Slik blir vannkokeren god som ny

Du trenger nesten ikke løfte en finger. Bare helle i rensemiddel og vann og koke opp. Se hvilket som fungerte best.

Funker kjerringrådet, eller må vi ty til oppvaskmaskinrensen?  Foto: Elisabeth Dalseg
Funker kjerringrådet, eller må vi ty til oppvaskmaskinrensen? Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Vi pleier å være ganske flinke til å rense maskinene våre. Vaskemaskinen, oppvaskmaskinen og kaffemaskinen får jevnlig rens med dertil passende maskinrensemidler for å sørge for at resultatet blir perfekt, gang etter gang.

Når det gjelder oppvaskmaskinen, passer vi også på å ikke gå i denne fellen når vi vasker glass!

Ett apparat har imidlertid fått gå for lut og kaldt vann. Vannkokeren. Det er kanskje ikke så rart, siden det eneste som går i den er rent vann. Den får selvfølgelig jevnlige omganger med kjøkkenkluten på utsiden så den skal se ren og pen ut, men for å være helt ærlig, har det ikke falt oss inn at den burde vaskes.

Det hender imidlertid at den blir litt misfarget. Om det er humus i vannet eller avfall fra rørene vet vi ærlig talt ikke, men delikat er det ikke. Denne gangen la vi imidlertid merke til at det også hadde satt seg et lite lekkert belegg i bunnen. Vi søkte litt rundt og fant flere anbefalinger for hvordan vi burde rense den.

Vannkoker, induksjon eller kjele: Hvordan burde du koke vann? Se regnestykket

Kjerringrådene var klassiske, og viste metoder vi har testet før. Eddik, natron eller bakepulver i ulike varianter og konsentrasjoner. Mens andre sverget til oppvaskmaskinrens.

Vi bestemte oss for å begynne med det aller enkleste, eddik og vann (i blandingsforholdet 1:4) og om det ikke funket, gi oppvaskmaskinrensen en sjanse.

Ikke akkurat lekkert: Selv om det kun er vann som har vært kokt her, har det langsomt gitt farge til vannkokeren. Foto: Elisabeth Dalseg
Og verre blir det jo nærmere du kommer innpå ... Foto: Elisabeth Dalseg
For ikke å snakke om det fastbrente (kalk?)laget nederst i vannkokeren. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi prøver først kjerringrådet med ca en dl eddik + vann. Foto: Elisabeth Dalseg
Vi setter vannkokeren på ... Foto: Elisabeth Dalseg
... og cirka et minutt senere ser det slik ut! Foto: Elisabeth Dalseg
Når vannet er borte ser vi at det fortsatt er litt belegg igjen på sidene. Dette kan gnikkes bort, mens avleiringene i bunn sitter bom fast. Foto: Elisabeth Dalseg
Funker kjerringrådet, eller må vi ty til oppvaskmaskinrensen? Foto: Elisabeth Dalseg
Om ikke annet får vannet en "delikat" lyseblå farge mens vi koker opp. Foto: Elisabeth Dalseg
Og når det har kokt opp? Foto: Elisabeth Dalseg
Så rent at vi kan speile oss i bunn! Foto: Elisabeth Dalseg

Her kan du se hvordan det gikk:

Les også: Genialt triks gir deg luktfri kjøkkenklut på 1-2-3

Som du kan se av bildene - eddikvannet tok bort mesteparten av misfargingen, men belegget i bunn satt fortsatt bom fast. Et lett oppkok med en barneskje oppvaskmaskinrens pluss en halvliter vann. Resultatet? En skinnende ren vannkoker.

NB! Etter at vi hadde brukt rensemiddel, måtte vi koke opp tre-fire ganger med rent vann etterpå, for å bli kvitt rensemiddelet. Vi foretrekker kaffen vår med melk. Ikke tilsatt rensemiddel.

Lurer du på hvordan de andre kjerringrådene virker? Vi kommer tilbake med ny test, neste gang vannkokeren trenger en rens.

Se også video: