan du oppbevarer dyner og puter, vil også ha en innvirkning på forventet levetid.

- Fukt og overdreven komprimering vil minske dynens levetid. I verste fall, helt ødelegge den. Og dun mister deres bæreevne, hvis de ikke opbevares tørt, eller de utsettes for overdreven komprimering, forteller Nissen til Dinside.

Og fikk du ikke vasket sommerdyna før du pakket den vekk året før, bør du starte med å vaske den, før du tar den i bruk.

Artikkelen ble først publisert på Dinside i 2015.