Slik blir TV-året 2015

De fleste 2015-modellene er nå vist fram med brask og bram. Men det er ikke gull alt som glimrer.

<b>OLED - FLEIP ELLER FAKTA?</b> På papiret ser LG ut til å knuse konkurrentene i år, men det gjenstår å se om de klarer å levere. Foto: LG
OLED - FLEIP ELLER FAKTA? På papiret ser LG ut til å knuse konkurrentene i år, men det gjenstår å se om de klarer å levere. Foto: LG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Sony, Samsung, LG, Panasonic og B&O har vist fram sine nye modeller på årets CES-messe, men hva er det egentlig som skjuler seg bak pressebildene og den sminkede fasaden? Her er våre førsteinntrykk.

Her er alle nyhetene fra teknomessen i Las Vegas!

Enda flere funksjoner

Selv om absolutt alle TV-produsentene nok engang skryter av oppdaterte SmartTV-funksjoner, gjelder det å holde tungen rett i munnen.

For skreller du bort salgsskrytet, betyr det strengt tatt ikke mer enn at de funksjonene de tidligere har lovet, nå endelig skal begynne å virke - også på de rimeligere TV-modellene.

Hovedforklaringen er at prosessorkraften i TV-ene endelig begynner å bli rask nok. Raskere oppstart og mer brukervennlig betjening er altså stikkord du kan merke deg, men noen revolusjon er det ikke.

Dette gir også rom for nye løsninger. Og vi har allerede vært innom at innebygget Android og Playstation-funksjoner rett i TV-en er på vei til flere modeller.

Det store minuset er selvsagt at de nye funksjonene sjelden kan brukes på TV-en du allerede eier. Faller du i den kategorien, er det altså like greit å kjøpe seg en rimelig separat mediespiller i stedet, for eksempel Google Chromecast.

Oled: En revolusjon delvis satt på pause

Vi legger ikke skjul på at Oled er det vi virkelig venter på, for i store TV-størrelser kombinert med 4K-oppløsning er det rett og slett et gedigent kvantesprang når det gjelder bildekvalitet.

Men etter å ha sett prototyper av rålekre Oled-modeller på messer i årevis, må vi innrømme at vi begynner å bli lei av å vente på toppmodeller som aldri kommer til butikken.

Fakta er nemlig at det fortsatt kun er LGs full HD-modeller på 55-tommer som er å få kjøpt. 4K-modellene som ble vist i hele fjor, er altså enda ikke lansert her til lands.

LES MER: «Årets TV» kommer ikke likevel.

Akkurat det er verdt å ha i bakhodet før du lar deg friste av de nye modellene som vises fram nå.

Det bør likevel skremme de andre produsentene at LG styrer Oled-showet helt alene.

Noen stor overraskelse er det likevel ikke. Forklaringen ligger ganske enkelt i at LG har valgt en litt annen Oled-teknikk enn de andre, en teknikk som så langt har vist seg enklere å produsere.


LES MER: Blir det Samsung eller LG som vinner TV-krigen?

Dette vet selvsagt LG å utnytte, og skal vi tro selvskrytet, skal de slippe hele syv Oled-modeller i år - og det er verdt å merke seg at alle modellene vil ha 4K-oppløsning.

Plusser vi på de to 4K-overliggerne fra i fjor, som er ventet til butikken i løpet av våren, vil de altså ha ni Oled-modeller i salg, mot konkurrentens null. Det er rett og slett utklassing.

Klarer de å holde det de lover denne gangen, vil de altså få et forsprang det blir vanskelig å ta igjen.

LGs Oled TV-er kommer i størrelser fra 55-, 65-, og 77-tommer, og fås i både flate og buede utgaver. Den desiderte toppmodellen er som vi så på IFA-messen i fjor fleksibel, (se video av TV-en som bøyer seg her!) og kan altså være både flat eller buet, avhengig av hva du ønsker.

LG 4K OLED: Boktstavene EF i navnet betyr at TV-en er flat. Her ser du Art Slim EF9800 på 65-tommer. Foto: LG
LG 4K OLED: Boktstavene EG i navnet betyr at TV-en er buet. Her ser du Art Slim EG9600 på 65-tommer. Foto: LG
Alle 2015-modellene vil selvsagt ha LGs oppdaterte SmartTV-løsning, med operativsystemet webOS 2.0. Merk deg at de to overliggerne fra 2014 som først kommer i butikken i løpet av våren vil ha den "gamle" versjonen av webOS. Foto: LG

Se bilder av Oled-modellene her:

Her er de foreløpige Oled-prisene

At store Oled-TVer med 4K-oppløsning blir dyre, er ingen overraskelse, og siden lanseringsdatoene fortsatt er i det blå har vi ingen eksakte priser.

Noen utgangspunkter har vi imidlertid.

- Dette er jo en svært tidlig prisindikasjon, så informasjonen må tas med forbehold, sier Susanne Persson, nordisk produktspesialist i LG til Dinside.

- Men i svenske kroner vil den rimeligste flate 55-tommeren litte på rundt 38.000 kroner. Den flate 65-tommeren vil ligge på rundt 60.000 kroner, mens den buede 65-tommeren vil koste rundt 70.000 kroner, sier Susanne Persson.

Drømmer du om den eksklusive bøybare toppmodellen på 77-tommer? Da er det bare å selge bilen, for der antas prisen å bli rundt 400.000 svenske kroner. Ikke så veldig aktuelt for de fleste altså.

Men mens LG soler seg i Oled-glansen, blir spørsmålet hva konkurrentene driver med.

Dette skjer med LED-TV-ene

Det neste punktet som er sikkert er at det i år vil bli en eksplosjon i antall TV-modeller med 4K/UHD-oppløsning. Dette er naturlig nok en utvikling som bare vil øke de neste årene, inntil dagens full HD-modeller fases ut.

Alle TV-produsentene kommer altså med svært mange 4K-modeller, også i de mer rimelige prisklassene.

Merk deg også at selv de rimelige modellene nå ser ut til å være langt bedre utstyrt enn de du finner i butikken i dag. Spesielt godt er det å se at HEVC-støtte, som altså er nødvendig for å kunne se Netflix i 4K, begynner å kommer på plass.

LES OGSÅ: Her er den første 4KBlu-ray spilleren!

Mange lurer også på om trenden med buede TV-er vil fortsette, og svaret er både og.

Stikkordet er nemlig valgfrihet, og de fleste produsentene tilbyr derfor både flate og buede modeller.

Design eller bildekvalitet?

Hvis du skulle vært i tvil, fortsetter designfokuset med samme styrke. For der de store 4K-modellene som kom i 2014 var litt tykke, skal TV-ene igjen være så slanke som mulig.

TYNN, TYNNERE, TYNNEST: Sonys slankeste modell noensinne.  Foto: SONY
TYNN, TYNNERE, TYNNEST: Sonys slankeste modell noensinne. Foto: SONY Vis mer

Sony Bravia X9000C/X9100C Floating Style er ett eksempel, med en dybde helt ned på 4,9 millimeter - riktignok målt på det slankeste punktet.


LGs LED-modeller i Art Slim-serien er et annet, med en dybde på 7,5 millimeter på 55-tommeren, og det er her snakk om kant-LED-belyste LED-modeller. Ekte bakgrunnsbelysning som vi kjenner fra den glimrende Panasonic AX900, krever fortsatt sin plass.

Bildekvaliteten skal likevel ikke være helt glemt.

Både LG og Samsung innfører nemlig det de henholdsvis kaller «Quantom Dot» og «nanokrystallteknikk». Dette høres jo veldig fint ut, men litt kort fortalt kan man si at det bare er fancy navn på Triluminos-teknikken Sony innførte for noen år siden, og hvor målet er å skvise ut enda mer «naturlig levende» farger fra panelet.

Det dreier seg altså om å gi et bredere fargespekter og forbedret fargementning.

Mest sannsynlig er det altså snakk om en evolusjon, og ikke en revolusjon.

Hvor bra det fungerer i praksis vil vi selvsagt først se når våre testeksemplarer kommer i løpet av året.

Sony Bravia X90C4 Foto: SONY
Sony X932C: Toppmodellen har fortsatt fokus på sidemonterte høyttalere og god lyd. Foto: SONY
Samsungs rålekre SUHD 9500. Foto: SAMSUNG
Pen bakfra også: Samsungs SUHD 9000. Foto: SAMSUNG
LG Quantum Dot: LG har lagt en dot-film med nanokrystaller foran bakgrunnsbelysningen på panelet. Mål: bedre fargegjengiving og lysstyrke. Fargerommet skal øke med over 30 prosent sammenlignet med en vanlig LCD-skjerm. Foto: LG

Bilder av LED-modeller fra Samsung, LG, og Sony får du her:

Luksusmarkedet

I tillegg til de mer kjente TV-produsentenes rådyre toppmodeller, brukes CES-messen også som et springrett for de litt mindre aktørene.

Vi avslutter derfor med B&O nye toppmodell BeoVision Avant på 75-tommer. Avant-serien fantes tidligere i 55- og 85-tommers størrelse, så her bør selv nyrike med mange rom kjenne sin besøkelsestid.

Alle modellene har 4K-oppløsning, og som vanlig satser Bang & Olufsen sterkt på god TV-lyd og motoriserte gulvstativ.

BEOVISION AVANT: Her 55- og 85-tommeren. Nå fås den også i 75-tommers størrelse.  Foto: B&O
BEOVISION AVANT: Her 55- og 85-tommeren. Nå fås den også i 75-tommers størrelse. Foto: B&O Vis mer