Ja, det er enkelt med presskannekaffe. Om du vet hvordan du skal gjøre det. Foto: Bodum
Ja, det er enkelt med presskannekaffe. Om du vet hvordan du skal gjøre det. Foto: BodumVis mer

Slik blir presskannekaffen perfekt

Er du litt pirkete, blir kaffen mye bedre. Her er tipsene fra presskannesjef Jørgen Bodum.

(IFA 2012): Presskannekaffe. Det kan da vel ikke være enklere enn det? Kaffe, vann, press: Presto.

Det er omtrent så enkelt. Så lenge du vet litt mer om akkurat de tre: Kaffe. Vann. Og press. Her er tipsene til hvordan du får mest ut av presskannen din fra Jørgen Bodum, CEO i Bodum, som for mange er synonymt med nettopp presskannekaffe. Hans far grunnla kjøkkenutstyrsprodusenten i 1944.

Glem kaffedrikker med melk.
Nå skal kaffen være svart. Helsvart.

Det viktigste skjer i butikken

Det er ikke utstyret, men råvarene og metoden som er viktigst når du lager kaffe, skal vi tro Jørgen Bodum. Foto: Per Ervland
Det er ikke utstyret, men råvarene og metoden som er viktigst når du lager kaffe, skal vi tro Jørgen Bodum. Foto: Per Ervland Vis mer


En skulle kanskje tro at Bodum-presskannen var det første Jørgen Bodum ville trekke frem da vi spurte ham om hvordan presskannekaffen blir best mulig. Men utstyret nevner han ikke med et eneste ord. Snarere tvert imot: Det viktigste du gjør, ifølge Bodum, er å investere i god kaffe.

– Det viktigste er at du velger en god kvalitetskaffe. Kaffen blir ikke bedre enn bønnene du velger, sier Bodum til DinSide.

Hvilken kaffe som er god, er avhengig av din smak. Det er forskjell på bønner, det er forskjell på brenning. Her må du rett og slett smake deg frem til du finner en kaffe du liker.

– Så er det viktig at kaffen er malt for å brukes i presskanne. Hvilket hakk du skal kverne den på vil variere litt fra kvern til kvern, men det er grovere enn espresso - og finere enn om du skal koke kaffen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt om kaffe på DinSide

Slik gjør du:

Når kaffen er kjøpt, og kvernet (mange velger å gjøre dette selv) Mengde kaffe du bruker, er også litt avhengig av smak - og kan ses i sammenheng med hvilken kaffe du velger. Men som hovedregel er det vanlig å si cirka 55-60 gram kaffe per liter vann. Så har du kaffen i presskannen, heller på vann som holder 92-96 grader, og rører rundt. Kaffen skal så stå i tre-til-fire minutter, før du presser ned.

– Det er viktig å røre rundt, fordi det danner seg vakuum i kaffegruten dersom du ikke rører, sier Bodum. – Og jo mer kontakt kaffen får med vannet, jo mer smak får du.

Har du ikke noe å røre med for hånden, har Bodum et annet tips: Hell på omtrent to tredjedeler av vannet, og la kaffen sette seg i et halvt minutts tid. Så heller du på i en tykk stråle, slik at det danner seg et "hull" i kaffegruten. Da blir det lettere å presse ned filteret.

Ha i kaffen. Foto: Bodum
Hell i vannet. Når vannet er helt på, rør rundt med en skje. Alternativt: Stopp når du har helt på 2/3 av vannet, la det sette seg, og så heller du på så du får perforert kaffegrutlaget på toppen. Foto: Bodum
La kaffen hvile i 3-4 minutter, og press ned. Foto: Bodum
Press ned. Er det tungt å presse, drar du bare stempelet litt tilbake, la gruten synke, og så presser du ned igjen. Foto: Bodum


Tips: Har du glemt å røre rundt, eller å ta en pause i hellingen? For å få kaffegruten til å synke presser du fliteret litt ned, og trekker det opp igjen en centimeter eller to. Da vil du se at kaffegruten langsomt synker ned i kannen, og etter et halvt minutts tid kan du trygt presse filteret ned.

Sverger til traktekaffen

Er du av dem som uansett sverger til traktekaffe? Da er du ikke alene. Ifølge en undersøkelse fra den svenske elektronikkprodusenten Electrolux sverger en av to til traktekaffe. Er du blant dem, kan du ha glede av følgende råd, for hvordan traktekaffen blir best mulig:

Helt til slutt: Det er ikke sikkert kaffetrakter er det du skal ha. Slik velger du riktig kaffemaskin